Belgen in top drie die mogen telewerken, samen met Nederlanders en Britten
Eén op drie Belgen zegt te mogen telewerken – meer dan helft daarvan is daar blij om
19 september 2019
In 2019 zegt één op drie Belgen te mogen telewerken; daarmee zitten we op gelijke hoogte met Nederlanders en de Britten. Meer dan de helft van wie mag telewerken, in totaal één op vijf Belgen, zegt daar blij om te zijn. Ook daarmee staan we in de top drie. De meest aangehaalde redenen zijn: een betere werk-privé balans, een betere concentratie en productiviteit en minder files. Slechts één op tien heeft geen interesse in telewerk. Dat blijkt uit internationaal onderzoek door HR-dienstenverlener SD Worx, waarbij in België 2500 werknemers werden bevraagd.
Telewerk steeds vrijwillig
Werkgevers organiseren telewerk steeds op vrijwillige basis. Werknemers kunnen van hun kant kiezen om op het aanbod van telewerk in te gaan. Onderzoek van SD Worx wijst uit dat meer dan de helft (57%) van wie mag telewerken, er blij mee is. Daarentegen vindt een op drie dat zijn job zich niet leent tot telewerk. 11% heeft geen interesse in telewerk. Mogelijke redenen daarvoor zijn dat men vreest dat het gebrek aan sociaal contact met de collega’s de samenwerking en het overleg zal bemoeilijken of dat men minder betrokken zal zijn in de organisatie.
Betere werk-privé balans, concentratie en productiviteit, minder files
Werkgevers vertrekken best vanuit een duidelijke visie over waarom telewerk interessant is. De drie hoofdredenen waarom Belgische werknemers vragende partij zijn om te kunnen telewerken, zijn:
- Betere werk-privébalans
- Betere concentratie en hogere productiviteit
- Files vermijden
Minstens 1 keer per week
Qua aantal dagen telewerken, lopen de Belgen wat achter op Nederland en de UK: daar zegt 50% minstens 1 dag per week thuis te werken. In België en Duitsland is dit ongeveer één op drie (35%).
Draai het om: leg vast op welke dagen medewerkers op kantoor verwacht worden
Opvallend is dat meer dan de helft van alle Belgen (57%) aangeeft dat telewerk praktisch niet mogelijk is: 46% mag het nog niet, terwijl 10% het wel mag maar zegt dat het praktisch niet haalbaar is. Daartegenover staat dat minstens één op drie interesse heeft of het al doet.
“Digitalisering is een eerste stap om telewerk mogelijk te maken voor nog meer (bedienden) jobs. Één op zeven Belgen (14%) zegt niet te mogen telewerken, maar wel interesse te hebben. Maar ook in de groep die zegt dat het vandaag niet mogelijk is, is er nog potentieel. Natuurlijk leent niet elke job zich in de praktijk tot telewerk, denk maar aan jobs in productie of in een onsite dienstverlening, zoals de gezondheidszorg of bij manuele interventies,” stelt Jan Laurijssen, HR consultant bij SD Worx.
Er is zeker nog extra potentieel. Minder dan één op tien heeft geen interesse in telewerk. Jan Laurijssen: “Eigenlijk moet je het als werkgever omdraaien. Het is belangrijker om je werkorganisatie onder de loep te nemen en af te spreken op welke dagen medewerkers wel verwacht worden in kantoor en om op die dagen structureel overleg in te bouwen, dan om beperkingen op het telewerk in te voeren.”