SportsPay helpt sportclubs om hun premies correct te betalen

4 augustus 2015

Antwerpen, 4 augustus 2015 – Sportclubs die premies aan hun spelers en trainer in het zwart betalen, riskeren fikse boetes. Met de online software SportsPay kunnen sportclubs hun premies voortaan eenvoudig en volgens de wet uitbetalen. Het idee van SportsPay komt van medewerkers bij HR-dienstenverlener SD Worx die een innovatiecampagne lanceerde.

Voor premieberekening van spelers en trainers bestond nog geen oplossing op maat van de sportclub. Nochtans wordt de sportwereld steeds meer geviseerd door de belastingdienst. SportsPay berekent en optimaliseert de bedrijfsvoorheffing die geldt voor premies van sportbeoefenaars. De doe-het-zelf toepassing mikt in eerste instantie op provinciale en lokale sportclubs waar spelers en trainers via premies worden vergoed. Tot 30 juni volgend jaar is de software gratis. SportsPay schat het potentieel in België op vier- tot zesduizend clubs.

Hoe werkt het?

Met SportsPay kun je de prestaties van de spelers invoeren, hun premies berekenen, de bedrijfsvoorheffing optimaliseren, de aangifte voor de bedrijfsvoorheffing regelen en de premiebetalingen opvolgen. De toepassing werd samen met een sportclub ontwikkeld en spreekt dus ook die taal. Het gaat er niet over werknemers en prestaties, wel over spelers, trainers en premies voor trainingen en/of wedstrijden.

Wie zich bij SportsPay registreert, voert eenmalig de spelersgegevens in, de afgesproken bedragen van de premies die in rekening gebracht kunnen worden, zoals voor verplaatsing. Weinig clubs weten dat ze zo hun totale bedrijfsvoorheffing binnen het wettelijk kader kunnen optimaliseren. Een kalender houdt de data van de trainingen en wedstrijden bij. Na een training of wedstrijd worden de aanwezigheden geregistreerd door de namen van trainer of spelers aan te vinken. Daarop berekent SportsPay zelf de verschuldigde bedrijfsvoorheffing en het brutobedrag van de premies.

Op elk moment heeft de sportclub een overzicht van de uit te betalen premies. Via een soort dashboard valt af te leiden hoeveel bedrijfsvoorheffing naar de overheid moet gaan en hoeveel opnieuw naar de club kan vloeien. Van de bedrijfsvoorheffing moet namelijk slechts twintig procent effectief aan de overheid worden gestort, tenminste als de club bewijst dat minimaal de helft van het overschot opnieuw geïnvesteerd wordt in jeugdwerking. SportsPay houdt automatisch bij in welke mate voldaan is aan die herbestedingsplicht.

Risico’s van de baan

Het grootste voordeel van SportsPay is dat je als sportclub wettelijk in orde bent voor een minimale kost. Bij sportclubs met vzw-statuut, het merendeel van de gevallen, zijn de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk. Als een club tegen de lamp loopt en de hoge boetes voor fraude niet kan betalen, kan de fiscus het persoonlijk vermogen van de bestuurder aanspreken.

“Sommige sportclubs betalen vandaag hun premies in het zwart of doen de ingewikkelde berekening zelf in tabelletjes, wat complex is en veel tijd vergt. SportsPay is eenvoudig, beperkt zich tot de pure essentie en is helemaal ontwikkeld op het niveau van de sportclub”, zegt Katrien Geuens, die het project bij SD Worx mee opstartte.

Ook voor boekhouders

Boekhouders die vandaag al de btw-aangiftes organiseren voor sportclubs, kunnen met SportsPay voortaan de aangifte voor bedrijfsvoorheffing van sportbeoefenaars erbij nemen. Daartoe voorziet de toepassing een specifieke rol “boekhouder”, waarmee die uitsluitend aan de schermen “Aangifte Bedrijfsvoorheffing” en “Herbestedingsplicht” kan.

Het idee voor SportsPay ontstond in het kader van een no frills campagne bij SD Worx. “Wij vroegen onze medewerkers na te denken over innovatieve oplossingen die uitblinken in eenvoud. Het directiecomité was meteen gewonnen voor SportsPay en gaf de bedenkers ervan de middelen om het idee concreet uit te werken. Het is een volledig digitale doe-het-zelf oplossing die de basis kan zijn voor projecten in andere sectoren in de nabije toekomst”, zegt Steven Van Hoorebeke, CEO van SD Worx.

Meer informatie staat op www.SportsPay.be, waar je je als sportclub ook kunt registreren.

Meer informatie?

Pieter Goetgebuer, Persverantwoordelijke SD Worx

T +32 (0)3 201 76 68 / M +32 (0)497 45 36 73

pieter.goetgebuer@sdworx.com

 

Saar Bentein, Grayling

T +32 (0) 27 13 07 33 / M +32 (0)477 45 75 43

saar.bentein@grayling.com