Ook op langere termijn is er geen reden tot optimisme. Van de bevraagde kmo’s verwacht 14,9% tegen het einde van het jaar een toename van de totale tewerkstelling in vergelijking met het huidige niveau. 71% verwacht een status-quo en 14% verwacht een afname. De verwachte nettotoename bedraagt dus amper 0,9%.
In tegenstelling tot de tertaire en quartaire sector, blijft de de secundaire sector sterk pessimitisch gestemd over het invullen van de openstaande vacatures. Zowat 43% van de ondervraagde bedrijven denkt niet dat ze vlug de juiste man of vrouw zullen vinden. Een daling is dus merkbaar, maar desondanks blijft zelfs in tijden van crisis het woord ‘knelpuntberoep’ dus zijn waarde behouden.
Ook de Vlaamse kmo’s denken langer te zullen moeten wachten tot de juiste kandidaat gevonden is (39,9%). Een trend die zich reeds in 2012 inzette: toen vreesde nog 48,4% van de Vlaamse bedrijven dat de juiste sollicitant niet zou komen opdagen.
Meer informatie
De ‘driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx’ bevroeg voor de tiende keer 773 kmo’s naar hun verwachtingen over meertewerkstelling. De opdracht voor deze bevraging werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES. Voor meer informatie kunt u terecht bij Johan Van Duyse van SD Worx (Tel. 0476/55 28 94 of E-mail: johan.vanduyse@sdworx.com)
SD Worx
SD Worx biedt onder het ‘Proxy’ label specifieke dienstverlening aan kmo’ers aan, ook over het maken van afspraken rond de extralegale voordelen. De Divisie KMO van SD Worx telt meer dan 400 medewerkers.
Samen staan ze in voor meer dan 34.000 kmo-werkgevers die in totaal meer dan 245.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via meer dan 25 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale kmo-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de kmo-problematiek door en door kent.