Hoe verhoudt competitief verlonen zich tot deze visie?
“Uiteindelijk is het loonbeleid ook een onderdeel van de bedrijfscultuur,” zo stelt Isabelle. “Sommige kmo’s staan uitdrukkelijk voor openheid en delen de loonstructuur met de collega’s. Andere zetten in op duurzaamheid en bieden daarom geen bedrijfswagens aan. Flexibel verlonen is tegenwoordig bijna een basisvereiste, maar de aangeboden keuzes moeten dan weer passen in de overkoepelende visie. Ik geloof echt dat dergelijke elementen – meer nog dan het hoogste brutoloon of de mooiste bedrijfswagen – maken dat iemand ergens graag werkt en zich er goed voelt.”
Concreet: stel duidelijk voorop wat de cultuur is, wat de verwachtingen zijn, wat de manier van werken is, zodat je de kandidaten aantrekt die zich daardoor aangesproken voelen. De juiste match vinden tussen kandidaat en onderneming, daar gaat het om.
Kunnen kmo’s in de war for talent concurreren met grote organisaties?
Opleidingen om zichzelf te ontplooien en doorgroeimogelijkheden te krijgen, staan hoog op het prioriteitenlijstje van jong talent. Kleinschalige kmo’s beschikken hiervoor niet altijd over de nodige de middelen of capaciteit. Isabelle is er evenwel van overtuigd dat veel werknemers juist bewust kiezen voor een kmo als werkgever. “De gevarieerde invulling van functies betekent voor hen een pluspunt. Ze waarderen ook de kleinschaligheid, de korte communicatiekanalen, de beperkte hiërarchie… Daarnaast kunnen kmo’s even goed als grote ondernemingen inzetten op flexibel verlonen. De onderlinge relaties zijn doorgaans vertrouwelijker. Dat houdt in dat de onderneming makkelijk met werknemers rond de tafel gaat zitten. Dan bekijken ze hoe ze hun job beter kunnen laten aansluiten bij hun interesses en talent. En wat die opleidingen betreft: tal van kmo’s investeren daar wel degelijk sterk in.”
Competitief verlonen en transparant loonbeleid
De Europese richtlijn die transparantie in het loonbeleid vooropstelt, moet nog in Belgische wetgeving omgezet worden. Maar dat staat hoe dan ook te gebeuren. Kan een kmo op dit gebied openheid hanteren, zonder de concurrentiepositie te verzwakken? Isabelle: “Dat denk ik wel. Eigenlijk zouden alle bedrijven hun interne functies in kaart moeten brengen en kijken wat ze daar tegenover willen stellen qua loonpakket. Een benchmarking met de arbeidsmarkt bewijst dan zeker zijn nut. Hoe verhoudt jouw kmo zich tegenover andere gelijkaardige ondernemingen? Ligt de nadruk op competitief verlonen, op een aantrekkelijke bedrijfscultuur, op extra verlofdagen…? Vervolgens kan je duidelijk aan je werknemers meegeven hoe het loon samengesteld, waarom dat het loon is. Ze weten dat de onderneming iedereen op dezelfde manier behandelt, en wat ze moeten doen om een loonaanpassing te krijgen. Als je het zo bekijkt vormt een gebrek aan openheid net een bedreiging. Transparantie versterkt je concurrentiepositie.”
Hoe vind je een evenwicht tussen competitief verlonen en het beheersen van de loonkost?
Dat evenwicht is in deze uitdagende tijden cruciaal. “Wanneer ik naar vormen van alternatieve verloning met een reële impact kijk, denk ik in de eerste plaats aan bonussen,” zegt Isabelle. “Je vertaalt je bedrijfsstrategie naar doelstellingen op individueel of collectief niveau, waaraan een bonus aangekoppeld is. Zo motiveer je mensen om een bijdrage te leveren. In de meeste gevallen heeft dit een positieve weerslag op de resultaten. Zo niet hoef je de bonus niet uit te keren. Een andere mogelijkheid schuilt in het flexibel verlonen. Daarbij geef je mensen uiteenlopende opties binnen hetzelfde budget. Je investeert in de tevredenheid van je werknemers, terwijl de loonkost gelijk blijft.” Goed om weten: de populairste voordelen zijn momenteel extra vakantiedagen, het terugbetalen van het pensioensparen, fietsen en ook nog altijd de bedrijfswagen.