Zes maanden na de eerste meting in juni stelt SD Worx een verdubbeling vast van de kmo’s die aangeven dat de politieke situatie een impact heeft. Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. “In september zagen we al een eerste stijging van het aantal kmo’s dat een impact ziet op de tewerkstellingsplannen. Dit zet zich nu verder door : van een twee op tien naar vier op de tien van de kmo’s.”
De plannen om aan te werven blijven stabiel. Meer dan één op drie van de Belgische kmo’s (36,4%) wil aanwerven. Al negen kwartalen op rij schommelt dit percentage rond één derde. Er is geen significant verschil tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De verschillen onderling zijn relatief klein, met uitzondering van Oost-Vlaanderen (aan de kop met 46,2%). West-Vlaanderen (29,6%) en Limburg (31,3%) -vorig kwartaal de laatste in de rij- bevinden zich aan de onderkant van het spectrum van ambities.
“Gelukkig constateren we nog vrij stabiele aanwervingsintenties: een derde van onze kmo’s wil aanwerven komend kwartaal. Anderzijds erkennen vier op de tien kmo’s dat de politieke situatie een impact heeft op hun eigen tewerkstellingsambities. Een nieuwe federale regering staat voor de uitdaging om de werkzaamheidsgraad te verhogen en kan daartoe maatregelen treffen. We weten nog niet of er een verlenging of uitbreiding komt van de versterkte ‘doelgroepvermindering eerste werknemer’ in het kader van de ‘tax shift’. Wat we wél weten is dat 2020 het moment is om zeker nog te genieten van deze levenslange vrijstelling van patronale basisbijdragen voor de aanwerving van de eerste werknemer. Deze maatregel werd gelanceerd in januari 2016 maar loopt voorlopig slechts voor aanwervingen tot 31 december 2020”, concludeert Annelies Rottiers van SD Worx.
In de driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx zijn voor de 38e keer een voor België representatief aantal kmo's bevraagd naar hun verwachtingen over tewerkstelling. Aan deze editie van de enquête namen 626 bedrijven van 1 - 99 werknemers deel. Voor de volledige steekproef bedraagt de foutenmarge 3,4 % (betrouwbaarheidsinterval van 95%). De bevraging werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES.