Bijna zes op de tien retailmedewerkers werkt deeltijds

7 maart 2017

De meerderheid van de werknemers in de retail-sector werkt deeltijds. Terwijl in België gemiddeld 33% van de actieve bevolking deeltijds werkt, loopt dit in de retail op tot bijna 58%. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx.

SD Worx keek naar bedrijven die handelsactiviteiten uitvoeren en minimaal vijftig medewerkers in dienst hebben (paritair comité 311). Vorig jaar werkte 57,95% van de medewerkers in de retailsector deeltijds, een groot verschil met het cijfer over alle sectoren heen, waar in 2016 gemiddeld 33,28% deeltijds werkte. Wel wordt de kloof tussen de retail en de andere sectoren de laatste jaren iets kleiner. Zo kwam deeltijds werk in 2008 dubbel zo vaak voor in retail (51,12%) als in andere sectoren (25,25%). De retail is een typische sector waar nood is aan flexibiliteit om pieken en dalen van klanten op te vangen. Dit verklaart mee waarom het aandeel deeltijdsen in de retail groter is dan elders.

deeltijds-werken-retail

Een nieuwe manier van werken

Volgens Peter Van Ostaeyen, retail-expert bij SD Worx, zal deeltijds werken in de retail nog verder toenemen door de nieuwe manier van werken in de sector: “Meer en meer ketens zetten in op onlineverkoop en kiezen voor een omnichannel strategie. Verschillende verkoopkanalen worden daarbij gecombineerd tot één geheel. De fysieke winkel, de webshop, mobiele apps en andere kanalen integreren in elkaar. Dat vraagt enorme investeringen in de bevoorradingsketen, waardoor ketens hun marges extra moeten bewaken. Door heel precies het juiste aantal medewerkers op het juiste moment in te plannen, kunnen ze kostenefficiënter werken. Als de wet-Peeters straks meer flexibiliteit mogelijk maakt, zullen retailers daar zeker dankbaar gebruik van maken.”

“Personeelsplanning wordt door de stijgende behoefte aan flexibiliteit steeds complexer – dat wordt de grote uitdaging. Hoe flexibeler men mensen kan inzetten, hoe makkelijker het natuurlijk is om complexe puzzels te leggen. Het belang van efficiënte personeelsplanning zal alleen maar blijven toenemen”, zegt Peter s’Jongers, CEO van Protime.