1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Competitief verlonen in de industrie : top vijf van extra verloningsinstrumenten

Meer arbeiders dan bedienden in de sector industrie krijgen collectieve loonbonus
FR_pexels-photo-6457579_1200x800.

Competitief verlonen in de industrie in België: wie zijn het en hoe doen ze het? SD Worx berekende de top vijf voor de sector industrie – in België goed voor bijna 1 miljoen werknemers- op basis van 170.000 medewerkers. Werkgevers in de industrie trachten hun medewerkers een aantrekkelijk loonpakket te geven met een aantal extra elementen. In de sector Industrie krijgen acht op de tien arbeiders zowel maaltijdcheques (82%) als een bijdrage in het woon-werkverkeer (76%). Op ruime afstand volgen ecocheques en opvallend ook de Bonus Cao 90, voor telkens bijna vier op de tien arbeiders, wat méér is dan voor bedienden.

Top vijf van extra verloningsinstrumenten

Annelies Rottiers, Manager consultancy kmo van SD Worx: “Om competitief te verlonen in de industrie in België, hanteren onze werkgevers een aantal vaste waarden: in de top drie van zowel arbeiders en bedienden staan maaltijdcheques, bijdrage in het woon-werkverkeer en ecocheques. Bij de bedienden in deze sector zien we dezelfde volgorde met uitzondering van de groepsverzekering die daar in de top vijf staat (en minder de fietsvergoeding met 10%). Opvallend is dat de collectieve loonbonus (ook gekend als de Bonus Cao 90) ook in de top vijf staat. Dit is een ideaal instrument om alle medewerkers te betrekken bij de bedrijfsdoelstellingen en extra te belonen voor de groei die ze samen realiseren.”

  Competitief verlonen in de industrie top vijf van extra verloningsinstrumenten_1

  De klassiekers aangevuld met een collectieve bonus 

  “In de war for talent gaat het erom om medewerkers te behouden en te motiveren met gekende voordelen zoals maaltijdcheques en ecocheques. Vandaar dat werkgevers dit toevoegen bovenop het brutoloon. Het is positief dat werkgevers in de industrie hun weg hebben gevonden naar de bonus cao 90, om arbeiders en bedienden te belonen voor het behalen van collectieve doelstellingen. Dit is ook mogelijk met de winstpremie, maar die weg is nog niet ingeslagen, met maar 2% van de werknemers“, stelt de expert van SD Worx.

  Voorbeeld simulatie -schema vanuit het standpunt van de werknemer:

   Competitief verlonen in de industrie top vijf van extra verloningsinstrumenten_2