Kwart meer bedrijven werft eerste werknemer aan dankzij taxshift

4 juli 2016

Sinds de invoering van de taxshift hebben 25% meer starters voor het eerst een werknemer aangeworven in vergelijking met dezelfde periode in 2015. Dit blijkt uit eerste cijfers van HR-dienstenleverancier SD Worx. Dankzij de taxshift maatregel worden ondernemers voortaan vrijgesteld van patronale basisbijdragen voor een eerste aanwerving. Met een kwart meer bedrijven die een eerste werknemer aanwerft, mist de maatregel zijn effect niet.

De taxshift maatregel creëert een gunstig klimaat voor starters om over te gaan tot eerste aanwervingen, zo blijkt uit resultaten van SD Worx. In 2016 hebben 25% meer jonge ondernemers een eerste werknemer in dienst genomen in vergelijking met dezelfde periode in 2015.

Jan Boden, Business Manager Divisie KMO bij SD Worx: “Goed nieuws voor de Belgische economie, want de overheidsmaatregelen zorgen voor een golf van nieuwe aanwervingen. Starters voelen zich veiliger en durven vaker de stap te zetten om vaste medewerkers in dienst te nemen. We merken wel dat de meeste jonge ondernemers de taxshift kennen, maar niet altijd volledig geïnformeerd zijn over de exacte inhoud en voordelen van de maatregel. De verrassing over de voordelen is vaak extra groot als we hen het volledige plaatje schetsen.”

Pieterjan Muller, zaakvoerder bij kampadmin.be licht toe: “Ik was op de hoogte van de nieuwe taxshift maatregel, maar wist pas precies wat het inhield toen ik bij SD Worx aanklopte. De voordelen waren nog voordeliger dan ik initieel dacht en hebben mij extra over de streep getrokken om iemand vast in dienst te nemen. Voordien werkte ik vooral met freelancers om al het werk rond te krijgen, maar nu is het zelfs voordeliger om iemand vast in dienst te nemen. Dankzij het duwtje in de rug van de overheid denk ik er zelfs aan om in de nabije toekomst nog mensen aan te werven, zodat we ons binnen het bedrijf nóg beter kunnen specialiseren.”

De maatregel in het kort

Ter herinnering: de maatregel bepaalt dat een ondernemer sinds 1 januari 2016 een nagenoeg volledige vrijstelling van (basis)werkgeversbijdragen geniet voor een eerste aanwerving. De vrijstelling geldt voor de volledige tewerkstellingsperiode, dus in principe voor onbepaalde duur. Ze kan worden toegepast op tewerkstellingen die aanvangen tussen 1/1/2016 en 31/12/2020. Binnen deze vijf jaren kan het voordeel ‘opgestart’ worden voor elke ondernemer die voor de eerste keer een werknemer aanwerft. De toepassing van de vrijstelling zal langer kunnen doorlopen dan eind 2020 aangezien het gaat om een vrijstelling gedurende de volledige tewerkstellingsperiode van een eerste werknemer.