1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Talent>
whiteboard

Kus van de juf en een bank vooruit: 5 tips die je opleidingsbeleid doen scoren

1. Stem je leerplan af op je organisatiedoelen

Als je medewerkers groeien, vaart ook je bedrijf daar wel bij. Op voorwaarde dat je je opleidingsaanbod en organisatiedoelen op elkaar afstemt. Alleen zo boek je maximaal resultaat.

  2. Koppel je opleidingsbehoeften aan de praktijk

  Analyseer geregeld je dagelijkse werking aan de hand van functioneringsgesprekken. Hierdoor krijg je een beter zicht op de bottlenecks binnen je organisatie. Zijn je medewerkers voldoende op de hoogte van de toepasselijke regelgeving en hoe verlopen de klantencontacten? Bestaat er een gebrek aan informatie? Of nét een teveel, waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien? Aan de hand van de gesignaleerde knelpunten kies je concrete opleidingen die snel resultaat opleveren.

   3. Maak een prioriteitenlijst en haalbaar plan van aanpak

   Niet elk verbeterpunt vereist een specifieke opleiding. Soms volstaat het uitwerken van een procedure, intern overleg met een collega, een feedbackgesprek … Is een opleiding aangewezen, bijvoorbeeld om specifieke vaardigheden of nieuwe wetgeving onder de knie te krijgen? Ga dan na welke je het best als eerste aanpakt.

    4. Kies de meest optimale opleidingsvorm

    Online leren, blended learning, training on the job, bedrijfstrainingen … er bestaan vandaag tal van leervormen, elk met hun sterktes en zwaktes. Afhankelijk van het onderwerp, voorkennis en persoonlijke voorkeur van je medewerkers is de ene geschikter dan de andere. Is je medewerker gebaat met een-op-eensessies of leert hij of zij net meer van anderen?  

     Zoek je pasklare antwoorden op specifieke vragen? Heb je nood aan gericht advies of een individuele training, toegespitst op de noden van je medewerkers? Dan biedt maatwerk een oplossing om het maximum te halen uit je bedrijfstraining. Ontdek hoe we dat bij SD Worx aanpakken.

      5. Hou zicht op de resultaten van je opleidingstraject

      Bereikt de opleiding het gewenste resultaat? Ga na of de opleiding voldoet aan de verwachtingen en grijp in wanneer dat niet zo is. Vermijd zo dat een slechte training averechts werkt bij gemotiveerde medewerkers. Vertrouw niet enkel op de formele eindevaluatie. Informeer ook naar de ervaring van elke individuele medewerker en beoordeel of je concrete resultaten opmerkt in je dagelijkse werking. In het ideale scenario was de opleiding een win-win!

       Hoe maak je van je opleidingsbeleid een succes?

       Weet dat niet alle medewerkers meteen warmlopen voor een aangekondigde opleiding. Ze voelen immers niet altijd de noodzaak. Leg daarom de nodige overtuiging aan de dag. Informeer hen over de persoonlijke meerwaarde enerzijds en de groeikansen voor het bedrijf anderzijds.

        Voor elk wat wils

        SD Worx Learning biedt een ruim aanbod aan professionele bedrijfsopleidingen in sociaaljuridische en hr-domeinen. Werk je liever gericht en op maat van de specifieke opleidingsnoden van jouw team? Dat kan! Wij bieden al onze open opleidingen ook aan bij jou op kantoor. Zo krijg je pasklare antwoorden op al je vragen en haal je maximaal voordeel uit je bedrijfstraining.