Meer dan 26% van de kmo’s heeft op dit ogenblik een of meerdere vacatures lopen. De regionale verschillen zijn groot: in Brussel is 41% op zoek naar een nieuwe medewerker, in Vlaanderen is dat 27,5% en in Wallonië 17%. Hoe groter de kmo, hoe vaker er openstaande vacatures zijn: bijna 60% van de kmo’s met meer dan 50 medewerkers zoekt nieuwe medewerkers, bij de allerkleinste kmo’s (minder dan 5 medewerkers) is dit 14%.
Welke criteria spelen mee om een kandidaat al dan niet aan te werven? Vooral zachte waarden, zo blijkt: 92% van de kmo’s noemt het hebben van de juiste motivatie en attitude doorslaggevend, 79% vindt de kennis van de landstaal belangrijk, 75% hecht belang aan het passen binnen de bedrijfscultuur. Bij een gelijkaardige bevraging in 2015 voerden dezelfde drie criteria de lijst aan. De bereidheid om flexibel te werken, erg actueel in de context van werkbaar en wendbaar werk, staat op de vierde plaats (63%).
Opvallende afwezigen in de top vijf: ervaring (41%), diploma (31%), het feit of een werknemer al dan niet onder een doelgroep valt waarvoor de werkgever subsidies kan krijgen (22%) en leeftijd: 16% van de werkgevers wil geen vijftigplusser aanwerven. Voor vier op de tien zaakvoerders in België is een hogere leeftijd dan vijftig helemaal niet bepalend om hem of haar aan te werven. Deze resultaten liggen in lijn met de resultaten van 2015.
Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s: “Het zijn opvallende maar daarom geen verrassende cijfers. Kmo’s willen echt graag aanwerven en zoeken iemand die bij hen past, ongeacht rang, leeftijd, stand,.. zolang hij of zij maar in de cultuur past en de handen uit de mouwen wil steken. Men bouwt liever een stukje ‘mentale’ zekerheid in, dan dat men per definitie voor de goedkoopste oplossing gaat. Het feit dat slechts 22% van de werkgevers het hebben van een doelgroep-vermindering doorslaggevend vindt, bewijst dit.”
Twee derde van de kmo’s denkt hun vacature binnen de drie maanden te kunnen invullen; 18,5% denkt binnen de drie tot zes maanden een geschikte kandidaat te vinden, 14,8% denkt dat men meer dan zes maanden zal moeten wachten. Bijna één op de tien kmo’s vreest echter dat de vacature niet ingevuld zal worden. Vlaanderen is het meest pessimistisch (12,3%), terwijl die vrees in Wallonië bijna onbestaand is (0,9%). In Brussel vreest 4,9% geen geschikte kandidaat te vinden voor openstaande vacatures.
SD Worx vroeg de kmo’s welke toegevingen ze zouden overwegen om die vacatures toch in te vullen. Geheel in de lijn met de uitspraken rond de geknipte kandidaat, willen bedrijven best wel hun vereisten temperen, als de kandidaat maar de juiste competenties heeft om door te groeien (51%). Vier op tien werkgevers wil praten over een flexibele arbeidstijd om de sollicitant te overhalen. De vacature invullen via interim werk is een optie voor 28% van de ondervraagde kmo’s. ’Werkgevers zijn het minst bereid om permanent telewerk toe te staan (5%) of om tijdelijk (dure) expertise in te huren om een bestaande of nieuwe medewerker om te scholen (3%).