Ziekteverzuim: van reactieve naar proactieve aanpak
Heb jij zicht op het absenteïsme in jouw organisatie? En weet je wat het je elk jaar kost?
Met een evenwichtig proactief verzuimbeleid kun je absenteïsme op een efficiënte manier aanpakken.


Een verzuimbeleid begint bij welzijn
Een effectief verzuimbeleid begint altijd met aandacht voor het welzijn van de werknemer. Wanneer werknemers zich gewaardeerd en ondersteund voelen, zijn ze minder geneigd om zich ziek te melden en verhoogt de betrokkenheid. Door te investeren in een gezonde werkomgeving en het bevorderen van een goede werk-privébalans, kunnen bedrijven niet alleen het verzuim verminderen, maar ook de productiviteit en tevredenheid van hun medewerkers verhogen. Meer nog, zorg dragen voor je werknemers kan zelfs bijdragen tot een goede ESG-score en maakt je een aantrekkelijke werkgever. Geen overbodige luxe op een krappe arbeidsmarkt.

Een structurele aanpak helpt
Een goed verzuimbeleid werkt tegelijkertijd pro- en reactief, en heeft heel wat positieve neveneffecten. Het gaat dus niet alleen over de meldingsprocedure en de verantwoordelijkheden voor de opvolging. Even belangrijk zijn de analyse van je verzuimstatistieken, preventie, welzijn, begeleiding en ondersteuning, re-integratie, enz. De aanpak moet altijd afgestemd worden op de organisatiecultuur, de gangbare werkmethodes en de gehanteerde communicatiestijlen. Ook is het belangrijk dat het beleid regelmatig wordt herzien, en aangepast aan de actuele behoeften van de organisatie en haar medewerkers.
Hoe SD Worx je begeleidt naar een aanpak die werkt
Ons verzuimadvies komt in aanmerking voor het Consulting Experience Pack
Abonnementsformule voor juridisch, fiscaal en HR-advies
Met deze voordelige formule heb je één vast aanspreekpunt, controle over je budget, en geen administratieve rompslomp bij elke ad hoc adviesvraag. Kortom, je bent zeker van de beste ondersteuning. Meer weten?
Veel gestelde vragen (FAQ)
Een verzuimpolicy of absenteïsmebeleid is een set van richtlijnen en procedures die een organisatie opstelt om het verzuim van medewerkers te beheren en te verminderen. Het doel van een verzuimbeleid is om duidelijkheid te scheppen over hoe om te gaan met ziekteverzuim, zowel voor de werkgever als voor de werknemers. Een goed verzuimbeleid is essentieel voor het welzijn van medewerkers en de algehele productiviteit van de organisatie.
Je moet rekening houden met directe en indirecte verzuimkosten.
Voor de directe verzuimkosten vermenigvuldig je het gemiddelde aantal niet-gepresteerde uren door verzuim per voltijdse werknemer met het gemiddelde uurloon. Deze gemiddelde kost vermenigvuldig je met het totaal aantal werknemers. Voor een bedrijf van 100 medewerkers kan dit al snel oplopen tot 150 000 euro per jaar.
De indirecte kosten zijn moeilijker te becijferen: de rest van het team moet overuren maken, je zoekt vervanging, verminderde kwaliteit, haperende dienstverlening, frustraties bij team en klanten, … Volgens de literatuur zou je de directe kost moeten vermenigvuldigen met 2,5.
Wij helpen je graag met een meer accurate berekening van je kosten, en benchmarken deze met je sector. Zo krijg je een duidelijk zicht op hoeveel je zou kunnen besparen door werk te maken van een proactieve verzuimpolicy.
Een verzuimbeleid biedt een duidelijk kader voor hoe een werkgever verzuim benadert, welke procedures en afspraken er zijn rond verzuim, en wat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn van de verschillende betrokken actoren. Een goed verzuimbeleid omvat dan ook volgende elementen:
- Hoe kijkt jouw organisatie naar verzuim?
Wat wordt er precies verstaan onder verzuim? Dit kan zowel kortdurend als langdurend verzuim omvatten. Je doelstellingen duidelijk maken voor jezelf en je werknemers is het startpunt van een goed verzuimbeleid. - Meten en analyseren van verzuimcijfers
Hoe worden verzuimcijfers bijgehouden en gerapporteerd? Dit helpt bij het analyseren van trends en het nemen van beslissingen. - Preventie en welzijn
Acties en programma’s die de organisatie opzet om verzuim te voorkomen. - Verzuimprotocol
Hoe en wanneer moeten medewerkers zich ziekmelden? Wanneer is er een doktersbriefje nodig is?
Wie is verantwoordelijk voor het opvolgen van verzuim? Rol HR, leidinggevenden en medewerker zelf.
Welke ondersteuning biedt de organisatie aan medewerkers die verzuimen?
Procedures voor het begeleiden van medewerkers bij hun terugkeer naar werk na ziekte, inclusief eventuele aanpassingen die nodig zijn. - Bewustmaking van werknemers
- Opleiding HR en leidinggevenden