1. Home>
 2. SD Worx>
 3. onze klanten>

Pelckmans Uitgevers: Flexibel verlonen als hefboom voor meer ownership

Dat flexibel verlonen niet alleen bij grote bedrijven, maar ook bij kmo’s succesvol kan zijn, bewijst Pelckmans Uitgevers. HR-manager Griet De Bevere vertelt over de invoering van het Flex Income PlanTM (FIP) bij het familiebedrijf in volle coronatijd, en over de algemene switch naar loopbaanownership.

Ruim anderhalf jaar geleden ging HR-manager Griet De Bevere aan de slag bij Pelckmans Uitgevers, uitgever van educatieve, algemene en wetenschappelijke boeken. Ze kreeg een specifieke opdracht mee: het hr-beleid professionaliseren en toekomstgerichter maken

Doel is ervoor te zorgen dat de circa 100 medewerkers van de familiale uitgeverij meer ownership kunnen nemen om zelf hun loonpakket samen te stellen en hun loopbaan in handen te nemen. Het Flex Income PlanTM (FIP) van SD Worx werkte als hefboom bij deze opstap naar meer ownership.

Employer of choice

“Pelckmans-medewerkers zijn gebeten door de microbe van een leven lang leren en lezen”, stelt Griet. “Om deze gedreven mensen aan boord te houden, moet je als werkgever concurrentieel blijven. Daarom drong een verdere professionalisering op hr-vlak zich op, en FIP past daar perfect in.”

Pelckmans Uitgevers wil een employer of choice zijn, waarbij de medewerkers bij hun keuze blijven om voor het bedrijf te werken. “Dat geldt ook voor toekomstige werknemers: bij iedere sollicitant kijken we of er een match is met ons DNA en onze waarden”, legt Griet uit. “De noden van medewerkers zijn heel divers. Als een ‘goede huisvader’ met de beste bedoelingen vanuit het bedrijf een verloningspakket samenstellen, daar redden we het niet langer mee. Mensen willen zelf kiezen.”

  Griet De Bevere
  Als een ‘goede huisvader’ met de beste bedoelingen vanuit het bedrijf een verloningspakket samenstellen, daar redden we het niet langer mee. Mensen willen zelf kiezen.
  Griet De Bevere
  Griet De Bevere, HR-Manager, Pelckmans Uitgevers

  Griet kende het concept van flexibel verlonen al van bij haar vorige werkgever. “SD Worx is hier een pionier in. Omdat ze bovendien al onze payrollprovider waren, was de keuze snel gemaakt om voor de flexibilisering van onze verloning bij hen aan te kloppen.”

  Starten met beperkt aantal keuzes

  Je verloningssysteem fundamenteel aanpassen, hoe ga je hiervoor te werk? “We willen het verloningsbeleid zoveel mogelijk rond de noden en wensen van de medewerkers bouwen”, beklemtoont Griet. “Daarom hebben we voor de keuze van de verschillende verloningsmogelijkheden ons oor intern te luisteren gelegd.” 

  Ook hebben we rekening gehouden met de verwachtingen qua verloning die tijdens sollicitatie- en andere gesprekken ter sprake komen. We beslisten om met een beperkt aantal flexibiliseringen te starten: zes keuzemogelijkheden, niet meer. Het is beter om niet te veel nieuwe zaken tegelijk te introduceren.”

   De FIP-keuzelijst van Pelckmans Uitgevers bestaat uit:

   • extra vakantiedagen;
   • fietsleasing;
   • terugbetaling openbaar vervoer;
   • verhoogde kilometervergoeding;
   • pensioensparen;
   • Ekivita-kortingskaart.

    Communicatie tijdens coronalockdown

    Vervolgens rolde Pelckmans Uitgevers een interne communicatiecampagne uit rond FIP. Na virtuele infosessies en een-op-een-vraaggesprekken kon iedereen goed geïnformeerd zijn persoonlijke selectie maken.

    Makkelijk was dit niet, gezien de campagne startte in juni 2020, tussen de twee coronagolven in. Griet: “Toch verliep alles gezien de omstandigheden vlot, dankzij de combinatie van een live webinar en van tevoren opgenomen infosessies. SD Worx had vooraf de keuzetool al klaargezet, zodat mensen meteen een kijkje konden nemen.“ 

    Hoog instappercentage

    Het resultaat mag er zijn: maar liefst 84% van de medewerkers stapte in. Qua keuzes zijn vooral de extra vakantiedagen en pensioensparen in trek. “We merken dat de keuzemogelijkheid voor extra vakantiedagen op zich al een verschil maakt”, vertelt Griet. “Daarom kiest niet iedereen ervoor, maar de medewerkers appreciëren enorm dat het kan.”

    Toekomst: uitbreiding rond specifieke thema’s

    Dit eerste succes smaakt naar meer. Griet: “We willen FIP op korte termijn verder uitbreiden rond duurzame mobiliteit en hybride werken. In het bijzonder denken we aan MAAS (Mobility As A Service), preventieve medische check-ups, ambulante verzekeringen, office@home-tools en multimedia-opties.”

     Griet De Bevere
     We willen FIP op korte termijn verder uitbreiden rond duurzame mobiliteit en hybride werken.
     Griet De Bevere
     Griet De Bevere, HR-Manager, Pelckmans Uitgevers

     Meer lean

     Ondertussen begint het proces vruchten af te werpen. Griet: “De medewerkers hebben duidelijk het gevoel dat ze meer inspraak hebben. Op termijn willen we het initiatief voor persoonlijke ontwikkeling nog meer bij de medewerkers leggen. Daarbij komt de nadruk op processen die creativiteit en enterpreneurship ondersteunen. We zijn er ons van bewust dat deze evolutie naar meer ownership tijd zal vergen. Maar naarmate medewerkers meer zelf initiatief nemen en met oplossingen komen, zal dat onze organisatie een stuk wendbaarder maken, ook op hr-vlak.” 

     Als signaal dat Pelckmans Uitgevers flexibiliteit serieus neemt, ondertekende het bedrijf het Charter Baanbrekende Werkgever. Daarmee engageert de uitgeverij zich ertoe om initiatieven te nemen rond flexibel werken en duurzame mobiliteit.

      Overweeg jij ook om te starten met flexibele verloning?

       Ontdek hoe SD Worx je kan helpen.