1. Home>
 2. Oplossingen>
 3. Aantrekkelijk en optimaal verlonen en belonen >
 4. Internationale tewerkstelling bij 1 partner>

Een buitenlandse medewerker aanwerven doe je zo

Werk je in de grensstreek, of heb je met je onderneming nood aan iemand met ervaring die in België moeilijk te vinden is? Dan is de aanwerving van een buitenlandse werknemer een logische stap. Hierop moet je letten bij het aanwerven van een werknemer uit het buitenland.

Contacteer ons
Man SD Worx sparks

EU-burger of niet?

Is je nieuwe personeelslid inwoner van de EU? Dan is een aanwerving voor jou als werkgever eenvoudig. Dankzij de eengemaakte interne markt staat het EU-onderdanen vrij om in een andere lidstaat aan de slag te gaan, zonder beperkingen. Dat geldt ook voor inwoners van Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. 

Neem je daarentegen iemand in dienst uit een niet-EU-land? Dan moet je werknemer voldoen aan enkele administratieve regels. Ook als werkgever draag je daarin verantwoordelijkheid: alle papierwerk moet in orde zijn vóór je buitenlandse werknemer aan de slag gaat. 

Al iemand op het oog?

  Wij brengen de administratie in orde

  Buitenlandse werknemers: hoe zit het met de sociale zekerheid?

  Werknemers betalen in principe sociale bijdragen in het land waar ze werken. Dat is zo geregeld op Europees niveau. Een werknemer kan maar in het socialezekerheidsstelsel van één land tegelijk zijn aangesloten. Op fiscaal vlak kan een werknemer dan weer in twee landen belastingplichtig zijn.  

  Gelukkig heeft België met heel wat landen een dubbelbelastingverdrag, waardoor werknemers die in ons land belast worden, geen tweede keer belasting moeten betalen op het inkomen dat ze hier verdienen. 

  Werf je een buitenlandse werknemer slechts voor een korte periode of zit je Belgische medewerker maar deeltijds in het buitenland? Dan zou het kunnen dat je met je bedrijf in aanmerking komt voor een uitzondering.

   Contacteer ons

   Tip

   Het sociaalzekerheidssysteem in België is bijna ongeëvenaard. Wil je deze troef in het buitenland ook waarmaken, kan je met een bijkomende medische verzekering een vergelijkbare dekkingsgraad voorzien.

    adobestock image

    De juiste vergunningen

    De vergunning die je buitenlandse werknemer nodig heeft om in België aan de slag te kunnen, wordt bepaald door de duur van de tewerkstelling

    Ben je niet zeker wat je moet doen?

     SD Worx steekt met jou de grens over

     Salarisstandaard en extralegale voordelen

     Komt die eerste aanwerving er binnenkort aan?

     We beantwoorden 10 vragen vóór je de grote stap zet.

      Download hier het gratis e-book

      Vul hier je gegevens in