1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Belgische werknemers kunnen eenvoudige hr-administratie amper online doen

Zes op tien administratieve basiszaken in HR gebeuren nog offline in België
pexels-photo-257897_1200x721

Mobiele apps zijn vandaag niet meer uit ons dagelijks (werk)leven weg te slaan. Toch kunnen Belgische werknemers maar heel weinig eenvoudige administratieve hr-taken zelf op hun mobiele apparaten uitvoeren. Slechter nog: zowat zes op de tien van dergelijke taken gebeurt vandaag nog op papier. Gemiddeld wordt nauwelijks 4% uitsluitend op mobiele apparaten uitgevoerd. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door HR-dienstenverlener SD Worx rond digitalisering op het werk.

Verlof aanvragen het vaakst digitaal of elektronisch

Vakantie aanvragen gebeurt het meest digitaal: 64% van de ondervraagde werknemers doet dit vandaag online. 46% doet dit via een vast toestel, 6% uitsluitend via een mobiel apparaat en 12% via een combinatie van de twee. Bij taken die voor alle werknemers van toepassing zijn, zoals vakantie aanvragen of een ziektebriefje indienen, zijn er – niet onlogisch – vaker mobiele toepassingen mee gemoeid. Gemiddeld checken we onze telefoon zowat vijftig keer per dag (2018 Global Mobile Consumer Survey, Deloitte). Er zijn dus nog heel wat opportuniteiten voor mobiele toepassingen binnen de werkomgeving.

  digi-nl-1_1200x760

  Een echte kans voor België

  Wat mensen digitaal kunnen doen op het vlak van hr-administratie, verschilt enorm van land tot land, zo leert de studie van SD Worx, die in 6 Europese landen werd uitgevoerd. Zo kan slechts 36% van de Belgische werknemers werkverplaatsingen online aanvragen en regelen. België heeft daarmee de laagste score van alle ondervraagde landen; het VK spant op dit vlak de kroon, met 55%. 46% van de ondervraagden in België kan zijn onkosten momenteel online indienen, tegenover bijvoorbeeld slechts 33% in Duitsland.

  In vergelijking met de andere landen staat België bijna altijd op de vierde of vijfde plaats op vlak van het online uitvoeren van om het even welke basis hr-taak. Er is dus nog een enorm groeipotentieel. Dat geldt ook voor Duitsland, dat van alle ondervraagde landen voor bijna alle categorieën aanzienlijk laag scoort.

  Meer gedetailleerde informatie, vindt u in figuur 1.

  Belgen meer gebrand op digitalisering

  Er is hoe dan ook vraag naar meer digitalisering. Voor veel administratieve taken zijn Belgen meer gebrand op digitalisering dan hun buren. België is het hoogst scorende land dat een ziektebriefje digitaal wil indienen (74%) of afwezigheid wegens ziekte (68%) en verlof (74%) online wil aanvragen. Voor het elektronisch indienen van onkosten is België het land met de derde hoogste score (60%), na Nederland (68%) en het VK (68%).

  De vijf taken die Belgen het liefst online willen doen: verlof aanvragen (74%), een ziektebriefje indienen (74%), afwezigheid wegens ziekte aanvragen (68%), attesten indienen (64%) en samen op de vijfde plaats met 60% onkosten indienen en een wijziging in de arbeidstijd aanvragen. Voor meer gedetailleerde informatie, zie figuur 2.

  Kim Van Loo, worker centric innovator van SD Worx Group licht toe: "Zaken niet digitaal kunnen doen, kan een enorme impact hebben op een organisatie en haar mensen. Werknemers besteden te veel tijd aan administratieve hr-taken waardoor ze geen waardevoller werk kunnen doen. Dat heeft uiteindelijk een negatieve impact op het werknemersengagement."

  “Allerlei digitale toepassingen maken deel uit van ons dagelijkse persoonlijke leven. Het is vreemd dat we in werkcontext achterophinken. Zoals uit onze cijfers blijkt, willen werknemers eenvoudige administratieve hr-taken via hun mobiel toestel kunnen uitvoeren. Toch krijgen ze hiertoe niet altijd de kans. Om ervoor te zorgen dat werknemers betrokken en productief blijven, is het cruciaal dat werkgevers focussen op werknemerservaring en digitalisering.”

   digi-nl-2_1200x1701

   Figuur 1 – hr-taken die werknemers nu al elektronisch kunnen verrichten

    digi-nl-3_1200x1701

    Figuur 2 – hr-taken die werknemers graag zelf elektronisch zouden willen doen