De kmo-jobindex van SD Worx onderzoekt sinds 2006 de evolutie van de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s (bedrijven met 0 – 100 medewerkers). Op dit ogenblik staat de kmo-jobindex op 115,4. Dat betekent dat er sinds 1 januari 2006 15,4% meer medewerkers tewerkgesteld zijn binnen de Belgische kmo’s. De kmo-jobindex steeg voor het derde kwartaal op rij (+0,2%) en levert weerom een record. In vergelijking met het derde kwartaal van de voorbije jaren stijgt de kmo index ook systematisch sinds 2013.
Grafiek 1: Evolutie KMO Jobindex (derde kwartaal 2006 – 2017)
De resultaten voor de drie Belgische regio’s zijn erg verschillend. In Vlaanderen steeg de tewerkstelling met 0,5%, terwijl in Brussel (-0,1%) en het Waals Gewest (-0,5%) een lichte daling plaatsvonden. Dit is het tweede opeenvolgende kwartaal dat Brussel en Wallonië negatieve cijfers optekenen.
Grafiek 2: Verandering in de structurele twerkstelling in het derde kwartaal van 2017 per gewest
De provincie Limburg kende het afgelopen kwartaal de grootste stijging. De tewerkstelling steeg er met niet minder dan 1,3% tijdens het voorbije kwartaal. Dit komt vooral door een stijging in de diensten- en ICT-sector, maar ook de tewerkstelling in de industriële sector kende een groei (+0,67%).
Grafiek 3: Verandering in de structurele tewerkstelling in het derde kwartaal van 2017 per provincie
“Het record in de tewerkstelling bij kmo’s dit kwartaal is te wijten aan de groei in Vlaanderen en dan vooral de sterke groei in Limburg. Dat dit voornamelijk in de diensten- en ICT-sector was, zou kunnen aantonen dat de grote investering in de economische transitie van de provincie na de sluiting van Ford Genk zijn vruchten aan het afwerpen is”, aldus Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx.
De groei in de kmo-tewerkstelling liet zich vooral optekenen in de tertiaire sector of dienstensector (+0,6%). De secundaire – of industriële – sector kende een stijging noch daling, de quartaire sector of openbare sector daalde met -0,55%.
Positieve uitschieters in het derde kwartaal van 2017 waren de groothandel en de dienstensector. Vooral in ICT-bedrijven steeg de tewerkstelling sterk, naast sectoren als sport, ontspanning en recreatie.
In vergelijking met vijf jaar geleden zijn er in Belgische kmo’s meer ouderen aan het werk. In 2012 was bijna één op tien (9,15%) kmo-medewerkers 55 jaar of ouder, in 2017 is dat al één op acht (12,65%).
Tabel 1: % Leeftijd van werknemers in Belgische kmo’s (2012, 2017)
De kmo-jobindex van SD Worx geeft sinds 2006 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s (bedrijven tot honderd medewerkers). Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen 157.670 personen tewerkstellen.