1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Kappers op driekwart van normale prestaties

Relance ingezet, maar nog niet op normale activiteitsniveau– vakantie en ziekte gelukkig ook minimaal
Kappers op driekwart van normale prestaties

Sinds kappers op 18 mei de deuren opnieuw mochten openen, ziet SD Worx een herneming van hun activiteiten naar 60% (in de week van 18 mei, die een feestdag telde) en naar 74% in de week van 25 mei. Er is nog een weg te gaan voor deze actieve beroepsgroep die in de meeste maanden boven de 80% gewerkte dagen scoort. Dit berekende HR-specialist SD Worx op basis van de meest recente loongegevens van 900 werknemers bij kappers.

Elke Carlier, Kmo kantoorverantwoordelijke Antwerpen centrum: “Er was veel rond te doen, maar eind mei zitten kappers nog niet op hun normale (hoge) activiteitsniveau. In de week van de heropening kwamen ze uit op 60% gemiddeld; in de tweede week op bijna 75%. Tijdelijke werkloosheid viel terug (van boven de 90%) naar minder dan 20% van de dagen. Gelukkig bleven de kappers gespaard van ziekte. Ook vakantie blijft beperkt; enkel in de week met de feestdag zagen we een stijging. De vraag blijft hoe 2020 er verder zal uitzien.

  Kappers op driekwart van normale prestaties

  Kapster Els Du Pont runt kapsalon Jeffrey’s in hartje Antwerpen met een tiental medewerkers en bevestigt: “Bij de start van juni zitten wij nu op een 65% à 70% van ons normale niveau. Er zijn minder feesten en etentjes, dus doen we voorlopig bijvoorbeeld minder brushings. De spontane bezoeken vallen ook weg. Onze klanten houden ervan bij dezelfde kapper te komen; dus zetten we iedereen in. We hebben gelukkig voldoende ruimte; ik heb ook de tweede verdieping in gebruik genomen om voldoende de afstandsregels te respecteren. Medewerkers met kinderen plannen graag vakantie in juli of augustus; de anderen nemen nu af en toe een dagje, maar de meesten willen werken, na die lange periode van sluiting.”

  Gelukkig gespaard van ziekte

  Ziekte van minder dan een maand bleef in deze beroepsgroep de laatste weken gelukkig beperkt. Het kort verzuim (ziekte minder dan 1 maand) viel in april en mei (ook in de twee laatste weken) fel terug, tot minder dan 1%, wat historisch laag is. In de eerste helft van maart was dit nog 3% van het totale aantal dagen.

  Wanneer tijd voor vakantie?

  Na de gedwongen sluiting, ligt vakantie niet voor de hand: met 0,5% in mei voor het volledige paritaire comité (waarin ook de sauna’s, afslankcentra en handverzorging zitten die nog gesloten zijn), zijn de cijfers ook daar historisch laag. De vraag is wanneer kappers terug tijd zullen hebben voor vakantie: Typische vakantiemaanden voor het P.C. 314, waartoe ook de kappers behoren, zijn: augustus, juli, december, nipt gevolgd door september.

  PC 314: % wettelijke vakantiedagen op totaal

   Kappers op driekwart van normale prestaties

   Bron: ‘SD Worx Employment Tracker’

    Kappers op driekwart van normale prestaties