Uw medewerkers belonen zonder extra loonkosten? Dat doet u zo!

10 januari 2018 - Door Lieve Michiels - Leestijd: 4 minuten
Loonkosten Loonoptimalisatie

Medewerkers die hard werken, geeft u graag iets extra. De loonkosten hoeven daarbij geen belemmering te zijn: er zijn verschillende manieren om uw werknemers netto meer te bieden, zonder extra kosten. Drie alternatieven op een rijtje:

waardevoller loon zonder extra loonkost

1. Aandelenopties of warrants

Een eerste alternatief voor een cash bonus waar tot nog toe weinig werkgevers gebruik van maken. Onbekend is onbemind? Het aandelenpakket biedt nochtans interessante voordelen voor u als werkgever én voor uw werknemer.

Werkgever:

  • U kiest zelf het budget dat u toekent.
  • Aandelenopties vormen een aftrekbare beroepskost.
  • Onder bepaalde voorwaarden is het aandelenpakket vrijgesteld van sociale bijdragen.

Werknemer:

  • Dankzij warrants worden de netto-inkomsten van uw werknemer ‘geoptimaliseerd’: die stijgen met ongeveer 40% als een bonus via aandelenopties wordt uitbetaald.

2. De collectieve oplossing: het niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel (loonbonus cao 90)

De loonbonus cao 90 kunt u alleen toekennen als vooraf vastgelegde collectieve doelen zijn behaald. Die zet u in een gedetailleerd bonusplan dat moet voldoen aan een aantal vastomlijnde criteria en dat u binnen een bepaalde periode ter goedkeuring voorlegt aan de overheid.

Het niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel is collectief en geldt dus zonder onderscheid voor de hele groep medewerkers die u in het bonusplan hebt gedefinieerd.

3. Meerwaarde via flexibel verlonen

Het principe is eenvoudig: bij deze vorm van verloning worden de gangbare extralegale voordelen in uw bedrijf, zoals een bedrijfswagen, aanvullende vakantiedagen of abonnementen, gevaloriseerd in een geldwaarde. Dat budget kan de werknemer jaarlijks vrij spenderen aan voordelen die het best aansluiten bij zijn huidige behoeften.

De aankoop van extra vakantiedagen of een abonnement voor het openbaar vervoer via flexibel verlonen zoals via het Flex Income Plan™, is geen vorm van loonoptimalisatie. U creëert wel een gevoel van meerwaarde voor uw werknemer, omdat hij zijn loonpakket kan afstemmen op zijn behoeften op dat moment. U bepaalt als werkgever de keuzemogelijkheden, uw werknemer kiest wat voor hem het meest interessant is. En belangrijk: het brengt voor u geen extra kosten mee, want het Flex Income Plan™ is een budgetneutrale oplossing.

Loonkosten en loonoptimalisatie: onze aanpak 

In vijf stappen evalueren wij uw loonkosten en krijgt u concrete adviezen over hoe u meer netto kunt geven op een voor u kostenneutrale manier. 

Lees hoe we dat doen


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Op zoek naar meer informatie?

Contacteer SD Worx

Volg de SD Worx Community