Bron: SD Worx 2021
“Het is vooral dankzij de dalende trend in ontslagen dat februari en maart een positief saldo opleveren. De negatieve trend van hogere ontslagen in 2020 leek even gestopt in november en december. Maar in januari 2021 waren er meer kmo’s die mensen moeten ontslaan en minder die aanwerven. In maart is dit gelukkig terug omgekeerd. De jobs in de sectoren ‘financiële activiteiten en verzekeringen’ stegen met (+ 2,51%), ‘Informatie en communicatie’ met resp. 1,96%, net als net als ‘vrije beroepen, wetenschappelijke en technische activiteiten’ (+ 1,03%). Ook in 2020 bleven die werkgevers aanwerven. Bouw en industrie houden in het eerste kwartaal nu wel stand (met resp. 0,85% en + 0,59%). Anders ligt het voor de horeca, opnieuw – 5,94%, nadat ze vorig jaar al 16% jobverlies optekenden“, stelt Annelies Rottiers verantwoordelijke kmo-consultancy van SD Worx.
Maandelijks percentage bedrijven (met < 250 werknemers) dat werknemers heeft ontslagen sinds 2019 (LD: lockdown; VS: versoepeling)
Maandelijks percentage bedrijven (met < 250 werknemers) dat mensen in dienst neemt sinds 2019 (LD: lockdown; VS: versoepeling)
Bron: SD Worx 2021
De cijfers zijn gebaseerd op de laatste loonsgegevens van de grootste loonberekenaar van België. We onderzoeken de structurele tewerkstelling: dit houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. We werken met een kmo steekproef van dezelfde werkgevers met tewerkstelling sinds eind 2018 en volgen hun tewerkstellingsevolutie gedurende de laatste 2 jaar. Uiteindelijk gaat het om meer 21.000 kmo’s met bijna 320.000 werknemers. Dankzij deze panel-methodologie is SD Worx in staat de veranderingen qua arbeidsvolume in de tijd te volgen.Voor de daling en stijging van het aantal aanwervingen en ontslagen werd gekeken naar het arbeidsvolume, uitgedrukt in aantal koppen en niet in voltijds equivalenten. We focussen op de tewerkstelling bij bestaande werkgevers en brengen niet de startups en faillissementen in kaart.