Meer dan één derde van werknemers ziet technologie als bron voor extra jobs
Bijna helft ondervindt meer doorgroeimogelijkheden dankzij technologie
18 augustus 2020
Werknemers kijken doorgaans positief aan tegen de implementatie van nieuwe technologieën op de werkvloer. In Belgische bedrijven, stelde 35,6 procent van de werknemers vast dat nieuwe technologie het aantal jobs deed stijgen. Voor maar liefst 65,2 procent van hen opent dit ook de deur om nieuwe dingen te leren en 47 procent ziet zijn of haar groeikansen binnen het bedrijf toenemen in het licht van de nieuwe technieken. Dat leert een grootschalig onderzoek dat payroll- en HR-dienstenleverancier SD Worx in samenwerking met de Antwerp Management School.
De mythe dat heel wat werknemers sceptisch tegenover moderniseringen staan, is daarmee van de baan. De Belgische werknemer is veel eerder pro. Meer dan een derde of 35,6 procent om precies te zijn, ziet extra banen ontstaan bij zijn of haar werkgever na het integreren van nieuwe technologieën. De stappen vooruit die ondernemers zo zetten resulteren dus bij een groot deel tot een uitbreiding van het personeelsbestand. Maar de werknemers zien door de implementatie van nieuwe technieken nog meer kansen voor zichzelf. Volgens 65,2 procent kunnen ze zo nieuwe dingen leren. Bijna de helft (47%) ziet mogelijkheden om door te groeien. Net iets meer dan de helft (52,1%) beschouwt het introduceren van nieuwe technologie als extra uitdagend. Slechts een kleine minderheid vindt dit proces nefast voor groeikansen (15,5%) en leermogelijkheden (9,5%).
“Deze vaststelling ligt in lijn met de conclusie dat technologie op de werkvloer doorgaans routinetaken vervangt”, zegt professor Ans De Vos die aan de Antwerp Management School werkt op Next Generation Work: Creating Sustainable Careers. “Daardoor komt er binnen de job in kwestie vaak meer ruimte vrij voor andere, vaak meer uitdagende taken. Volgens ons onderzoek beleven ook heel wat werknemers dat op deze manier. Dit gaat in tegen het doemdenken waarover je vaak leest als het om de invloed van technologie op de werkvloer gaat. Alleen is het wel belangrijk dat werkgevers die groeikansen ook aanstippen bij hun medewerkers.”
Extra uitdaging door gewijzigd takenpakket?
En wat doet de komst van nieuwe technologieën met wat er effectief dagdagelijks op de werkvloer gebeurt? 44,3 procent van de Belgische werknemers zagen hun jobbeoefening grondig tot volledig veranderen. Wat min of meer aansluit bij de 52,1 procent die het als een extra uitdaging zien. Meer dan 1 Belgische werknemer op 4 verwacht nog grote herschuivingen in zijn of haar takenpakket in de toekomst. Slechts 6,8 procent ziet geen nieuwe taken aan zijn of haar jobinvulling worden toegevoegd.
Extra stress linkt 42,6 procent niet aan het invoeren van nieuwe technologie, meer nog 23,4 procent van de bedienden vindt dat dit een positieve invloed heeft op de stress die hij of zij dagelijks op het werk ervaart. Toch moeten werkgevers ook attent blijven. Iets meer dan 1 op 3 Belgische bedienden krijgt met extra stress te maken door nieuwe technieken. Het aanleren of gewoon worden zal hier in een eerste fase voor zorgen.
Dunne lijn tussen groeikansen of meer stress
“Er is een dunne lijn tussen meer uitdaging en groeikansen of meer stress ervaren”, legt professor Ans De Vos uit. “Stress ontstaat bij technologische veranderingen vaak door angst of onzekerheid, twijfels of men de nieuwe taken wel aankan. Bij technologische aanpassingen is het daarom belangrijk om sterk in te zetten op opleiding zodat medewerkers leren om te gaan met de nieuwe technologie en ook met de nieuwe taken of verantwoordelijkheden die dit mogelijk met zich meebrengt. Bedrijven moeten dus verder kijken dan enkel een opleiding gericht op het beheersen van de nieuwe technologie.”
Groeikansen, leermogelijkheden, verlaagde stressniveaus en zelfs extra banen. De conclusie uit het onderzoek van SD Worx en de Antwerp Management School is vrij rechtlijnig. Nieuwe technologie heeft een meer dan overwegend positieve impact op de werkvloer. “Bedrijven zijn genoodzaakt om hun processen te versnellen en te verbeteren met nieuwe technologie”, zegt Jan Laurijssen, Managing Consultant, Team People & Digital Transformation bij SD Worx. “De angst dat met nieuwe technologie banen verloren gaan of dat medewerkers moeite zullen ondervinden om er mee aan de slag te gaan, blijkt ongegrond. Dit onderzoek toont dat nieuwe technologie voor veel werknemers niet alleen de stress verlicht, maar ook kansen biedt om door te groeien en zelfs tot extra banen leidt. Daarmee kunnen we een eeuwenoude mythe nu definitief doorprikken.”