1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

41% minder jobs voor studenten in de horeca in juli

Cijfers SD Worx tonen aan dat jobstudenten moeilijk aan werk geraken
41% minder jobs voor studenten in de horeca in juli

In de maand juli blijft de tewerkstellingspiek uit bij jobstudenten. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx. De grootste loonberekenaar van België tekent bijna een kwart minder studentenjobs op in de eerste helft van 2020 (januari tot en met juli), in juli alleen loopt dit zelfs op tot 62% minder jobs. De sectoren die het meest getroffen zijn, zijn sectoren die in de zomermaanden ook vaak terugvallen op jobstudenten, waaronder de horeca.

De zomermaanden zijn traditioneel topmaanden voor jobstudenten, met meer dan 50.000 jobs in juli in 2019. Maar de piek blijft dit jaar uit. In juli 2020 kende dit een terugval tot iets meer dan 20.000 jobs voor studenten, ofwel 62% minder jobs dan in juli 2019. Dat blijkt uit loongegevens van SD Worx.

  41 minder jobs voor studenten in de horeca in juli

  Minder studentenjobs in alle sectoren

  Sectoren die tijdens de zomermaanden rekenen op studenten, kennen de zwaarste terugval. De horeca noteert 41% minder jobs voor studenten. Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx: “We merken een sterke terugval van jobstudenten in alle sectoren. Dat komt door de impact van het coronavirus op de tewerkstelling. De horecasector heeft het bijvoorbeeld zwaar te verduren gehad, en krabbelt nog recht van de verplichte sluiting in maart, april en mei. Daardoor kunnen ze nipt hun eigen personeel tewerkstellen en is er geen nood aan extra werknemers.” 

  Opvallend is dat de groot- en detailhandel doorheen de crisis stabiel gebleven is qua studentenjobs, en zelfs een groei optekende van 5%. Bart Pollentier vervolgt: “Toch merken we een terugval tijdens de grote vakantie, met 30% minder jobs in juli 2020 dan in juli 2019. Dat kunnen we mogelijks verklaren door de drukte in grootwarenhuizen tijdens de maanden maart en april. Of dat vanwege een onderaanbod van vacatures of een onderaanbod van kandidaten is, kunnen we niet vaststellen vanuit onze cijfers.

   41 minder jobs voor studenten in de horeca in juli_2

   Wel kunnen we aannemen dat rekken gevuld moesten worden, winkelkarretjes ontsmet en de werkdruk lag erg hoog in maart/april. Nu merken we dat de rust is weergekeerd en zijn extra werkkrachten overbodig. Dit zijn uiteraard slechts aannames en kunnen we niet staven met onze cijfers”, merkt Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx, nog op.

   Regionale verschillen

   Overal in België is er een terugval op te merken, al zijn er duidelijke verschillen tussen Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk gewest, en Wallonië. Bart Pollentier: “In onze cijfers stellen we de grootste terugval vast in Oost-Vlaanderen met 72% minder jobs dan in dezelfde periode vorig jaar. Gevolgd door Limburg (68%) en Vlaams-Brabant (65%). Ook Antwerpen volgt nipt met 62,2%. West-Vlaanderen, een regio met veel kusttoerisme, kent een minder sterke daling met slechts de helft minder jobs dan in juli 2019. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kijkt naar 59,1% minder jobstudenten dan juli vorig jaar. Henegouwen kijkt naar een kwart minder jobstudenten (24%) Waals-Brabant (23%). Namen en Luik doen het zelfs zo slecht niet, met respectievelijk 14% en 8% minder jobs.

    41 minder jobs voor studenten in de horeca in juli

    Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx concludeert: “Bedrijven gaan door een moeilijke periode met veel onzekerheid. Jobstudenten zijn als flexibele werkkracht helaas de eerste die niet opnieuw ingezet worden, zeker wanneer er geen nood is aan extra werkkrachten.”

     Voor meer informatie, contacteer:

     Lynn Van de Veld
     lynn.vandevelde@teamlewis.co
     Tel. : +32 473 38 37 85