1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Goede vooruitzichten voor dit jaar: Belgische kmo’s willen personeel blijven uitbreiden

pexels-photo-842339_1200x801

Voor het vijfde kwartaal op rij plant meer dan een derde van de Belgische kmo’s mensen in dienst te nemen in het komende kwartaal. Bovendien zijn twee derde van deze aanwervingen uitbreidingen van het huidige personeelsbestand. Kmo’s willen ook voornamelijk mensen vast (74%) en voltijds (67%) in dienst nemen. Dat zijn de opvallendste conclusies uit de 34e tewerkstellingsenquête in opdracht van HR-dienstenverlener SD Worx bij 685 bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken in december 2018. Sinds september 2018 meet SD Worx bij de aanwervings- en ontslagintenties ook of dit gaat om vast of tijdelijk werk, en om voltijdse of deeltijdse plannen.

 • Eén op drie  Belgische kmo’s wil in het eerste kwartaal van 2019 aanwerven. Bij twee op drie (66%) gaat dit om uitbreiding van het personeelsbestand.
 • Slechts zeven procent plant mensen te ontslaan en meer dan de helft (56%) van hen is van plan deze medewerker te vervangen.
 • Bij drie kwart (74%) van de aanwervingsplannen gaat het om vaste jobs.
 • Bij de meerderheid (67%) gaat het om voltijdse of meer dan 2/3 tewerkstelling.

Al voor  vijfde kwartaal op rij plant meer dan een derde van de kmo’s aan te werven

Belgische kmo’s, of bedrijven met tussen de 1 en 99 werknemers, willen nog steeds mensen aanwerven. Al vijf kwartalen op rij is dit percentage hoger dan 33%. In Q1 van 2019 plant 34,4% van de bevraagde kmo’s iemand in dienst te nemen. Bovendien zijn twee op drie (66%) van deze jobs uitbreidingen van het huidige arbeidsbestand. Dit is echter wel een daling in vergelijking met een jaar geleden toen nog 74% van de nieuwe jobs uitbreidingen waren.

  kmo-q1-2019-1_1200x868

  Bovendien zijn slechts zeven percent van de kmo’s van plan om werknemers te ontslaan in het komende kwartaal, wat een lichte daling is in vergelijking met de 10% in het vorige kwartaal en 10,6% in hetzelfde kwartaal verleden jaar. Van deze 7% plant de meerderheid (56%) van de bedrijven deze vrijgekomen functies opnieuw in te vullen: dit is een stijging ten opzichte van vorig kwartaal, toen ging het om 39%.

  Aanzienlijk minder Brusselse kmo’s en meer Waalse kmo’s plannen aan te werven

  Opvallend is wel de sterke daling van de plannen om aan te werven door kmo’s in Brussel, waar we vorig kwartaal een recordcijfer noteerden van 44,7% die plande aan te werven. Dit is nu gedaald tot slechts 22,3%. Daar tegenover kent Wallonië een stijging van 33,4% in het laatste kwartaal van 2018 naar 38,6% in het volgende kwartaal. In Vlaanderen blijven de plannen om aan te werven nagenoeg status quo met 35% tegenover vorig kwartaal (33,4%).

   kmo-q1-2019-2_1200x459

   Bedrijven zoeken vooral vaste, voltijdse werknemers

   Kmo’s willen in het volgende kwartaal vooral voltijdse werknemers in dienst nemen met een vast contract. Maar liefst 67% van de kmo’s willen in de volgende drie maanden mensen voltijds of 4/5 aannemen, terwijl slechts 14% van de bedrijven deeltijdse arbeidskrachten zoekt. Een op vijf kmo’s zoekt mensen die freelance of seizoensgebonden aan het werk kunnen.

   Daarenboven zoekt drie op vier kmo’s vooral mensen die vast in dienst kunnen treden tegenover 10% tijdelijk en 6% op interim-basis.

    kmo-q1-2019-3_1200x514

    Kmo’s blijven optimistisch over de hoeveelheid werk in het komende kwartaal

    Kmo’s blijven positief over de hoeveelheid werk in het komende kwartaal. 34,9% van de Belgische kmo’s verwacht in de komende drie maanden een toename in de hoeveelheid werk, wat een lichte stijging is in vergelijking met het vorige kwartaal (33,7%).

    Er is ook een duidelijke relatie tussen de plannen om het komende kwartaal aan te werven en de visie van een kmo over de hoeveelheid werk in het komende kwartaal. Van de bedrijven die denken in het komende kwartaal aan te werven verwacht 65,9% een toename in de hoeveelheid werk in de volgende drie maanden en slechts 1,9% een afname. Van de kmo’s die geen aanwervingsintenties hebben verwacht slecht 18,8 percent een toename van het werk en 12,9% een afname van de hoeveelheid werk.

    “Belgische kmo’s gaan 2019 optimistisch in”, zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. “Dit leiden we af uit het feit dat een derde plant aan te werven in het komende kwartaal en dat ongeveer een zelfde percentage meer werk verwacht  begin 2019. Het wordt afwachten of de vacatures ook ingevuld geraken en of deze positieve trend zal blijven aanhouden in het komende jaar. Ten opzichte van vorig kwartaal (en dezelfde periode vorig jaar) zien we opnieuw een stijging in de industrie en bouwsector. De sectoren handel, dienstverlening en non-profit blijven stabiel ten opzichte van vorig kwartaal. Daarnaast geldt: de grootste kmo’s kennen de grootste verwachtingen, zowel naar aanwervingsplannen als werkvolume.”