Als mogelijke oplossingen voor de mobiliteitsproblematiek kijken de kmo’s in eerste instantie naar de overheid. Dit blijkt uit de top twee van oplossingen:
Mobiliteitsexperte Veerle Michiels: “Het valt op dat ook onze kleinste bedrijven, de kmo’s tot 100 werknemers, aangeven dat een betere mobiliteit een ‘en-en-verhaal’ is dat inspanningen vraagt van alle partijen. Hefbomen waar ze zelf de hand in hebben: het stimuleren van het gebruik van de fiets (35,9%), meer thuiswerkmogelijkheden (44,5%) en (bredere) glijdende werkuren in filegevoelige regio’s (23,4%).”
Top vijf voor kmo-ondernemers, zowel in Vlaanderen als in Brussel & Wallonië
Meest aanzien als mobiliteitsoplossingen: | Minst aanzien als mobiliteitsoplossingen: |
Beter openbaar vervoer als woon-werkverkeer | Meer en betere (auto)wegen |
Meer en veilige fietsinfrastructuur | Decentraal kantoor (coworking) |
Meer thuiswerkmogelijkheden | Strengere milieunormen wagenpark |
Stimuleren van de fiets woon-werkverkeer | Kilometerheffing |
Nog bredere glijdende werkuren | Stimuleren van (een community) carpooling |
Het is belangrijk om naar het potentieel te kijken: één op drie van de kmo-ondernemers (29%) heeft interesse om fietsen aan te bieden. Ook voor de fietsvergoeding toont de kmo-werkgever interesse met bijna één op vijf (21,4%). Bijna een vijfde (18%) heeft interesse in het mobiliteitsbudget (bedrijfswagen inruilen voor een combinatie van bv. een milieuvriendelijke wagen en fiets) en 8,6% zegt de cash-for-car (bedrijfswagen inruilen voor cash) te willen bekijken.
“De interesse in de cash-for-car bij kmo’s is kleiner dan voor het mobiliteitsbudget. Niet verwonderlijk omdat de bedrijfswagen ook vaak professioneel vereist is, voor klantenbezoeken. Die medewerkers kunnen alvast niet voor die optie kiezen. Onbekend is bovendien ook onbemind: we zien we dat veel kmo’s deze opties nog niet kennen: meer dan vier op tien (42%) kent de cash-for-car nog niet, 38% kent het mobiliteitsbudget nog niet.”
De fietsvergoeding zit met 31,6% in de top drie van wat kmo’s vandaag al toepassen, na de bedrijfswagen (53%) die op gelijke hoogte zit met de werkgeverstussenkomst (“het sociaal abonnement”) voor de eigen wagen, trein, bus (50%). Terbeschikkingstelling van een fiets (8,8%), het aanbieden van mobiliteitsbudget (3,1%) en cash-for-car (2%) scoren lager.
Woon-werkverkeer 2019
Bron: SD Worx: werknemersbevraging 2019
De helft van de kmo’s geeft aan dat thuiswerken kan: ofwel laat de kmo het voor iedereen toe, ofwel voor een beperkt aantal functies waarvoor het werk er zich toe leent. Drie op tien van de kmo’s zeggen dat elke werknemer recht heeft om thuis of plaatsonafhankelijk te werken en het altijd toe te staan. Twee op tien geven aan dat dit kan afhankelijk van functie. Slechts vier op de tien geven aan dat het praktisch niet mogelijk is (terwijl dat dit drie jaar geleden nog vijf op de tien was).
De kleinste kmo’s (met minder dan 5 werknemers ) stellen vaker dat het praktisch niet mogelijk is (minder dan de helft nl. 44,6%) of niet toegelaten is (10,7%). Wat blijkt nog: àls ze het toestaan, dan zijn de kleinste bedrijven het meest soepel. Bij kmo’s met minder dan 5 werknemers zegt 35% dat elke werknemer dit mag. Bij de grootste kmo’s stelt 62,6% dat dit afhankelijk is van de functie tov van 9,7% bij de kmo’s < 5 werknemers.
Bij de kmo’s die het toelaten stelt ongeveer de helft (53%) geen maximum in. Een kwart zegt dit wel te beperken tot ‘ regelmatig met een maximum aantal dagen’ (24,3%) en een vijfde laat het toe in ‘heel uitzonderlijke situaties’ (22,3%).