Jobgroei van meer dan 20.000 jobs bij Belgische kmo’s in eerste half jaar 2019
Belgische kmo’s blijven aanwerven
27 augustus 2019
Tijdens het tweede kwartaal van 2019 steeg de tewerkstelling bij Belgische kmo’s met 0,3%. Deze stijging is bijna het dubbele in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In combinatie met het eerste kwartaal staat de aangroei momenteel op meer dan 20.000 jobs bij onze bedrijven tot 100 medewerkers. De groei is vooral merkbaar bij de kmo’s tot 50 werknemers. Vooral Vlaanderen kent dit kwartaal een groei, met Oost- en West-Vlaanderen op kop. Dat blijkt uit de kmo-jobindex van HR-dienstverlener SD Worx, die al meer dan 10 jaar de evolutie opvolgt.
- De structurele tewerkstelling bij Belgische kmo’s tot 100 werknemers steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 0,33% ten opzichte van het vorig kwartaal; dit is merkbaar beter dan Q2 2018 (+0,17%);
- In absolute cijfers schat SD Worx dat de tewerkstelling bij Belgische kmo’s in Q2 2019 toenam met 5.775 jobs; in combinatie met de stijging die werd opgetekend in Q1 2019, loopt dit op tot ruim 21.000 jobs in het eerste halfjaar van 2019;
- De groei in Q2 2019 is vooral merkbaar bij de kmo’s tot 50 werknemers; bij de grootste kmo’s (50-99 werknemers) zien we in Vlaanderen en Brussel een stagnatie; enkel in Wallonië is er een toename bij de grootste kmo’s.
Groei bij Belgische kmo’s tot 50 medewerkers
De kmo-jobindex van SD Worx onderzoekt sinds 2006 de evolutie van de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s.
In het tweede kwartaal van dit jaar situeert de groei zich vooral bij de kmo’s tot 50 medewerkers. Bij de kmo’s met 20-49 werknemers zien we een groei van 0,4%; bij organisaties met minder dan 20 werknemers 0,3%. Een stagnering tekent zich op bij de grote kmo’s (+50 werknemers): daar zien we opnieuw geen groei (0,0%), hoewel daar in 2018 wel een positieve evolutie was.
Hierdoor klokt de kmo-jobindex van SD Worx na Q1 2019 af op 118,2 indexpunten. Dit cijfer betekent dat onze kmo’s in maart 2019 18,2% meer mensen tewerkstelden dan het geval was in 2005, het referentiejaar voor de berekeningen van deze index. Vorig jaar in juni stond deze nog op 116,2.
Oost-Vlaanderen op kop, gevolgd door West-Vlaanderen
In het Vlaamse gewest slaagden vooral de kmo’s in het westen van het land erin medewerkers aan te werven, met Oost-Vlaanderen (+1,3%) en West-Vlaanderen (+0,7%) op kop. De groei komt vooral van de kleine en middelgrote kmo’s. Enkel in Oost-Vlaanderen en Antwerpen kenden ook de grootste kmo’s een groei (telkens +0,8%).
Dit kwartaal hebben de kleinste kmo’s in Wallonië geen groei in tewerkstelling gerealiseerd. Wel zien we een jobgroei bij de middelgrote (+0,7%) en grote kmo’s (+0,5%). Na een sterke start vorig kwartaal (1,1% groei) behoudt Brussel nu een status-quo: daar konden in Q2 2019 enkel de kmo’s tussen 20-49 werknemers een groei realiseren (+0,4%).
Qua jaargroei (laatste vier kwartalen) komt Vlaanderen nu op 2,6%, Brussel op 1,5% en Wallonië op 1,1%.
Voorbeelden uit de praktijk
Het bedrijf Remotive, gespecialiseerd in het herstel en de vervanging van roterende machines, is een voorbeeld van een sterke groeier in Oost-Vlaanderen. Na drie jaar verhuisde het bedrijf naar een nieuwbouw in de Gentse haven (Evergem), met klanten in onder meer de petrochemie, papier, voeding en zelfs pretparken. Vandaag zijn ze 23 man sterk, maar ze blijven aanwerven en zoeken. HR-verantwoordelijke Tina Aerts legt uit:
“Dit jaar slaagden we erin om al negen technici aan te werven, waarvan een zestal in het laatste kwartaal.” Wat hen kenmerkt? Tina vervolgt: “We zijn een heel jong team: de gemiddelde leeftijd ligt op 22 jaar. We staan niet stil. Onze technici, vooral mechanische profielen, doen herstellingen zowel in ons atelier als onderhoud on site bij de klanten. We staan open voor alle leeftijden, ook voor schoolverlaters; iedereen krijgt van bij de start een opleidingstraject. We proberen het verschil te maken door een werkplaats aan te bieden waar mensen gelukkig kunnen zijn, met groen, verse soep, granola, yoghurt, leuke teambuildings en moderne werktools zoals een Iphone en een Ipad voor de uurregistratie en de rapporteringen. Het werkt: we hebben nauwelijks ziekteverzuim en we zijn actief op sociale media; zo slagen we erin de juiste profielen aan te trekken.” Remotive heeft nog maar liefst negen vacatures in te vullen dit jaar.
Het outsourcingsbedrijf Maxicon uit Beveren-Roeselare is een snel groeiende kmo uit West-Vlaanderen, die in het tweede kwartaal maar liefst twaalf medewerkers kon aanwerven, vooral voor klanten in de voedingsindustrie.
Zaakvoerder Emmanuel Bekaert verklaart: “Sinds onze start in 2016 zijn we gespecialiseerd in technische profielen: het zijn arbeiders-techniekers met een A2 of A1 diploma, die direct inzetbaar zijn bij klanten. Vandaag werven we enkel mensen met minstens drie jaar ervaring aan, maar in de toekomst hopen we een Academy op te richten, om onze mensen continu bij te scholen en ook schoolverlaters te kunnen opleiden.”Hoe ze erin slagen om succesvol schaarse profielen aan te trekken zoals elektromechanici: ”We zijn heel actief op sociale media; onze eigen medewerkers zijn perfecte ambassadeurs. We hebben weinig verloop. We proberen het verschil te maken door te zoeken naar een persoonlijke match tussen onze mensen en hun werkomgeving, in combinatie met competitief loon en milieuvriendelijke bedrijfswagen. We gaan bovendien een strijkdienst opzetten voor de medewerkers, omdat ze aangeven dat dit een meerwaarde zou zijn qua work-life balans. Zo willen we verder groeien en een antwoord bieden op het toenemende tekort aan talent binnen Belgische bedrijven.” De afgelopen drie jaar opereerde Maxicon vanuit de Roeselaarsestraat in Ardooie, pal aan het op- en afrittencomplex van de E403, maar die locatie wordt stilaan (veel) te klein. De nieuwbouw in Roeselare zou in juni 2020 moeten klaar zijn. Maxicon hoopt nog 26 vacatures in te vullen dit jaar.