1. Home>
  2. SD Worx>
  3. Pers>

Medewerkers belonen met deel van de winst in stijgende lijn

Collectieve voordelen als winstpremie en loonbonus: +6% werknemers en +2% werkgevers
Our Payroll Services Director's tips to keep operations running smoothly

Met de winstpremie en de collectieve loonbonus (CAO 90 bonus) beschikken organisaties over twee instrumenten om hun medewerkers te belonen voor het behalen van de doelstellingen. Ook in 2020 gaat het gebruik in stijgende lijn, als we de eerste jaarhelft vergelijken met vorig jaar. Het uitgekeerde bedrag stijgt echter niet; ook al is dit gebaseerd op de winst van vorig jaar. Vooral de kleinste organisaties hanteren deze variabele verloning. Zo blijkt uit halfjaarcijfers van HR-dienstenverlener SD Worx. Vraag is hoe de plannen voor volgend jaar eruitzien met Covid-19 als mogelijke spelbreker. Organisaties kunnen nog tot 31 oktober hun plannen aanpassen.

Deling in de winst van vorig jaar wint aanhang

Uit de recente analyse van HR-dienstverlener SD Worx bij zijn klanten: “Midden 2020 is het aantal werkgevers dat een winstpremie geeft een drievoud van midden 2018. Minimum 20.000 werknemers genieten dit jaar van deze fiscaalvriendelijke bonus. Vergeleken met de eerste jaarhelft van 2019 is er een stijging van 43% in aantal werknemers. Ook de CAO90 loonbonus (die 10 jaar langer bestaat, met zes keer zoveel werkgevers en bijna een tienvoud van betrokken werknemers) heeft nog groeipotentieel: in vergelijking met de eerste helft van 2019 steeg het aantal werkgevers in 2020 opnieuw met 2%; de werknemers die ervan genieten met 3%. Het is een manier om zich te onderscheiden van andere werkgevers. Het is nog maar een minderheid (3%) die deze innovatieve instrumenten gebruikt om werknemers variabel te verlonen”, stelt Annelies Rottiers, Manager Consultancy KMO bij SD Worx.

Annelies Rottiers van SD Worx: “Het uitgekeerde bedrag stijgt niet per se: het is stabiel bij de CAO90 loonbonus, maar de winstpremiebedragen liggen in 2020 wel lager (vooral in juni); ook in 2020 zijn ze het hoogst bij de kleinste bedrijven (< 20 werknemers). Het is een ideaal instrument voor elke kmo om alle medewerkers te betrekken bij de bedrijfsdoelstellingen en extra te belonen voor de groei die ze samen realiseren.”

Het gemiddelde bedrag in deze eerste jaarhelft ligt op € 1420 voor de winstpremie (mediaan € 395) en op € 871 voor CAO 90 bonus (mediaan € 509). In de eerste jaarhelft van 2019 kwam dit nog op € 2131 voor de winstpremie (mediaan € 858) en op € 873 voor CAO 90 bonus (mediaan € 528).

Wat als corona spelbreker wordt

“Deze uitbetalingen gebeuren op basis van de resultaten van het voorbije jaar. De winsten en de bonusplannen van dit jaar staan mogelijk onder druk, maar werkgevers kunnen nog tot dit najaar beslissen of er ruimte is om een nieuw bonusplan in te dienen met aangepaste doelstellingenplan”, vervolgt Michael Van Looveren van SD Worx. “Let op, het moet steeds gaan om doelstellingen die nog onzeker zijn. Maar werkgevers die het jaar positief zien of hun werknemers extra wensen te motiveren, kunnen een nieuw bonusplan indienen voor een andere referteperiode van minimum 3 maanden. Je kan bijvoorbeeld nog een bonusplan indienen over het laatste kwartaal 2020, dan heb je nog tijd tot 31 oktober 2020 om je plan bij de FOD neer te leggen.”

Kleinste organisaties vinden het snelst hun weg

De grootte van de organisatie bepaalt mee of u kans maakt op een deel van de winst: het zijn vooral de werkgevers met minder dan 50 werknemers die een van beide maatregelen inzetten om hun medewerkers te belonen voor hun inzet. Meer dan 80% van alle winstpremies gebeuren in organisaties tot 50 werknemers; de CAO90 bonus zit iets meer verspreid, maar ook de helft (52%) situeert zich bij de kleinste organisaties. Ook organisaties met 50-250 medewerkers vinden hun weg ernaartoe: zij maken veertig procent uit (of 39%) van alle werkgevers met een collectief voordeel.
Annelies Rottiers: “De winstpremie geldt voor iedereen of voor niemand. Daarom is het gemakkelijker voor een kleine organisatie om vrijgevig te zijn bij een winstgevend jaar.”

Werkgevers met een collectief voordeel volgens organisatiegrootte

    Medewerkers belonen met deel van de winst in stijgende lijn