1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Niveau gewerkte dagen in België hoogst sinds de start van de pandemie

80% gewerkte dagen in januari, ondanks verschillende sectoren in moeilijkheden

Januari ziet er hoopvol uit. Een meerderheid van de sectoren heeft het normale werkritme hervat. In sommige gevallen ligt dit zelfs hoger dan dezelfde periode vorig jaar (januari 2020). SD Worx stelt een percentage gewerkte dagen vast van 80%, het hoogste percentage sinds het begin van de crisis. Dit berekende HR-specialist SD Worx op basis van de meest recente loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna één miljoen Belgische werknemers in de privésector.

Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx, verduidelijkt : “De cijfers van de Employment Tracker van januari geven ons hoop, ondanks dat de situatie in veel sectoren zorgwekkend blijft. We stellen vast dat 80% van de dagen in België werd gewerkt. Het is de eerste keer dat we deze symbolische grens overschreiden sinds het begin van de coronacrisis. We zitten zelfs op een iets hoger niveau dan januari 2020. De tijdelijke werkloosheid bedraagt wel nog steeds 3,79%, wat licht gestegen is ten opzichte van vorige maand. Daarom blijven we voorzichtig.

  BE_GRAFIEK_GEWERKTEDAGEN

  Bron : « SD Worx Employment Tracker »

  Sectoren bovenaan de lijst

  De ene sector doorstaat de crisis beter dan andere: bij bepaalde sectoren ligt het aantal gewerkte dagen zelfs ver boven het niveau januari 2020. De bank- en verzekeringssector haalt bijvoorbeeld het niveau van bijna 9 van de 10 gewerkte dagen. Dat is 10% meer dan vorig jaar. Hetzelfde geldt voor de gas- en elektriciteitssector. In deze sectoren is de activiteit heel hoog, wat ook het gemiddelde omhoog duwt.

  Maar er zijn ook nog steeds sectoren die het zwaar blijven hebben, sectoren zoals de horeca en kappers, die zich nog steeds in een zeer precaire situatie bevinden. Annelies Rottiers van SD Worx legt uit: "Helaas zijn er tijdens de crisis grote verschillen ontstaan tussen sectoren. De sector van de kappers schoonheidszorgen telt slechts 6% van de gewerkte dagen, een daling van 76% in vergelijking met januari 2020. De horeca activiteiten blijven beperkt tot een percentage gewerkte dagen van 32,2%, eveneens een sterke daling van bijna 50% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wanneer we de top 10 van minst getroffen sectoren en de top 10 van meest getroffen sectoren vergelijken, is het verschil opvallend.

   Grafiek
    Grafiek

    Bron : « SD Worx Employment Tracker »

    Lichte stijging tijdelijke werkloosheid Limburg

    Kijken we naar de gewesten, dan stellen we vast dat Brussel en Vlaanderen in januari 2021 over het algemeen positief scoren ten opzichte van januari 2020. Wallonië kent een trager herstel, met een kleine 2,12% onder het normale niveau van vorig jaar. Het percentage gewerkte dagen is in Vlaanderen licht gestegen, van 80,59% in januari 2020 naar 80,85% in januari 2021.

    Naast het percentage gewerkte dagen, is ook in elke provincie de tijdelijke werkloosheid opnieuw licht gestegen. Het percentage tijdelijke werkloosheid was in Limburg het hoogst, met 4,23% van het aantal gewerkte dagen. Dat is een relatieve stijging van 31% ten opzichte van december 2020. De provincie Antwerpen volgt met 3,88%.

     Grafiek

     Bron : « SD Worx Employment Tracker »

     Nu al vakantie uitstellen ?

     Werknemers hebben 43% minder vrije dagen opgenomen in januari 2021 dan in januari 2020. Door het sluiten van de grenzen door de federale regering, lijken werknemers minder geneigd om vakantie op te nemen. Dat is een voortzetting van wat SD Worx vorig jaar tijdens de eerste golf constateerde.

     Anneliers Rottiers van SD Worx merkt op : “Januari is zelden een maand waarin werknemers veel vrije dagen opnemen. Het is de periode na de kerst- en nieuwjaarsvakantie, en de werknemers gaan niet meteen op vakantie. Maar we stellen een herkenbare tendens vast, vergelijkbaar met vorig jaar. Ook nu stellen veel werknemers hun vakantie uit om ervan te profiteren wanneer de hele situatie opnieuw meer vrijheid biedt. Het jaar is nog lang, maar we moeten er op letten dat we niet eindigen zoals vorig jaar: met nog te veel dagen op de teller die we voor het einde van het jaar moeten opnemen.

      Grafiek

      Bron : « SD Worx Employment Tracker »