1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Winstpremie stevent af op verdubbeling in 2019

Grootste succes bij de kleinste kmo’s. Ze zijn ook het meest vrijgevig met de winstpremie.
pexels-photo-2068975_1200x800

Het aantal bedrijven dat medewerkers beloont met een winstpremie dit jaar stevent af op een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een recente analyse van HR-dienstverlener SD Worx bij zijn klanten. Het succes neemt nog toe bij de kleinste bedrijven (die 1 tot 5 werknemers in dienst hebben), die ook het meest vrijgevig blijken. “Logisch, want bij een winstpremie gaat het vaak over hetzelfde bedrag voor alle medewerkers”, stelt SD Worx, die de loongegevens van één derde van alle loontrekkenden in de privésector verwerkt.

Verdubbeling niet uitgesloten

Sinds begin 2018 is de maatregel van de winstpremie in voege. Die maakt het gemakkelijker om werknemers te laten delen in de winst. SD Worx volgt de ontwikkelingen bij zijn klanten op de voet. Midden 2019 telt SD Worx nu al bijna evenveel bedrijven die gebruik maken van de winstpremie als in 2018 op een volledig jaar. Vergeleken met midden 2018 gaat het om een verdubbeling van het aantal werkgevers die de winstpremie toekennen.

Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx verduidelijkt: “Als het succes aan dit tempo verder gaat, dan kunnen we een verdubbeling verwachten van het aantal werkgevers dat hun weg vindt naar de maatregel. Doordat de maatregel eerst ingang vindt bij de kleinste bedrijven, gaat de groei van het aantal werknemers minder hard.”

“Het succes van deze maatregel toont aan dat ook onze kleinste kmo’s werken aan een optimaal verloningssysteem. De kleinste kmo’s (met minder dan 5 werknemers) vinden het snelst hun weg hiernaartoe. Het laat hen toe op een eenvoudige manier deze extra fiscaalvriendelijke bonus aan alle medewerkers toe te kennen. Op jaarbasis kan het gaan om bv. € 3.000. Gemiddeld houden medewerkers ongeveer 80 % netto over: dat is € 2.425 of omgerekend ongeveer € 200 netto per maand. Een mooie beloning voor hun bijdrage aan de winstgevendheid en bedrijfsdoelstellingen”, analyseert Rottiers.

Het succes bij kmo’s die 5 medewerkers of minder in dienst hebben, neemt toe: zij maken nu 39% van alle organisaties met winstpremie uit, terwijl dit midden vorig jaar 29% was.

  winstpremie-2019-nl-1_1200x666

  Hoe kleiner het bedrijf, hoe hoger de winstpremie

  De mediaanwaarde van de winstpremie ligt op € 939.Het gemiddeld uitbetaalde bedrag ligt op € 2.210. De kleinste kmo’s blijken ook het meest vrijgevig. Het gemiddeld bedrag bij organisaties tot 5 werknemers ligt op € 3.033. In de categorie van organisaties met 200-499 werknemers ontvangen werknemers gemiddeld € 1.461.

  Annelies Rottiers: “De winstpremie geldt voor iedereen of voor niemand. Daarom is het gemakkelijker voor een kleine organisatie om vrijgevig te zijn bij een winstgevend jaar.”

  “Bij het toekennen van winstpremies, hebben werkgevers de keuze uit ofwel hetzelfde bedrag ofwel hetzelfde percentage te geven aan alle werknemers. In dit laatste geval kan het exacte bedrag nog variëren in functie van het brutoloon. Werkgevers die liever nog meer variatie hanteren (bijvoorbeeld in functie van anciënniteit of functie), moeten wel een ondernemings-cao of toetredingsakte sluiten.”

   winstpremie-2019-nl-2_1200x571