1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>
belonen

Je medewerkers belonen zonder extra loonkosten? Dat doe je zo!

Medewerkers die hard werken, geef je graag iets extra. De loonkosten hoeven daarbij geen belemmering te zijn: er zijn verschillende manieren om je werknemers netto meer te bieden, zonder extra kosten. Drie alternatieven op een rijtje:

1. Aandelenopties of warrants

Een eerste alternatief voor een cash bonus waar tot nog toe weinig werkgevers gebruik van maken. Onbekend is onbemind? Het aandelenpakket biedt nochtans interessante voordelen voor jou als werkgever én voor je werknemer.

Werkgever:

 • Je kiest zelf het budget dat je toekent.
 • Aandelenopties vormen een aftrekbare beroepskost.
 • Onder bepaalde voorwaarden is het aandelenpakket vrijgesteld van sociale bijdragen.

Werknemer:

 • Dankzij warrants worden de netto-inkomsten van je werknemer ‘geoptimaliseerd’: die stijgen met ongeveer 40% als een bonus via aandelenopties wordt uitbetaald.

2. De collectieve oplossing: het niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel (loonbonus cao 90)

De loonbonus cao 90 kun je alleen toekennen als vooraf vastgelegde collectieve doelen zijn behaald. Die zet je in een gedetailleerd bonusplan dat moet voldoen aan een aantal vastomlijnde criteria en dat je binnen een bepaalde periode ter goedkeuring voorlegt aan de overheid.

Het niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel is collectief en geldt dus zonder onderscheid voor de hele groep medewerkers die je in het bonusplan hebt gedefinieerd.

3. Meerwaarde via flexibel verlonen

Het principe is eenvoudig: bij deze vorm van verloning worden de gangbare extralegale voordelen in je bedrijf, zoals een bedrijfswagen, aanvullende vakantiedagen of abonnementen, gevaloriseerd in een geldwaarde. Dat budget kan de werknemer jaarlijks vrij spenderen aan voordelen die het best aansluiten bij zijn huidige behoeften.

De aankoop van extra vakantiedagen of een abonnement voor het openbaar vervoer via flexibel verlonen zoals via het Flex Income Plan™, is geen vorm van loonoptimalisatie. Je creëert wel een gevoel van meerwaarde voor je werknemer, omdat hij zijn loonpakket kan afstemmen op zijn behoeften op dat moment. Je bepaalt als werkgever de keuzemogelijkheden, je werknemer kiest wat voor hem het meest interessant is. En belangrijk: het brengt voor jou geen extra kosten mee, want het Flex Income Plan™ is een budgetneutrale oplossing.

  Overweeg je al om flexibel verlonen in te voeren?

  Op je loonkosten heeft het principe geen enkele impact: het is een budgetneutrale oplossing. Toch is ze juridisch volledig waterdicht en straalt het principe van de vrije beslissingsbevoegdheid positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers een voordelenpakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften.

   Download het e-book
   Lieve

   Lieve Michiels

   Legal Manager

   Lieve is bijna 20 jaren actief in consultancy bij SD Worx. Sinds 2013 begeleidt ze als legal consultant en project manager bedrijven om flexibele verloning en mobiliteitsoplossingen in te voeren.  Lieve is momenteel Manager van het Flex Income Plan bij SD Worx en kijkt vanuit die rol met een brede blik naar uw uitdagingen op het vlak van optimaal en flexibel verlonen, en mobiliteit.