1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Verloning en loonkosten>
fiscus

Hoe kijken de fiscus en RSZ naar aandelen toegekend vanuit het buitenland?

Multinationals kennen medewerkers in dochterondernemingen vaak aandelen toe als extralegaal voordeel, gratis of met fikse kortingen. Als de Belgische poot niet tussenkwam, was het een financieel zéér interessante optie. Dat is nu verleden tijd: als bedrijf ben je voortaan verplicht om op zulke aandelen bedrijfsvoorheffing in te houden en een fiscale fiche op te maken. Of je er al dan niet RSZ-bijdragen op moet betalen, is nog niet helemaal uitgeklaard.

Als werkgever heb je in België keuze uit een rits extralegale voordelen om het loon van je medewerker op te krikken via fiscaal gunstige regelingen. Aandelenplannen, bijvoorbeeld, die bovendien ook een goede manier zijn om medewerkers te motiveren, te verbinden aan en te laten meegenieten van de resultaten van het bedrijf.

Vooral grote internationale groepen met Belgische dochterondernemingen maken er gebruik van als deel van een breder incentive-plan. De wet kende wel een vreemde kronkel: als het moederbedrijf de aandelen zonder tussenkomst van de Belgische dochteronderneming toekende, was ze geen socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd en moest dit niet in een fiscale fiche opgenomen worden. Was de poot in België bijvoorbeeld aanspreekpunt, dan was dit wel het geval.

Om dit onderscheid weg te werken, lijken de overheid, fiscus en RSZ zich nu op één lijn te willen zetten en werken ze aan een nieuwe regeling. Concreet zouden er 3 zaken veranderen:

1. Patronale bijdragen RSZ – vanaf juli 2018

Na een uitspraak van het Hof van Beroep paste de RSZ al in het derde kwartaal van 2018 haar administratieve instructies aan. Bedrijven zouden wél sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn. Maar volgens sommigen wordt het loonbegrip daarmee te sterk uitgebreid en die leggen de instructies naast zich neer.

Gevolg van deze onzekerheid: ongelijkheid in het veld. Sommige bedrijven nemen het zekere voor het onzekere, terwijl andere de kat uit de boom kijken en de beslissing van het Hof van Cassatie afwachten (verwacht in 2020). Krijgt dus zeker nog een staartje.

    Uitbreiding loonbegrip

    Nu deze aandelenplannen ook onderworpen kunnen zijn aan RSZ, kan er een impact zijn op de som vakantiegeld, eindejaarspremie… die je je medewerkers moet uitbetalen. Of dat voor jouw bedrijf het geval is, laat je best uitzoeken door experts in de materie.

      2. Ficheverplichting – vanaf januari 2019

      En er is meer. Werknemers waren al verplicht om dit voordeel op te nemen in hun aangifte voor de personenbelasting als voordeel alle aard. Maar dat was makkelijk te omzeilen: er bestond namelijk geen fysiek spoor dat aantoont dat iemand aandelen had gekregen.

      Om ervoor te zorgen dat niemand meer ‘vergeet om het voordeel aan te geven’ aan de fiscus, legt de overheid nu de werkgever op om het voordeel in een fiscale fiche op te nemen. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete gelijk aan 10% van het toegekende bedrag.

      Door de val van de regering in het najaar van 2018 zag het er even naar uit dat dit ontwerp voor de regeling zou sneuvelen. Maar niets is minder waar: op 31 januari 2019 keurde het parlement de geamendeerde versie goed, waardoor deze maatregel effectief geldt sinds januari 2019.

      3. Inhouding bedrijfsvoorheffing – vanaf maart 2019

      Bovendien zal je als werkgever ook verplicht zijn bedrijfsvoorheffing in te houden en te storten aan de fiscus. Dat bedrag ben je volledig verschuldigd, de gunstregimes voor vrijstelling op de doorstorting gelden niet.

        Een voorbereid werkgever is er twee waard

        Nu de maatregel in een wet is gegoten, kun je je beginnen voorbereiden op de implementatie. De impact is immers niet min. Bovenop de extra kosten komt er extra administratief werk: het opstellen en afleveren van de fiche én communicatie naar je medewerkers. En werknemers zitten in het vizier van de fiscus die actief zoekt naar gevallen uit het verleden waar het voordeel niet werd aangegeven.

        Onze raad: klop aan bij onze juridische experts en vraag extra ondersteuning. Zo ben je zeker dat alles tot in detail goed zit, vermijd je boetes en kun je je medewerkers begeleiding bieden.

          Tweewekelijks updates uit het arbeidsrecht of over hr-trends gratis en voor niks in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief

            Schrijf je in op onze nieuwsbrief
            annick-decock_300x300

            Annick De Cock

            Manager Flex Income Plan, Mobility & Warrants

            Annick De Cock is fiscaal jurist en sinds 2010 werkzaam bij SD Worx. Zij is gespecialiseerd in optimaal verlonen en de ontwikkeling van nieuwe verloningsinstrumenten, met aandacht voor loonkostbeheersing.