1. Home>
  2. SD Worx>
  3. Pers>

Eén op de 50 werkgevers geeft werknemers een consumptiecheque cadeau

Gemiddeld 212 euro onbelast en vrij van RSZ - december is de laatste maand om de cheques toe te kennen
Eén op de 50 werkgevers geeft werknemers een consumptiecheque cadeau

De ‘consumptiecheque’, de nieuwe tijdelijke steunmaatregel, wordt al door één op de vijftig werkgevers toegepast. Dat berekent HR-dienstverlener SD Worx op basis van de meest recente loongegevens van bijna 1 miljoen werknemers in de privésector . In oktober gaf een op de 200 werkgevers (0,5%) dit voordeel. In november is dit opnieuw het geval. Sinds juli hebben nu een op de 50 werkgevers (2%) het voordeel toegekend. Gemiddeld gaat het om cheques voor een totale waarde van € 212. Op dit moment geniet 4% van de werknemers van dit extraatje.

Heel wat bedrijven hebben tijdens de corona-crisis vaak een tandje moeten bijsteken. Velen zochten naar een mogelijkheid om hun personeel te belonen voor hun inzet. Daarom lanceerde de regering deze zomer de mogelijkheid om de sociaal en fiscaal interessante consumptiecheque te voorzien. Deze maatregel komt onze zwaarst getroffen sectoren zoals horeca, sport en cultuur, maar ook heel wat kleinhandelszaken ten goede. 

Industrie en Retail op kop, maar ook gezondheidszorg…

De start verliep langzaam: in juli stapten de eerste werkgevers in, maar sinds september en oktober is er constante aangroei op te merken. Niet onlogisch. Naar het einde van het jaar toe hebben werkgevers beter zicht op de mogelijkheden die zij nog hebben om hun personeel een extraatje toe te kennen. Sectoren die nu het meest consumptiecheques toekennen bij ons zijn: de industrie, groot-en detailhandel, logistiek en transport, gevolgd door een cluster van dienstensectoren zoals ICT/communicatie en financiële diensten; gezondheidszorg, maar ook vrije beroepen vinden hun weg naar de consumptiecheque.
 
De meerderheid (63%) zijn bedrijven met minder dan 100 werknemers, maar die zijn ook het meest aanwezig. Procentueel het meest in bedrijven met meer dan 500 werknemers. Regionaal zien we de meeste consumptiecheques bij werkgevers in Vlaanderen (met West-Vlaanderen op kop), maar procentueel zijn de Waalse werkgevers het best vertegenwoordigd (vooral Namen). 

Nog tot eind december

Het duurt even om een nieuwe maatregel ingang te doen vinden. Werkgevers moeten ermee vertrouwd raken. De bestedingsmogelijkheden moeten ook voldoende uitgebreid zijn. Ondertussen werd hard aan die weg getimmerd, ook door de uitgevers van deze cheques.  

Veerle Michiels van SD Worx: “Het is normaal dat bedrijven het eind van het jaar afwachten om deze extra vergoeding eventueel toe te kennen. Werkgevers hebben nog tot eind december om deze cheque toe te kennen als ze iets extra willen geven dit jaar. Naar alle waarschijnlijkheid zal de bestedingsduur ook verlengd worden tot eind december 2021, aangezien de lokale horeca en de cultuursector, maar ook heel wat kleinhandelszaken een hele tijd de deuren moeten sluiten.”  
 

Keuzevrijheid

SD Worx vervolgt: “Vandaag is de consumptiecheque eerder een uitzondering dan de regel. Maar daarom is het geen maat voor niets. Werkgevers hebben nog tot eind deze maand de tijd om de cheques toe te kennen aan hun personeel. We gaan het volledige plaatje pas kennen na het afsluiten van december. Bovendien beschikken werkgevers in België over een brede waaier van verloningstroeven en keuzevrijheid. Sommige werkgevers verkiezen een éénmalige forfaitaire vergoeding, andere verkiezen bv. een winstpremie/CAO90 loonbonus in functie van de resultaten. Bedrijven die gesloten zijn of veel tijdelijke werkloosheid kenden, hebben jammer genoeg geen ruimte voor extra’s.

Niet vergeten dat ook het voltallige federale zorgpersoneel consumptiecheques ter waarde van 300 euro zal krijgen. Bovendien krijgen deze werkgevers van de federale gezondheidszorg tot 30 juni 2021 de tijd om de toekenning formeel te regelen.