1. Home>
  2. SD Worx>
  3. Pers>

Voorbeeld van Brusselse cafés voorspelt negatieve trend in ganse land

Wat we kunnen leren uit het Brussels sluitingsuur voor de impact op tewerkstelling
Voorbeeld van Brusselse cafés voorspelt negatieve trend in ganse land

De Brusselse cafés kregen in de laatste week van september al het verplichte sluitingsuur opgelegd. Uit de laatste cijfers van de Employment Tracker van HR-dienstverlener SD Worx blijkt dat de tewerkstellingsdagen in september er blijven steken op minder dan de helft (42%) van vorig jaar (86%). Voor meer dan de helft van de dagen werd tijdelijke werkloosheid – door corona ingeroepen. De Brusselse restaurants -die open mochten blijven tot 1 uur- deden het gelukkig beter met 66%, waarmee ze wel nog 20% onder het normale niveau zitten.

Verplicht sluitingsuur cafés

Sinds de laatste week van september moeten cafés in het Brussels gewest om 23u dicht om zo de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Restaurants mogen tot 1u open blijven. Deze maatregel geldt vanaf vrijdag 9 oktober voor cafés in het ganse land. SD Worx analyseert de impact op de dagen tewerkstelling.

Dagen tewerkstelling in Brusselse cafés op de helft van normaal

In vergelijking met vorig jaar september halen de cafés in Brussel maar 42% ‘gewerkte dagen’, terwijl dit pre-corona in sept 2019 bijna 86% was. Meer dan de helft van de dagen (51%) staat daar geregistreerd als ‘tijdelijke werkloosheid-corona’. Dit staat in contrast met de Brusselse restaurants: die behalen 66% dagen tewerkstelling gemiddeld in september – en 20% van de dagen wordt er beroep gedaan op tijdelijke werkloosheid. De restaurants zitten daarmee ‘slechts’ 20% onder het normale niveau (van september 2019: 83%).
Het moet gezegd: ook deze zomer bleven de Brusselse cafés op een laag pitje draaien met resp. 25% en 30% in juli en augustus, ook ver onder de zomer van 2019. Met de nieuwe sluitingsmaatregel zullen zij in oktober opnieuw een absoluut dieptepunt bereiken.

Op café van Oostende tot Luik

In de rest van het land lagen de cijfers voor cafés in september hoger: cafés buiten Brussel halen een gemiddelde van 70% dagen tewerkstelling en 16% dagen in tijdelijke werkloosheid. Kortverzuim (ziekte minder dan een maand) is minder dan 2% en wettelijke vakantie 6%. De dagen ‘gewerkt’ liggen er zelfs lichtjes hoger dan bij de restaurants (68%).
In de top drie dagen gewerkt staan de cafés van Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Luik. Onderaan de lijst tewerkstelling in cafés bengelen Brussel, Namen en Oost-Vlaanderen.

De tewerkstelling % in de cafés vergeleken met restaurants in september, per regio

    Voorbeeld van Brusselse cafés voorspelt negatieve trend in ganse lan

    Bron: Employment Tracker sept 2020

     

    Steven Rosseel van SD Worx voorspelt: “De lage cijfers van de Brusselse cafés, die al sinds eind september om 23 u moeten sluiten, doen vermoeden dat het vroegere sluitingsuur in het ganse land een impact zal hebben. Een paar uur sluiting per dag vertaalt zich meteen in minder omzet en bijgevolg dus ook minder dagen werk voor het personeel zoals we in deze cijfers kunnen vaststellen. Al zijn er zeker regionale verschillen en uitdagingen. Hoe de Brusselse cafés zullen standhouden na de sluitingsmaand is momenteel nog koffiedik kijken.”

    De restaurants kennen in september een lager percentage gewerkte dagen dan de cafés, met uitzondering van Brussel, Oost-Vlaanderen, Namen en Waals-Brabant. In de provincie Antwerpen bv. zijn er 62% gewerkte dagen in september en 17% tijdelijke werkloosheidsdagen. Daar hadden de restaurants het dan weer moeilijker met minder gewerkte dagen (53%) en 32% dagen in tijdelijke werkloosheid.