Oost-Vlaamse kmo’s hebben grootste aanwervingsplannen

3 oktober 2018

Gent, 3 oktober 2018 – Eén op drie van de Belgische kmo’s (bedrijven met 1 tot 99 werknemers in dienst) wil in het laatste kwartaal van 2018 aanwerven. Vooral bij de Oost-Vlaamse kmo’s zijn de tewerkstellingsverwachtingen erg hoog: 37,3% geeft aan in Q4 te willen aanwerven. Het gaat vooral om vast werk en voltijdse of meer dan twee derden tewerkstelling. Dat zijn de opvallendste conclusies uit de 33e tewerkstellingsenquête in opdracht van HR-dienstenverlener SD Worx bij 1090 Belgische kmo’s.

Kmo’s zoeken vooral naar vaste en voltijdse werkkrachten, zo blijkt uit SD Worx onderzoek

  • Eén op drie Belgische kmo’s (33,4%) wil aanwerven in Q4 2018. De Oost-Vlaamse kmo’s hebben de grootste aanwervingsplannen in Vlaanderen: 37,3% wil komend kwartaal nieuwe medewerkers aantrekken.
  • Een derde van de Oost-Vlaamse kmo’s (32,4%) verwacht ook een toename in de hoeveelheid werk.
  • De aanwervingsplannen van de Oost-Vlaamse kmo’s focussen vooral op vaste (89%) en voltijdse jobs (85%).

Oost-Vlaamse kmo’s staan te springen om aan te werven

Eén op de drie Belgische kmo’s wil komend kwartaal aanwerven. Wat de verschillende gewesten betreft, zitten de Brusselse kmo’s met de grootste plannen voor volgend kwartaal (44,7%), Vlaanderen en Wallonië verschillen daarentegen niet zoveel van elkaar met respectievelijk 33,4% en 31,3%. In Vlaanderen zijn het vooral de tewerkstellingsvooruitzichten van de Oost-Vlaamse kmo’s die eruit schieten: 37,3% van de Oost-Vlaamse kmo’s geeft aan nieuwe werknemers te willen aanwerven.

Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx: “Ook al zijn de verwachtingen van de Oost-Vlaamse kmo’s gedaald in vergelijking met vorig kwartaal, een aanzienlijk deel van de onder hen zoekt nog steeds werkkrachten voor komend kwartaal, zeker in vergelijking met de andere provincies. De Oost-Vlaamse kmo’s staan dus nog steeds te springen om nieuwe medewerkers in te lijven. Bovendien gaat het in het overgrote deel van de gevallen over vast werk (88,7%) en voltijdse jobs of meer dan 2/3 tewerkstelling (84,8%), wat aantoont dat de Oost-Vlaamse economie nog steeds op volle toeren draait.”

Een derde van de Oost-Vlaamse kmo’s (32,4%) verwacht komend kwartaal ook een toename in de hoeveelheid werk. Daarmee scoren ze iets onder het Belgische gemiddelde (33,7%).

 

***
In de driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx zijn voor de 33e keer een voor België representatief aantal kmo's bevraagd naar hun verwachtingen over tewerkstelling. Aan deze editie van de enquête namen 1094 bedrijven van 1 - 99 werknemers deel. Voor de volledige steekproef bedraagt de foutenmarge 2,9%. De bevraging werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES.