1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Jongeren onder de 25 jaar economisch het meest getroffen door corona

Afgelopen jaar stonden ze gemiddeld 7,99% van de dagen op tijdelijke werkloosheid

Werknemers jonger dan 25 jaar worden het zwaarst getroffen door corona. In februari stonden jongeren 5,6% van de te werken dagen op tijdelijke werkloosheid. Ook het voorbije jaar blijven zij het vaakst thuis, met een gemiddelde van 7,99% tijdelijke werkloosheid ten opzichte van het totaal te werken dagen. Jonge werknemers werken vaker in sectoren die het meeste tijdelijke werkloosheid inroepen. Dit blijkt uit de Employment Tracker van SD Worx, een maandelijks rapport van de hr-specialist op basis van loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers.

In februari 2021 hebben jongeren onder de 25 jaar het minst aantal dagen gepresteerd. Dit komt omdat de tijdelijke werkloosheid ook in februari hoger lag bij werknemers jonger dan 25 jaar, dan bij alle andere leeftijdscategorieën: 5,6 procent van de te werken dagen waren jongeren tijdelijk werkloos. Dit is een constante sinds het begin van deze crisis. Jongeren onder de 25 jaar zijn gemiddeld 40 procent van de tijd meer tijdelijk werkloos dan gemiddeld.

In het algemeen blijkt dat hoe lager de leeftijd, hoe hoger de tijdelijke werkloosheid is (met uitzondering van de 60-plussers). De 60-plussers zijn de tweede leeftijdscategorie die het meest te kampen krijgen met tijdelijke werkloosheid, namelijk 4,22 procent. Maar ze zitten nog ver achter de jongste werknemers. In de leeftijdscategorie van 25-29 jaar zakt dit cijfer naar 4,08 procent.

Op het hoogtepunt van de crisis, in april vorig jaar, kenden werknemers jonger dan 25 jaar de hoogste tijdelijke werkloosheidsgraad: 30 procent. Dat betekent dat de -25 jarigen één derde van de te werken dagen op technische werkloosheid stonden.

 

  Grafiek

  Jongeren slachtoffer van de sector waarin ze werken

  Deze crisis treft niet alle sectoren even hard. De sectoren waar vooral jongeren onder de 25 jaar actief zijn, worden het zwaarst getroffen. Geert Vermeir, Juridisch adviseur bij SD Worx licht toe: "In deze leeftijdscategorie hebben we een grote groep jongeren zonder hogere opleiding die meer tewerkgesteld zijn in sectoren die zwaar onder de crisis hebben geleden. Deze sectoren zijn: kappers en schoonheidszorgen, horeca, schoonmaak, handel in voeding, socioculturele sector, garages, groenaanleg en -onderhoud en de grondafhandeling luchthavens." 

  De hervatting van bepaalde activiteiten op 1 april en 1 mei geeft perspectief aan deze leeftijdscategorie, hoewel ze nog enkele weken geduld zullen moeten oefenen. 

   Grafiek

   Hoger verzuim bij jongeren

   In februari 2021 zijn jongeren onder de 25 jaar ook vaker afwezig op het werk dan andere jaren in dezelfde periode. Het middellang ziekteverzuim (tussen 1 maand en 1 jaar) van deze leeftijdscategorie is 40 procent hoger dan in februari 2020 en dubbel zo hoog als in februari 2019. Wanneer we het kort ziekteverzuim analyseren (< 1 maand), merken we ook dat jongeren onder de 25 jaar het meest afwezig zijn voor ziekte in februari met 3,11 procent.

    Grafiek

    Totale cijfers verschillen per sector

    Net als in januari laten de totale cijfers van februari een groot verschil tussen sectoren zien. Geert Vermeir, juridisch adviseur bij SD Worx besluit: "De cijfers van de employment tracker van februari zijn een voortzetting van wat we in januari hebben waargenomen. We stellen zelfs een lichte daling in de tijdelijke werkloosheid vast ondanks een situatie die in tal van sectoren zorgwekkend blijft. De laatste aankondigingen van de regering gaan over versoepelingen die enkel maar een gunstige impact kunnen hebben op de verschillende sectoren die nu nog zwaar getroffen zijn."

     Grafiek