1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Bijna één op tien Belgische kmo’s verwacht een impact van Brexit op tewerkstelling

Vooral West-Vlaamse kmo’s verwachten minder snel nieuwe medewerkers aan te nemen
Bijna één op tien Belgische kmo’s verwacht een impact van Brexit op tewerkstelling

Één op tien Belgische kmo’s denkt dat de Brexit een impact zal hebben op hun aanwervingsplannen. 5,6% verwacht een afname in binnenlandse tewerkstelling, 2% voorziet een toename. Vooral West-Vlaamse kmo’s denken hun personeelsbestand minder snel uit te breiden: 13,6% vreest namelijk een afname in de eigen tewerkstelling in België ten gevolge van de uitstap van het VK uit de EU. Dat blijkt uit een studie naar de impact van de Brexit op tewerkstelling van HR-dienstenverlener SD Worx bij 940 bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken.

 • Slechts één op tien (9,2%) van de Belgische bedrijven met minder dan honderd werknemers verwacht dat de Brexit een impact zal hebben op hun aanwervingsplannen;
 • 5,6% van de bevraagde bedrijven verwacht een afname in binnenlandse tewerkstelling ten gevolge van de Brexit, slechts 2% verwacht een toename;
 • De regionale verschillen zijn beperkt. De kmo’s in West-Vlaanderen vrezen echter het grootste negatieve effect: daar verwacht meer dan één op zeven kmo’s een afname van de eigen tewerkstelling door de Brexit.
  BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300
  Gemiddeld zegt bijna 6% een daling in de eigen tewerkstelling te verwachten ten gevolge van de Brexit. In West-Vlaanderen ligt dat percentage meer dan dubbel zo hoog, met bijna veertien procent (13,6%).
  BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300
  Annelies Rottiers, kmo-adviseur , SD Worx
  Impact Brexit op eigen tewerkstelling

  “ Weinig kmo’s verwachten een positief effect op hun tewerkstelling in België: enkel de Waalse kmo’s zijn iets meer optimistisch als het over toename van Belgische jobs ten gevolge van de Brexit gaat (3,6% tov 1,6% gemiddeld). Organisatiegrootte speelt ook een rol: het grootste percentage dat een afname in België verwacht omwille van de Brexit, zien we bij kmo’s tussen 20-50 werknemers met bijna 10%.”

  “Op het eerste zicht lijkt het een geruststelling dat onze kmo’s de impact voorlopig eerder beperkt inschatten. Dit kan verklaard worden door de onduidelijkheid over de timing van wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU effectief zal verlaten. In West-Vlaanderen vreest één op zeven kmo’s daarentegen wel dat de Brexit voor minder jobgroei in eigen land zal zorgen. Dat is verontrustend”, stelt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx bij de cijfers. “Bedrijven focussen zich eerst op de dienstverlening naar klanten toe: de douane, de tarieven, de logistiek, de btw. Personeelszaken werden daarmee naar de achtergrond geschoven, maar de tewerkstelling in eigen land en het buitenland wordt ook best onder de loep genomen. We raden aan een gedetailleerd overzicht te maken van waar je werknemers permanent of tijdelijk werken en wat je toekomstplannen zijn, en de arbeidscontracten ook opnieuw grondig door te lichten”, besluit SD Worx.