Opnieuw minder kmo’s verwacht volgend kwartaal aan te werven

2 oktober 2012

Amper 23,8% van de Belgische kmo’s denkt het volgende kwartaal mensen aan te werven. Dat is het laagste kwartaalcijfer sedert SD Worx twee jaar geleden van start ging met deze bevraging. In september 2010 kwamen de intenties uit op 37,6%, terwijl deze in september 2011 afklokten op 26,7%.

Kmo’s blijven voorzichtig met aanwerven

Iets meer Vlaamse kmo’s (25,3%) dan Waalse (18,5%) denken eraan om volgend kwartaal medewerkers aan te werven. Het Brussels Gewest en de provincie Antwerpen zijn de meest optimistische regio’s in België, waar bijna 30% van de kmo’s overweegt aan te werven. West-Vlaanderen is met maar 18,8% een opvallende hekkensluiter, vooral gezien het twee jaar geleden nog flink scoorde met een sterke 41,1%.

Ook de kleinste bedrijven (tot vijf werknemers) zijn heel voorzichtig in hun kwartaalprognose. Onder hen overweegt ongeveer 15% iemand aan te werven, terwijl bijna 66% van de grootste kmo’s (50 tot 99 medewerkers) dit wel overweegt. Dit grote verschil is onder meer te verklaren door het feit dat een aanwerving ook een vervanging van een huidig werknemer kan betekenen. Van de 23,8% van de kmo’s die volgend kwartaal zouden aanwerven, zou slechts 11,6% dit doen met het oog op uitbreiding. Uitbreiden en vervanging zijn voor 5,5% de achterliggende redenen, 6,7% zou enkel vervangen.

Aanwerven

Het is nauwelijks twee jaar geleden (september 2010) dat nog bijna 40% van de kmo’s een toename van de tewerkstelling verwachtte. Daarvan blijven er nu, eind september 2012, nog nauwelijks 23,8% over. We zien in onderstaande figuur dat de grote daling zich vooral een jaar geleden inzette. Bijgevolg noteren we nu reeds voor het tweede kwartaal op rij een lager cijfer.

Aanwerven

2013 enigszins optimistischer

Bij de bevraagde kmo’s werd tevens gepeild naar hun mening of ze tegen eind 2013 al dan niet meer personeel zouden tewerkstellen: zo denkt 23% van de kmo’s dat ze in 2013 meer medewerkers zullen hebben, terwijl amper 13% een daling vreest van haar personeel. Dit positief verschil van 10% is net even hoog als een jaar geleden, toen gevraagd werd naar de prognoses voor eind 2012. Deze bevindingen zijn alleszins een stuk positiever dan vorige kwartaal, toen amper een verschil van 5,3% opgemeten werd (16,5% dacht meer personeel te werk te stellen, 11,2% minder).

Moeilijke zoektocht naar geknipte kandidaat

Amper één op drie van de kmo’s denkt dat hun vacatures snel zullen ingevuld geraken (35,3%), en ongeveer evenveel weet het gewoonweg niet. 30% weet echter wel met zekerheid dat het een moeilijke zoektocht zal worden om de geknipte persoon te vinden.

Aanwerven

De ‘driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx’ bevroeg voor de achtste keer 821 kmo’s naar hun verwachtingen over meertewerkstelling. De opdracht voor deze bevraging werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES.