Horeca op de helft van normale tewerkstelling
Zomervakantie doorslaggevend voor comeback van de horeca – Balls & Glory getuigt
12 juni 2020
Sinds de Belgische horeca op 8 juni de deuren opnieuw mocht openen, ziet SD Worx een herneming van hun activiteiten naar 43 % (in de week van 8 juni) en naar max. 48 % in de weken erna; de sector haalt in juni slechts de helft van de normale tewerkstelling. De zomervakantie zal het uur van de waarheid zijn voor de tewerkstelling in deze sector. Dit berekende HR-specialist SD Worx op basis van de meest recente loongegevens van meer dan 20.000 werknemers bij meer dan 2.200 werkgevers in de horeca.
Slechts halve comeback
Steven Rosseel, horecaverantwoordelijke van SD Worx: “In de maand mei kon onze horeca een beperkte tewerkstelling aanhouden van 20%, dankzij takeaway. Bij de heropening zien we meer dan een verdubbeling van de tewerkstelling naar bijna 50%, maar de broodnodige ‘comeback’ blijft daar steken. De zomermaanden worden beslissend voor de tewerkstelling in deze sector.”
Enkel de eerste week van maart was nog een normale week, met bijna 80% gewerkte dagen. De week van 9 maart deelde al in de klappen met een gemiste weekend: vanaf zaterdag 14 maart moesten alle restaurants de deuren sluiten.
Wim Ballieu van Balls & Glory met zeven vestigingen, waarvan 5 in franchise en 40 medewerkers bevestigt: “We zitten zeker nog niet op hetzelfde niveau als voor de crisis. Maar dat ligt in lijn van de verwachtingen. Begin juli maakten we de eerste balans: onze winkel en restaurants maken 28% volumeverlies ten opzichte van vorig jaar. Er is zeker een groep die terug volop op restaurant gaat, dankzij onze voorzorgen qua hygiëne en afstand. Maar de klassieke vibe in een stad: wonen, werken, bezoeken & cultuur is nog niet terug. Een vierde van onze arbeidsuren staan momenteel nog op tijdelijke werkloosheid, maar we hopen dit snel verder af te bouwen. Onze medewerkers proberen we in gelijke mate in te zetten waardoor de uren eerlijk en solidair verdeeld worden. Vakantie: de meeste teamleden willen graag werken, na die lange periode van sluiting van onze restaurants, maar we laten de medewerkers die hard doorgewerkt hebben (voor onze delivery) toch even in verlof gaan en vervangen hen door collega’s die in werkloosheid zaten. Zo hebben we iedereen stand by voor het najaar, waar we toch hoopvol naar uitkijken. Daarnaast missen we door het wegvallen van festivals en events veel “ballekes & stoemp” in onze Foodtruck-afdeling. Anderzijds gaf de lockdown ons de ruimte om onze omzet in retail te verhogen met 40%, met nieuwe werkgelegenheid als gevolg. Als meer mensen in België vakantie vieren, dan hopen we dat ze ons een bezoek brengen.”
Herstel is ingezet, maar horeca blijft grootste gebruiker van steunmaatregel
Horeca zit in de top drie sectoren van de sterkste stijgers qua tewerkstelling, na de kappers en de dienstenchequebedrijven. Op maandbasis constateert SD Worx meer dan een verdubbeling qua dagen tewerkstelling (van 20,35% naar 43,16% gemiddeld).
Het jaar 2020 was nochtans sterk ingezet, met 81,3% en 84,8% gewerkte dagen in januari en februari, bijna even hoog als in 2019 (toen 81,9% en 86,0%). Vanaf maart viel de tewerkstelling met de helft terug, toen de regering de sluiting afkondigde op 14 maart. Het absoluut dieptepunt lag in april, met slechts 13,5% gewerkte dagen. Gelukkig kon de sector beroep doen op tijdelijke werkloosheid, die maximaal was in april met 78% van de dagen tijdelijke werkloosheid. In juni halveert dit naar 47%. Hiermee zijn ze nu de grootste gebruikers van de steunmaatregel, samen met de luchtvaartsector (46,17%).
Juli en augustus, het uur van de waarheid
Steven Rosseel van SD Worx: “Binnen de horecasector zijn er natuurlijk ook verschillen: restaurants, cafés en hotels doen het beter dan de catering en bedrijfsrestaurants. Het achterblijven van de eventcatering zal zich nog gans de zomer duidelijk aftekenen. Maar eigenlijk kunnen alle subsectoren een serieuze sprong voorwaarts nemen. Onze horeca wil deze zomer nog een volledige comeback maken.”