U zoekt als journalist informatie over tewerkstelling, absenteïsme, flexibele verloning, loon- of personeelsbeleid, engagement op de werkvloer, diversiteit, langer werken of work-life balance? U bent benieuwd naar de impact van digitalisering en robotisering op de arbeidsmarkt? En hoe u freelancers inpast in een team met vaste medewerkers? U vraagt zich af hoe bedrijven medewerkers optimaal kunnen inzetten? U zoekt trends in personeelszaken of HR in het algemeen? U wilt weten hoe het nu precies zit met het arbeidsrecht of zoekt duiding rond nieuwe wetsvoorstellen of wetten rond arbeid? U wilt meer weten over internationale tewerkstelling?
SD Worx is als sociaal secretariaat marktleider in België. Het is actief in tien landen, de nummer 2 in Europa en staat wereldwijd in de top 5. Meer dan 65.000 grote en kleine organisaties, actief in diverse sectoren, zijn klant. Dat biedt een schat aan informatie over de beroepsbevolking, in België en wereldwijd.
Aarzel niet om contact op te nemen. Onze persverantwoordelijke wijst u graag de weg!
Naar onze persberichtenIn 2022 vindt 43% van de Belgen dat zijn of haar job telewerk toelaat. Daarvan wil slechts een minderheid (nl. 5,1%) nog elke dag naar het werk. Spanjaarden willen het meest thuiswerken, samen met de Finnen en de Britten. Qua ideaal aantal dagen situeert de Belg zich in de middenmoot, samen met de Italianen, de Duitsers en de Zweden. De meerderheid van de Belgen verkiest twee of drie dagen van thuis uit te werken, als de aard van het werk het toelaat. Onze favoriete thuiswerkdag is vrijdag, gevolgd door maandag. De voordelen wegen op tegen de nadelen: dan gaat het niet alleen over een beter evenwicht in de combinatie werk-gezin (79%) maar ook een verhoogde productiviteit voor individuele taken (66%), maar ook in samenwerking met anderen (60%). Bijna de helft van de Belgen (46%) geeft aan dat hun werkgever telewerk toestaat; daarmee scoort België wel het hoogst.
Het voorbije jaar zijn er 9,4% meer ouders die betaald ouderschapsverlof opnemen. Mama’s nemen nog steeds meer ouderschapsverlof dan papa’s, maar ook bij de papa’s zien we een stijging. De grootste stijging bij de mama’s zien we bij de 1/10 onderbreking (stijging met 28%). Deze nieuwe formule bestaat sinds juni 2019 en laat toe voltijdse prestaties met 10% te verminderen. Ondertussen benutten bijna evenveel mannen als vrouwen deze formule. Zowel bij mama’s en papa’s blijft de 1/20ste onderbreking het meeste succes kennen, al stijgt dit niet verder. Deze vorm van flexibiliteit helpt werk en gezin beter te combineren. SD Worx baseert zich op de meest recente cijfers van de RVA (febr/maart 22).
57% van de Belgische bedienden geeft aan flexibele uren te hebben. Binnen een vast kader krijgen medewerkers meer vrijheid, zoals glijdende werkuren of telewerk. Vier op de tien Belgen geven ook aan hun mail te checken na de werkuren. De helft van de ondervraagde bedienden geeft aan dat het bijhouden van de gepresteerde uren hen helpt om een goede work-life balans te bewaren. Dat blijkt uit recente studie van de Europese HR & payrolldienstenleverancier SD Worx.
Februari en maart staan bekend als maanden waarin afwezigheden door ziekte toenemen. Dit jaar is het anders. Na de omikronpiek in januari (4,80%) daalt het kortverzuim (<30 dagen) in februari naar 4,12% en tot 4,06% in maart. Dit cijfer is nog steeds 30% hoger dan in februari en maart van vorig jaar (resp. 3,03% en 3,10%). Enkel in maart 2020 was het nog hoger (5,16%). In de voedingsproductie is de piek achter de rug, maar in ongeveer de helft van de sectoren is er een heropflakkering van ziekte. De druk op de meest getroffen sectoren zoals de kleinhandel in de voeding neemt opnieuw toe. Het middellang verzuim (> 30 dagen) stijgt boven de 2,80% (2,86%). Dit is 11% hoger dan in maart vorig jaar. Dat blijkt uit de Employment Tracker op basis van werkelijke gegevens uit de loonberekening van meer dan 750.000 werknemers en de detailanalyse van de loongegevens van SD Worx op basis van meer dan 40.000 werknemers in de voeding, arbeiders en bedienden.