1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Verloning en loonkosten>
Hoe het effect van de hoge loonindexering verzachten?

Hoe het effect van de hoge loonindexering verzachten?

Er was eens … inflatie. Helaas leest het vervolg niet als een sprookje. De stijgende prijzen van allerlei goederen en diensten zijn intussen een dagelijkse realiteit. Het leven wordt flink duurder, zowel voor particulieren en bedrijven. De indexprognoses krijgen stilaan de vorm van een echte nagelbijter. Hoe houd je in deze onzekere tijden je loonkosten onder controle en blijf je tegelijk een aantrekkelijke werkgever die marktconform beloont?

    1. Loonindexering: ook voor jouw medewerkers?

    Het maakt niet uit in welk paritair comité je zit, de meeste sectoren kennen een systeem van loonindexering. Een aantal bedrijven hebben dit jaar al één grote of meerdere kleinere indexmomenten achter de rug. In andere sectoren volgt de koopkrachtaanpassing later dit jaar of begin 2023. Wil je de meest accurate prognoses voor je sector kennen? Op Ella vind je een geactualiseerde indexfiche per paritair comité.

      2. Is zo’n indexering eigenlijk verplicht?

      Ja, het sectorale indexsysteem moet je toepassen. Daar kom je niet onderuit.

        3. Kun je eenzijdig het loon van je medewerkers aanpassen?

        Neen. Loon is een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst. Dit kun je niet zomaar eenzijdig wijzigen. Uiteraard kun je met je medewerkers een aanpassing van hun loon(pakket) onderhandelen en nieuwe afspraken maken, zolang je de sectorale barema’s en mogelijke andere verplichtingen respecteert.

        Wel kun je je medewerkers informeren dat er op dit moment geen ruimte is voor opslag of met je management overeenkomen dat hun lonen dit jaar niet zullen stijgen. In tijden van hoge inflatie is dit een duidelijk signaal van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

          4. Voelen alle vormen van verloning het effect van de index?

          Neen. In eerste instantie wordt enkel het brutoloon geïndexeerd. Uiteraard heeft dat gevolgen voor de berekening van het vakantiegeld of de eindejaarspremie, loon voor overuren, groepsverzekering … die gekoppeld zijn aan de hoogte van het brutoloon. In bepaalde sectoren volgen ook bepaalde toeslagen voor ploeg- of nachtwerk het indexmechanisme.

          Maar verloning is veel ruimer dan het brutoloon. Heel wat extralegale voordelen vallen buiten de index. Denk aan variabel loon – op voorwaarde dat het niet gekoppeld is aan het brutoloon – de loonbonus cao 90, maaltijd- en ecocheques, onkostenvergoedingen, auteursrechten, mobiliteitsoplossingen zoals bedrijfswagens en -fietsen. Hoewel deze alternatieve verloningsvormen graag gezien zijn bij medewerkers, zijn ze nog niet overal gangbaar.

          Hoog tijd dus om je loonbeleid onder de loep te nemen om de impact van de loonindexering te verzachten. Er zijn zeker kansen om je loonkosten op een consistente wijze beheersbaar te houden zonder in te boeten op een marktconforme beloning. Want in tijden van krapte op de arbeidsmarkt draagt een duurzaam, dynamisch loonbeleid bij aan je employer branding en het engagement van je medewerkers. Ga hierover in gesprek met onze consultants. Zij adviseren je graag of werken een concrete oplossing uit op maat van je organisatie.

            5. Al gedacht aan een Flex Income Plan™?

            Als het over inflatie gaat, is anticiperen de boodschap. Het Flex Income Plan™ is al sinds jaar en dag dé methode om je medewerkers een waardevoller loonpakket te geven en meer keuzevrijheid in de samenstelling ervan. Mooi meegenomen: deze oefening gebeurt volledig budgetneutraal (lees: tegen dezelfde loonkosten). Kortom, een win-win in tijden van sterke inflatie.

              Met een steuntje in de rug

              Wist je dat kleine en middelgrote bedrijven kunnen gebruikmaken van de kmo-portefeuille, de subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid waarmee je flink bespaart op de opstartkosten van een Flex Income Plan™? De beste investering voor een duurzame vorm van verloning binnen je bedrijf.

                Hoe werkt loonindexering?

                Om het verlies aan koopkracht op te vangen door de hoge inflatie, kennen we in België het systeem van loonindexering. Stijgen de prijzen boven een bepaalde grens – de zgn. spilindex – dan gaan ook de lonen en sociale uitkeringen omhoog.

                Er zijn twee soorten indexeringen, een vast en variabel systeem.

                • In het vaste systeem stijgen de lonen met een vooraf gekend percentage, maar wanneer dat zo is, is onzeker. Hier geldt: hoe hoger de inflatie, hoe sneller een indexering volgt.
                • In een variabel systeem is het net omgekeerd: de lonen stijgen op een vast tijdstip (per jaar, kwartaal of maand), maar hoeveel dan varieert naargelang het indexcijfer van dat moment.

                Daarnaast zijn er variaties mogelijk: zo indexeert de ene sector enkel de minimumlonen, een andere de reële lonen. Ook een combinatie is mogelijk.

                  Meten is weten

                  Nu, meer dan ooit, komt het erop aan je personeelskosten goed in te schatten én vervolgens continu in de gaten te houden. Hiervoor hebben wij alle geschikte tools in huis. Neem contact op met je payrollconsulent of met een van onze consultants. Hij/zij adviseert je graag.

                    Anneleen Verstraeten

                    Anneleen Verstraeten

                    Juridisch Adviseur

                    Anneleen Verstraeten studeerde in 2002 af als Master in de Rechten. Ze startte in 2003 bij SD Worx als juridisch adviseur. In die rol ondersteunde zij zowel kmo’s als grote ondernemingen in Vlaanderen binnen verschillende sociaaljuridische onderwerpen. Sinds enkele jaren liggen haar focus en hart bij de kmo-afdeling. Daar is ze als juridisch adviseur, legal kmo consultant én interne en externe opleider op verschillende fronten actief.