Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx: “Ook deze zomer hebben onze kmo’s nog nood aan de steunmaatregel, al zijn er grote verschillen. De nood lijkt het grootste bij kmo’s met 20-49 werknemers (met 56%). Bedrijven met minder dan 5 werknemers zullen deze zomer significant minder gebruik dan grotere kmo’s: nl. minder dan één derde (29%), ten opzichte van kmo’s met 5-19 werknemers (42%), kmo’s met 20-50 werknemers (56%) en kmo’s 100-249 werknemers (40 %).
Dit betekent een daling ten opzichte van juni: bedrijven met minder dan 5 werknemers maken ook in juni significant minder gebruik (36%) dan grotere kmo’s: het hoogste percentage zien we bij kmo’s met 20-49 werknemers (72%), gevolgd door kmo’s met 50-99 werknemers (61%) en 100-249 werknemers (58%).
De meerderheid (57%) plant geen gebruik te maken in juli en augustus. Deze trend gaat op voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië, al zijn er wel regionale verschillen tussen bv. de provincie Limburg (52%) en Vlaams-Brabant (65%). Slechts 8% weet het nog niet. Dit is significant lager dan in april. De onzekerheid omtrent de corona impact is dus afgenomen. 13% zal het inzetten voor meer dan 50% van de te werken dagen (waarvan 6% voor 100%). Ongeveer een op vijf kmo’s (22%) plant voor minder dan 50% van de dagen.
Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx: “Een bevraging bij onze klanten leert ons dat de tijdelijke werkloosheid de meest genomen maatregel is, bij zes op tien van onze klanten. De hoofdredenen: effectieve ontslagen vermijden en tijdelijk de kostendrukken en daling inkomsten compenseren. Op een gedeelde tweede plaats komen uitstel van betaling van de RSZ-bijdragen en BV. Deze laatste dienen vooral om (tijdelijk) de daling van de inkomsten te compenseren. Bijna alle kmo’s (95%) geven aan dat de steunmaatregel tijdelijke werkloosheid ‘eerder’ of ‘zeer’ doeltreffend is op korte termijn; driekwart (77%) ervaart dit ook als doeltreffend op lange termijn.”