1. Home>
  2. SD Worx>
  3. Pers>

Eindelijk minder tijdelijke werkloosheid voor Brusselse cafés sinds heropening nachtleven op 1 okt

Daling in één maand van 41% naar 8% - maar wel nog 35% tijdelijke werkloosheid in Brusselse hotels
unempl

De tijdelijke werkloosheid, de steunmaatregel van de federale regering, bevindt zich op het laagste niveau sinds het begin van de crisis (0,75%). Veel sectoren maken echter nog steeds gebruik van deze maatregel, zoals de luchtvaartsector, de culturele sector en de horecasector. Ook de hotelsector in Brussel is nog steeds zeer sterk getroffen, daar valt 35% van de gewerkte dagen nog steeds onder tijdelijke werkloosheid. Dit is veel hoger dan in de andere regio's en provincies van het land. Dit blijkt uit de SD Worx Employment Tracker, die maandelijks de salarisgegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België analyseert.

De restaurants in Brussel registreren opnieuw een daling van het percentage tijdelijke werkloosheid, maar ze zitten nog steeds boven de 10%. Meest spectaculair is de daling van de Brusselse bars en cafés, waar de tijdelijke werkloosheid daalde van 41% in september naar 8% in oktober.

Eindelijk (gedeeltelijk) herstel tewerkstelling voor Brusselse cafés in oktober 

Het goede nieuws is dat de tijdelijke werkloosheid in cafés en bars sterk is gedaald. Hoewel het Covid Safe Ticket op 15 oktober in Brussel verplicht werd voor de sector, is dit de eerste keer dat de tijdelijke werkloosheid in verband met Covid in de hoofdstad onder 10% is gedaald. Dit was al het geval in andere regio's. Dit is een zeer mooie daling, want vorige maand was er nog 41,03% en vandaag staan we nog maar op 8,13%. Ook de restaurants volgen deze trend met 10,20% tijdelijke werkloosheid (tegen 12,96% in september).

Steven Rosseel, horecaspecialist bij SD Worx legt uit: "Deze indrukwekkende daling van de tijdelijke werkloosheid is te verklaren door de heropening van het nachtleven. In deze sector werken veel werknemers die als gevolg van de corona gedurende anderhalf jaar tijdelijk werkloos waren.” De specialist vervolgt: “De heropening van het nachtleven op 1 oktober heeft een positief effect gehad op de horeca-tewerkstelling in Brussel. De horeca-ondernemers doen erg hun best om zich aan te passen aan de situatie en veiligheid voorop te stellen. Buitenterrassen, ventilatie, CO2 meters en sinds 15 oktober ook het Covid Safe Ticket van elke klant controleren…. Voor het eerst zien we de steunmaatregel ‘tijdelijke werkloosheid-corona’ nu ook in Brusselse cafés onder de 10% duiken. In andere regio’s was dit al eerder het geval. Het is afwachten welk effect de nieuwe maatregelen zullen hebben op ons sociaal leven en de horeca, wetende dat de sector nog niet hersteld is van de voorgaande corona-maatregelen: de horeca is heel wat personeel kwijtgespeeld en de sector telt een recordaantal vacatures.”

    BH

    Bron : SD Worx 2021

    Meer dan één op drie werkdagen verloren in de Brusselse hotels 

    De tewerkstelling in de hotels in Brussel is nog verre van hersteld. Meer dan één op drie dagen (35% van de gewerkte dagen) gaan verloren aan tijdelijke werkloosheid-corona. Steven Rosseel, Horeca-expert bij SD Worx analyseert deze cijfers: "We hebben een lichte verbetering vastgesteld tijdens de maand augustus, ondanks een wispelturige toeristische zomer, volgens Horeca Brussel. De hoofdstad lijdt nog steeds onder de reisbeperkingen met Azië. Sinds vorige maand is de tendens weer negatief en de toename van de Covid-besmettingen zal de situatie wellicht niet verbeteren. Een meer succesvol winterseizoen is broodnodig voor de hotelsector in onze hoofdstad.”

    Horecasector, nog steeds meest getroffen door tijdelijke werkloosheid 

    In vergelijking met september is het totale percentage dagen van tijdelijke werkloosheid verder gedaald, tot het laagste niveau van tijdelijke werkloosheid sinds het begin van de crisis. Minder dan één dag op honderd (0,75%) ging verloren aan tijdelijke werkloosheid als gevolg van de pandemie. "Gelukkig evolueren de cijfersin goede richting. Het aantal werknemers dat een beroep moet doen op deze steunmaatregel blijft dalen, maar er zijn nog steeds regionale en sectorale verschillen", zegt Jean-Luc Vannieuwenhuyse van het SD Worx Kenniscentrum.

    Volgens cijfers van SD Worx is de situatie voor de horeca in België nog steeds zorgwekkend, zeker met de nieuwe overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus in te perken. Het blijft de sector met het hoogste percentage tijdelijke werkloosheid met 6,25%. De curve evolueert in de goede richting: in september stonden wij op 8,43% en in augustus op 11,5%. De horecasector bevindt zich echter nog steeds in de minst comfortabele situatie, zelfs erger dan de luchtvaartsector, de podiumkunsten of de kappers, zoals we in onderstaande grafiek zien:

      werkloosheid

      Bron: SD Worx 2021

      Over het onderzoek

      Hr-dienstenleverancier SD Worx ontwikkelde de Employment Tracker om zicht te krijgen op de impact van COVID-19 op de arbeidsmarkt in België. De tracker biedt een overzicht van het percentage ‘gewerkte dagen’, absenteïsme, tijdelijke werkloosheid en opname van wettelijke vakantiedagen. Op die manier schetst SD Worx, de grootste loonberekenaar van België, een relevant beeld van de meest getroffen en de meest actieve sectoren en regio’s. Dat gebeurt op basis van loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna 1 miljoen Belgische werknemers, waarvan één derde arbeiders en twee derde bedienden, actief in allerlei sectoren en bedrijven van verschillende omvang. De resultaten geven een duidelijke trend weer bij de werkgevers in de privésector.