1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Verloning en loonkosten>
Rémunération attrayante

Aantrekkelijk en motiverend verlonen: een must om talent aan te trekken

Vind je maar moeilijk nieuwe medewerkers? Je bent niet alleen: 56% van de Belgische werkgevers worstelt ermee. Verloning gooit mogelijk roet in het eten. Uit ons recente onderzoek blijkt namelijk dat het loonpakket sterk mee bepaalt of medewerkers bij een werkgever aan de slag gaan én blijven. Wil je je onderscheiden op de competitieve arbeidsmarkt? Kijk dan verder dan een grote som op de bankrekening. Met flexibele verloning maak je het verschil.

Laat ons eerst een grote misvatting uit de wereld helpen: loon is meer dan geld op de bankrekening. Het brutoloon vormt de basis. Dat bedrag kan vast of variabel zijn of een combinatie van beide. In België bevat het beloningspakket naast het brutoloon vaak ook maaltijdcheques, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, een bedrijfswagen, de loonbonus cao 90, aandelenopties enzovoort. Een gezonde mix van al deze elementen draagt bij tot het financieel welzijn van medewerkers.
 

    De basiscomponenten van een loonpakket

    Basissalaris: het geld op de bankrekening

    Extralegale voordelen: fiscale voordelen zoals een bedrijfswagen, fiets, maaltijdcheques, groeps- of hospitalisatieverzekering of mobiliteitsbudget
    +
    Variabele verloning: prestatiegerichte bonussen, premies en commissies zoals de collectieve loonbonus cao nr. 90, winstpremie of warrants

    = totale loonpakket 

    + niet-financiële voordelen, zoals opleidingsdagen, fruit op het werk, teambuildingactiviteiten 

    = total reward 
     

      Eén begrip, verschillende invullingen

      Een aantrekkelijk loon betekent voor iedereen iets anders. Die individualisering en vraag naar meer flexibilisering trekken zich vandaag ook door in de loonpolitiek. Loon is niet langer een zaak van werkgevers alleen. Meer dan ooit willen medewerkers dat hun loonpakket rekening houdt met hun persoonlijke situatie en ambities. 

        Voor elk wat wils

        Steeds meer werkgevers onderzoeken vandaag de mogelijkheid van flexibel verlonen. Een hele uitdaging, met 4 werkende generaties samen op de werkvloer, elk met hun eigen wensen en noden. Zo zijn jongere werkkrachten vandaag veel minder te vinden voor een salariswagen en tankkaart. Een thuiswerker wil misschien zijn salariswagen liever inruilen voor een geldbedrag in cash of een groenere mobiliteitsoplossing. Hoe flexibel ben jij in zo’n situatie?

          Emma

            Wat is flexibel verlonen?

            Aantrekkelijke werkgevers hebben het al begrepen: flexibel verlonen is the way to go. Binnen een flexibel verloningssysteem kan een bonus, eindejaarspremie of het recht op bestaande extralegale voordelen worden in een persoonlijk budget per werknemer. Daarmee kan elke individuele medewerker die hierop intekent, een deel van zijn loonpakket zelf samenstellen met die extralegale voordelen die hij of zij wil. Meer keuzevrijheid dus voor je werknemer én zonder dat jouw loonkosten de hoogte inschieten. 

              Loon staat hoog in top 10 van Belgische werknemer

              Je medewerkers zijn vast tevreden met je sterke focus op welzijn op het werk, flexibele uren of thuiswerk. Maar in de krappe arbeidsmarkt van vandaag volstaan die elementen niet langer om kandidaten over de streep te trekken en je team aan je organisatie te binden. Een aantrekkelijk loon blijft de basis, dat blijkt ook uit ons onderzoek.

              Werknemers in België zetten loon steevast in de top 10 van hun prioriteitenlijst: 

              • voor 50,5% geeft het loon mee de doorslag om voor een werkgever te kiezen.
              • voor 44,3% is het loon een extra motivator om bij een bedrijf te blijven. 
              • 34,7% zou een bedrijf verlaten omwille van ontevredenheid over het loon.

                Conclusie: loon bepaalt in zeer sterke mate of medewerkers bij je bedrijf willen starten of blijven. Om talent aan te trekken én te behouden in de war for talent, schotel je hen dan maar beter een aantrekkelijk loonpakket voor, dat bijdraagt tot het financieel welzijn van je medewerkers. 

                  Maandlonen verhogen dan maar?

                  Om op te boksen tegen de aanwervingspolitiek van concurrerende bedrijven, klinkt het als een logische next step: je lonen opdrijven. Enerzijds om die witte raaf binnen te rijven en anderzijds om je huidige medewerkers niet te verliezen. Op de dun bezaaide arbeidsmarkt betalen bedrijven al lang niet meer het gemiddelde salaris, maar merken we een tendens op richting 75% van de benchmark. Doeltreffend? Voor even misschien. Een opslag is maar een korte motivator. Beter is om in te spelen op de juiste mix van variabel en flexibel verlonen en verder in te zetten op andere motivatoren zoals welzijn en een flexibele arbeidsorganisatie. Zo verhoog je het engagement langdurig en anticipeer je ook op de toekomstige groei van je bedrijf. 

                  De do’s en dont’s van zo’n aantrekkelijk loonbeleid hebben we alvast voor je opgelijst. 
                   

                    Meer weten over aantrekkelijk verlonen? 

                    Een hoger brutoloon geven is misschien interessant voor je werknemer, maar door een innovatief loonbeleid in te voeren kan het een win-win voor beide partijen worden. 

                      Ja, ik wil alles weten
                      Isabelle Cornelis

                      Isabelle Cornelis

                      Legal consultant kmo

                      Isabelle Cornelis werkt sinds 2014 bij SD Worx. Als KMO Consultant geeft zij advies op maat in allerhande sociaaljuridische materies