Onze corona newsflashes voor kleine en middelgrote ondernemingen

News
Corona

Newsflash corona - 29/10

De coronamaatregelen werden deze week opnieuw aangescherpt, maar wat betekent dat voor jou als werkgever? En er is een beslissing rond de gelijkstelling van tijdelijke werkloosheid overmacht door corona en wateroverlast voor de jaarlijkse vakantie.

Lees meer

News
work

SME-newsflash - 25/10

Het laatste kwartaal is ingezet, en hiermee ook de voorbereiding van typische eindejaarstaken, zoals de berekening van vakantierechten en het bepalen van vervangende feestdagen voor 2022. Er zijn ook veranderingen op til in het fiscale regime voor expats. De details kennen we nog niet, maar we volgen dit nauwgezet voor je op. Slecht weer in het verschiet en kunnen je arbeiders niet aan de slag, geef dan tijdig tijdelijke werkloosheid door.

Lees meer

News
Budget

SME-newsflash - 15/10

Veel van de aangekondigde maatregelen in de begroting voor 2022 zullen een belangrijke impact hebben op werkgevers en medewerkers. SD Worx volgt al deze begrotingsmaatregelen op de voet en geeft duiding bij wat dit in de praktijk betekent. Zodra we meer informatie hebben en de concrete gevolgen voor jou als werkgever kennen, gaan we er hier uitgebreid op in. De sectoronderhandelingen zijn volop bezig. Deze sectoren kwamen ondertussen al tot een akkoord: PC140.05, PC140.03, PC127 en PC323. En kun je mondmaskers op de werkvloer nog verplichten?

Lees meer

News
Money

SME-newsflash - 29/09

Het was al uitgebreid in het nieuws: de federale regering besliste om de eenvoudige procedure coronawerkloosheid een laatste keer te verlengen, tot 31 december 2021. Voor werknemers met een elektrische bedrijfswagen vereenvoudigt de fiscus de terugbetaling van elektriciteitskosten.

Lees meer

News
Money

Newsflash corona - 31/08

Vanaf 1 september 2021 gaat de vierde fase van het zomerplan in. Telewerk is dan niet langer sterk aanbevolen – behalve in Brussel – al vraagt de overheid wel dat bedrijven telewerk structureel verankeren in hun werking. Bovendien moet je als werkgever nog altijd de preventie- en veiligheidsmaatregelen die sinds het begin van de coronacrisis gelden, in acht nemen. In sommige bedrijven zal dat een volledige terugkeer naar kantoor bemoeilijken. Uit onze driemaandelijkse online bevraging van de kmo's in België blijkt trouwens dat bijna de helft ook na corona minstens een dag per week thuiswerk wil toelaten.

Lees meer

News
Money

Newsflash corona - 19/08

Het Koninklijk Besluit dat de maximale loonnorm vastlegt op 0,4% voor dit en volgend jaar is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De sectoren kunnen nu onderhandelen over concrete loonsverhogingen of andere arbeidsvoorwaarden. Verrichten je werknemers werken in onroerende staat op werven en werken ze dan in ploegen? Dan geniet je sinds 2020 een hogere vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing en bespaar je aanzienlijk op je loonkosten.

Lees meer

News
Money

Newsflash corona - 29/07

21 juli luidt traditioneel een periode van politiek reces in. Maar relevant nieuws blijven we uiteraard met je delen. Zo geven we al mee dat het uitgebreide rouwverlof geldt sinds 25 juli 2021 en dat je vanaf 1 augustus de coronapremie kunt toekennen. De sociale inspectie kondigt voor augustus flitscontroles op ernstige sociale fraude in grootsteden aan. Slachtoffers van de waterellende kunnen tot 15 augustus gebruikmaken van tijdelijke werkloosheid overmacht om bv. een nieuwe woning te zoeken of een schadedossier in orde te brengen. Ook geven we mee wat de fiscale impact is wanneer werkgevers hun door waterschade getroffen werknemers een financieel duwtje in de rug willen geven.

Lees meer

News
work

Newsflash corona - 16/07

Hevige regenval zet(te) grote delen van het land onder water. In bepaalde gebieden raken werknemers maar moeilijk op het werk of is werken zelfs helemaal onmogelijk. We leven mee met de getroffen ondernemingen en gezinnen en staan paraat om vragen te beantwoorden. We informeren je over de mogelijkheden als jij of je medewerker(s) getroffen zijn door de watersnood. Gezien de uitzonderlijke situatie staat de RVA in bepaalde situaties tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht toe.

Lees meer

News
work

Newsflash corona - 09/07

De beloofde zomer van de vrijheid laat nog even op zich wachten. Ook in juli en augustus moet je rekening houden met een aantal coronaverplichtingen. Nu de zomervakantie op volle toeren draait, herhalen we graag de regels rond quarantaine en testen bij terugkeer. Voor werknemers die deze zomer teruggaan naar kantoor, versoepelen de regels wel.

Lees meer

News

Newsflash corona - 16/06

Eindelijk een newsflash die niet hoofdzakelijk over de coronacrisis gaat! Veel persaandacht nu voor het kersverse ontwerpakkoord over onder meer minimumlonen, eindeloopbaan en aanvullend pensioen. Studenten mogen deze zomer extra uren presteren in alle sectoren. Mogelijk komt er ook een wijziging van het systeem van de auteursrechtenvergoeding. De minister van Financiën gaf vorige week aan misbruik van dit systeem meer te gaan viseren. We zoomen ook in op het mobiliteitsbudget als mogelijk alternatief voor de bedrijfswagen, nu veel medewerkers meerdere dagen van thuis werken.

Lees meer

News
work

Newsflash corona - 04/06

Draait je onderneming al meer dan een jaar van op afstand? Dan kijk je allicht halsreikend uit naar 9 juni, de dag waarop we terug één dag per week naar kantoor mogen. Zo’n terugkeerdag vraagt wel wat organisatie en is de ideale test voor juli, wanneer thuiswerk waarschijnlijk niet langer verplicht maar aanbevolen wordt. We sprokkelden alle info bijeen, zodat jij je over die terugkeer geen zorgen hoeft te maken. Voor wie de toekenning van de eenmalige coronapremie overweegt: we vatten samen wat we nu al weten.

Lees meer

News
work

Newsflash corona - 21/05

Na maanden van verplicht telewerk is er eindelijk een versoepeling op til. Al zal niet iedereen meteen staan springen om terug te keren. Weet in dat geval wat wel én niet mag. We delen ook enkele tips hoe je slim kunt omspringen met de loonnorm. Nog een kersverse beslissing van onze overheid: een reeks steunmaatregelen die liepen tot 30 juni - waaronder de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid - wordt verlengd tot 30 september 2021.

Lees meer

News
work

Newsflash corona - 12/05

Vorige week hakte de federale regering de knoop door en legde zij de maximale loonnorm vast op 0,4%. Voor bedrijven die ondanks de coronacrisis goede resultaten behaalden, werd er ruimte gelaten voor een eenmalige ‘coronapremie’. Nu zijn de sectoren aan zet. Wacht dus nog even af voor je aan het rekenen gaat. Werkgevers in de evenementen- en hotelsector hebben inmiddels klaarheid over de voorwaarden voor een specifieke verlaging van de werkgeversbijdragen.

Lees meer

News
Horeca

Newsflash corona - Horecaspecial - 03/05

Eindelijk is het zover: vanaf 8 mei kunnen we opnieuw ‘een terrasje doen’. Voor veel horeca-uitbaters betekent dit een nieuwe start, anderen kijken nog even de kat uit de boom. Want er zijn toch wel veel voorwaarden én onzekerheden. Komen je klanten wel terug of wordt het grillige lenteweer een spelbreker? Wat wel zeker is: de regering blijft de horecasector ondersteunen. En ook wij staan paraat met raad en daad. Daarom deze horecaspecial, waarin we je alle relevante info serveren! 

Lees meer

News
werknemers

Newsflash corona - 23/04

De eerste van een reeks aangekondigde versoepelingen is een feit. Recreatieve reizen naar het buitenland zijn sinds 19 april opnieuw mogelijk, maar onder strenge voorwaarden. Quarantaine bij terugkeer uit een rode zone, bijvoorbeeld. Straks mag ook de horeca deels weer open. Opgelet als je hiervoor aanwervingen plant.

Lees meer

News
telewerk

Newflash corona - 14/04

Het begin van de paasvakantie bleek een valse start voor de online telewerkregistratie. Daarom krijgen werkgevers nog tot 18/04/21 voor de aangifte op de portaalsite van de RSZ. Verlies deze datum niet uit het oog, want de sociale inspectiediensten controleren al op de naleving ervan. Sinds 09/04 is ook het betaalde vaccinatieverlof een feit: een vorm van klein verlet, betaald door de werkgever.

Lees meer

News
telewerk

Newflash corona - 26/03

Het Overlegcomité boog zich eergisteren vroeger dan gepland over de stijgende coronacijfers. Opnieuw werden enkele verstrengingen aangekondigd. Wat betekent die ‘Paaspauze’ voor jou? Tijdelijke werkloosheid en verplicht telewerk blijven de ankerpunten. We herhalen nog een keer de essentie. Ondertussen is ook het betaalde vaccinatieverlof goedgekeurd. Binnenkort meer nieuws over hoe je dit moet boeken.

Lees meer

News
Newflash corona - 05/03

Newflash corona - 05/03

Over telewerk is de voorbije maanden al heel wat inkt gevloeid. Ook over de kosten die – al dan niet verplicht – thuiswerk met zich meebrengt. Een nieuwe omzendbrief verduidelijkt nu de fiscale spelregels. Ook het steunpakket voor de ondernemingen die getroffen worden door Brexit ligt klaar. Vanaf 22 maart 2021 kun je er onder strikte voorwaarden een beroep op doen.

Lees meer

News
Newflash corona - 20/01

Newflash corona - 18/02

Afgelopen vrijdag verlengde de federale regering een reeks bestaande steunmaatregelen tot eind juni 2021. Daarnaast werd een reeks extra maatregelen in het leven geroepen. Wat belangrijk is voor werkgevers en werknemers lijsten we hier al op. Belangrijk om weten ook: het betaalde vaccinatieverlof kreeg groen licht.

Lees meer

News
Newflash corona - 20/01

Newflash corona - 29/01

Het stijgend aantal coronabesmettingen zet de regering opnieuw op scherp. Eerder genomen maatregelen worden nu erg snel bijgestuurd. Zo zijn niet-essentiële buitenlandse reizen tijdelijk verboden. Professionele verplaatsingen kunnen nog onder strikte voorwaarden. Om het overzicht niet te verliezen, onderstrepen we wat jij als werkgever moet weten. Heet van de naald verduidelijken we ook de nieuwe cao die het verplichte telewerk juridisch verankert.

Lees meer

News
Newflash corona - 20/01

Newflash corona - 20/01

De nieuwe Britse coronavariant heeft nu ook de scholen bereikt. Enkele moesten al de deuren sluiten, mogelijk volgen er nog in de komende weken. Getroffen werknemers met schoolgaande kinderen moeten dan ook meteen in quarantaine. Wie niet kan telewerken, komt in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid. Ondertussen trekt ook de vaccinatiecampagne zich langzaam op gang. Maar kun je je werknemers tot een prik verplichten? Wij zochten het voor je uit.

Lees meer

News
corona

Newflash corona - 05/01

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Maar 2021 start alvast met veel ‘oude’ coronamaatregelen. De belangrijkste lijsten we nog even voor je op. Ondanks het negatieve reisadvies, trokken sommigen toch naar het buitenland. Daarom herhalen we de regels rond quarantaine voor terugkerende medewerkers uit een rode zone.

Lees meer

News
corona

Newflash corona - 18/12

Onder het motto ‘een gewaarschuwd werkgever is er twee waard’ informeren we je dat de sociale inspectiediensten de controles op het verplichte telewerk opschroeven. Voor toeleveringsbedrijven van verplicht gesloten ondernemingen en langdurig tijdelijk werklozen zijn er op de valreep nog enkele financiële extra’s voorzien.

Lees meer

News
corona

Newflash corona - 27/11

De continuïteit garanderen binnen de cruciale sectoren is sinds de eerste dag van de crisis een prioriteit. De regering riep in het voorjaar enkele gunstregimes in het leven om aanvullende prestaties aan te moedigen. Die keren nu terug. Ook over de financiële compensatie voor de gelijkstelling van vakantiedagen is er een akkoord. En we verzamelden enkele veelgestelde vragen over de opname van vakantie in coronatijden.

Lees meer

News
corona

Newflash corona - 10/11

Vorige vrijdag besliste de regering over een reeks nieuwe (of al gekende) steunmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De belangrijkste is wellicht dat alle ondernemingen opnieuw gebruik kunnen maken van de versoepelde procedure coronawerkloosheid.

Lees meer

News
working

Newflash corona - 05/11

Een nieuwe (semi-)lockdown, een nieuw stel maatregelen. Zo moeten werknemers die niet kunnen telewerken voortaan een attest voorleggen, om vlotte controles mogelijk te maken. Maar niet in alle gevallen. En wie tijdens deze verlengde herfstvakantie met opvangproblemen kampt, kan zijn toevlucht nemen tot tijdelijke werkloosheid overmacht. Met of zonder attest ‘sluiting corona’. Ook verwachten we spoedig meer nieuws over een mogelijke wijziging in het systeem van tijdelijke werkloosheid.

Lees meer

News
horeca

Newflash corona - 22/10

De horecasector krijgt het opnieuw zwaar te verduren. Maar de opgelegde sluiting gaat gepaard met een regionaal en federaal steunpakket, die de sector tijdelijk ademruimte moet geven. Verwacht wordt dat de tijdelijke werkloosheid opnieuw zal pieken, dus loodsen we je nog een keer door de mogelijke scenario’s. En we geven een overzicht van de meest gestelde vragen rond quarantaine.

Lees meer

News
telewerk

Newflash corona - 09/10

Je zou het soms vergeten, maar er is nog nieuws naast corona: onze nieuwe federale regering is een feit. In het regeerakkoord staan voor werkgevers en medewerkers – soms stevige – plannen over onder meer de arbeidsmarkt en -organisatie, verloning, sociale zekerheid en de relance postcorona. Opvallend is ook de belangrijke rol die de regering-De Croo toekent aan de sociale partners om deze ambities mee in te vullen. Zoals je van ons gewoon bent, brengen we je uitgebreid op de hoogte van concrete wijzigingen en wat dat dan voor jou en je medewerkers betekent zodra hierover meer nieuws is.

Lees meer

News
telewerk

Newflash corona - 01/10

Telewerken: nog niet zo lang geleden was het eerder uitzondering dan regel, nu kijkt niemand er nog van op. Het staat buiten kijf dat we ook na de coronacrisis veel meer van thuis zullen blijven werken. Hoog tijd dus voor een tussentijdse balans. De Nationale Telewerkdag op 22 september was het uitgelezen moment om de resultaten van onze bevraging wereldkundig te maken. Ook de verschillende quarantainescenario’s brengen we voor je samen.

Lees meer

News

Newflash corona - 18/09

De kogel is door de kerk: iedereen – ook wie door corona tijdelijke werkloos is (geweest) – zal volgend jaar het volledige bedrag vakantiegeld krijgen. Over dit en andere hangende zaken bereikten de vakbonden en werkgevers een akkoord. Wist je trouwens dat er sinds 1 september nieuwe spelregels gelden voor de coronawerkloosheid? We goten ze voor jou in een handig overzicht. 

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 04/09

De vakantie was dit jaar minder zorgeloos dan anders en ook na het zomerreces keren we nog niet meteen terug naar onze normale gang van zaken. We leerden ondertussen beter omgaan met het virus, maar de weg is nog lang. De economie pikt voorzichtig terug op, maar houdt tegelijk de adem in. Zoals altijd houden we je op de hoogte van de laatste nieuwigheden. Zo loodsen we je ook dit najaar geïnformeerd doorheen alle corona-onzekerheid.

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 17/07

Het is volop vakantieseizoen in Europa, maar van een zorgeloze zomer is weinig sprake. Mondmaskers heroveren het straatbeeld, populaire vakantiebestemmingen kleuren groen, oranje of rood en de Veiligheidsraad zet verdere versoepelingen on hold.

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 10/07

Hot topic in alle media: landen of regio’s worden groen, oranje en rood. De boete en straffen bij niet-naleving van de verplichte quarantaine is zelfs al bekend. Maar zodra je dieper graaft, komen vele vragen bovendrijven. Hoe volg je dit als werkgever op?

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 03/07

Na een meer dan bewogen voorjaar kondigt de vakantieperiode zich aan. Voor de hoofdrolspelers in het relanceplan van de regering is het nog even alle hens aan dek. Drie nieuwe steunmaatregelen werden op 1 juli gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, andere wachten nog op een concrete invulling. Nog geen tijd voor zomerreces, dus!

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 23/06

Er is al veel over gezegd en geschreven maar gisteren – op 22 juni – was de publicatie in het Belgisch Staatsblad een feit: vanaf nu schorst corona-werkloosheid de opzegtermijn als je een medewerker ontslaat. Hiermee sluit de wetgever een felomstreden achterpoortje in de wet.

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 16/06

Het is gebeurd: de schorsing van de opzegtermijn in geval van corona-werkloosheid werd vorige week unaniem goedgekeurd. Maar van terugwerkende kracht is geen sprake meer. Verder kondigde de regering nog een aantal economische en sociale steunmaatregelen aan, die we voor jou in de gaten houden.

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 09/06

Na de aankondiging van fase drie vorige week, besliste de regering dit weekend opnieuw over een aantal financiële steun- en andere maatregelen. We zetten de nieuwigheden op een rij en lijsten op wat nog te verwachten valt.

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 05/06

Opluchting alom bij de horeca-uitbaters. De Veiligheidsraad zette eindelijk het licht op groen om de deuren weer te openen. Na 3 maanden van verplichte sluiting kunnen zij vanaf 8 juni weer klanten ontvangen, met de nodige voorzorgen uiteraard (check alvast www.horecavlaanderen.be).

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 29/05

Nood breekt wet in uitzonderlijke tijden. Maar zonder de garantie van stabiele wetgeving begeef je je als ondernemer in een juridisch mijnenveld. Het voorstel om de opzeggingstermijn tijdens corona-werkloosheid op te schorten mét terugwerkende kracht is ongezien. Benieuwd of de Raad van State hier paal en perk aan stelt.

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 15/05

In deze onzekere tijden is één ding zeker: het wordt niet meteen als vanouds. In om het even welke situatie – geen, minder, meer of ander werk – heb je nood aan duidelijke informatie over wat er je te wachten staat. We bundelen actuele info, zodat jij er makkelijk je weg in vindt. #samenvoorbijcorona

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 30/04

De eerste fase van de lockdown-exitstrategie, zoals afgelopen vrijdag afgekondigd door de Nationale veiligheidsraad, kan doorgaan zoals gepland. Gisterenavond kwam er groen licht.

Lees meer

News
corona flash 4

Newsflash corona - 16/04

Dinsdag wijdden we onze newsflash volledig aan de nieuwe tewerkstellingsmaatregelen van de regering-Wilmès.

Lees meer

News
Newsflash corona - 31/03

Newsflash corona - 14/04

De regering stelde dit weekend een nieuwe reeks maatregelen voor die bedrijven uit kritieke en vitale sectoren moet ondersteunen. Enerzijds zijn er nieuwe mogelijkheden om je eigen personeel meer te laten werken en daarvoor voordelig te belonen. Anderzijds wordt het eenvoudiger om werknemers uit andere sectoren tijdelijk tewerk te stellen.

Lees meer

News
newsflash

Newsflash corona - 06/04

Welke impact heeft corona voor jou? Moest je verplicht de deuren sluiten? Zag je je werk dalen, of kreun je daarentegen onder de werklast?

Lees meer

News
newsflash

Newsflash corona - 31/03

Het zijn turbulente tijden. Als ondernemer ben je begaan met je zaak én met je medewerkers. Als kmo-coach staan we aan je zijde bij elk belangrijk moment. Ook nu kun je dus rekenen op onze expertise én een goed gesprek.

Lees meer