1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Aanwerving en selectie>
Nl_blog_HR_1200x800

Blockchain in hr: handige leugendetector bij rekrutering

Wist je dat ongeveer drie kwart van de Belgische werkgevers al kandidaten heeft geweigerd door grote of kleine inconsistenties op hun cv? Onderzoek van Robert Half uit 2017 wees dat uit. Maar voor hr-medewerkers blijft het een huzarenstuk om bijvoorbeeld werkervaring en verantwoordelijkheden na te gaan via referenties. Blockchain kan hiervoor een uitweg bieden.

Blockchain ken je misschien als de technologie achter de bitcoin, maar hoe werkt het precies? De technologie zorgt ervoor dat data digitaal worden versleuteld en bewaard. Iedereen in het blockchain-netwerk kan die informatie bekijken en controleren. Worden er nieuwe gegevens toegevoegd, dan moet de rest van het netwerk die ook valideren. Als werkgever kun je zo bijvoorbeeld de tewerkstellingsperiode en het takenpakket van een oud-medewerker bekrachtigen. Ook wijzigingen aan de data zijn voor iedereen zichtbaar.

Waarheidsprotocol

Met blockchain wordt het dus onmogelijk om een loopje te nemen met de waarheid op een cv. Blockchaintransacties kunnen namelijk eenvoudigweg het volledige arbeidsverleden van kandidaten opslaan. Door als hr-professional op de technologie te vertrouwen:

 • check je de professionele ervaring van een kandidaat op nauwkeurigheid. Elke vorige werkgever moet immers de werkervaring van de kandidaat bevestigen en garandeert zo dat de informatie correct is.
 • ontmasker je eventuele onjuistheden op een cv. Blockchaintechnologie voor rekruteringsdoeleinden wordt nu al aangeboden door start-ups zoals HireMatch.

Een blockchain-rekruteringsplatform zoals dat van HireMatch is in essentie een verzameling van ondernemingen die samenwerken in dezelfde database. Daarin kunnen alle partijen elkaar valideren, en iedereen kan zien wie welke input heeft aangeleverd en wanneer. Kortom, de informatie kan niet worden gemanipuleerd en is toegankelijk voor alle aangesloten werkgevers. Samen beschikken ze over één betrouwbare informatiebron om de perfecte kandidaat te vinden.

Sneller screenen en aanwerven

Rekrutering via blockchain biedt nog andere voordelen:

 • De administratieve last neemt af. Alle gegevens van mogelijke kandidaten staan ter beschikking op de blockchain, waardoor je niet langer eigen databases moet aanleggen.
 • Aangezien alle gegevens op het cv door vorige werkgevers moeten worden gevalideerd, gaan er geen uren meer op aan het nagaan van referenties. Zo kun je meer tijd vrijmaken voor sollicitatiegesprekken en verhoog je de kans dat je de juiste medewerkers aanwerft.

Toekomstmuziek?

Dat blockchain potentieel biedt voor hr is duidelijk, maar wellicht laat dit scenario nog even op zich wachten. Wil zo’n platform kans op slagen hebben, moeten alle werkgevers er immers op aanwezig zijn. Een stap die veel tijd in beslag neemt, ook al zijn sommige bedrijven en start-ups er vandaag al mee bezig.

Bovendien komt er onvermijdelijk een overgangsfase waarbij jongere arbeidskrachten wel al met hun cv in de blockchain zitten, maar oudere werknemers nog niet. Voor die laatste groep is het immers haast onbegonnen werk om te achterhalen én bevestigen op welke dienst van welk bedrijf ze vele jaren geleden aan de slag waren, hoe lang die tewerkstelling telkens heeft geduurd, en wat hun takenpakket toen precies was. Niettemin is blockchain een veelbelovende technologie om in de gaten te houden. Wordt vervolgd!

  Op de hoogte blijven van wat er leeft in de HR-wereld?

   Schrijf je in op onze nieuwsbrief
   Peter Van Ostaeyen

   Peter Van Ostaeyen

   Blockchain, IoT en Retail business consultant

   Peter is specialist blockchain en IoT (Internet of Things) bij SD Worx. Hij volgt deze technologieën van nabij op en is verantwoordelijk voor contentcreatie en partnerships over deze onderwerpen. Daarnaast is Peter ook actief als business consultant retail, een strategisch belangrijke sector voor SD Worx