1. Home>
  2. SD Worx>
  3. Pers>

Helft van de Belgische werknemers kiest zelf wanneer ze vakantie nemen

pexels-nubia-navarro-(nubikini)-386009_1200x800

Meer dan één op drie Belgen (35%) kan zijn hoofdvakantie altijd nemen wanneer dit hem het best uitkomt. Hiermee scoort ons land het best in vergelijking met onze buurlanden. Daarenboven kan nog eens de helft (49%) van de Belgische werknemers naar eigen zeggen ‘meestal’ zijn grote vakantie inplannen op de door hem/haar gewenste data. Ongeveer 1 op de tien (9%) de Belgische werknemers kan geen vrijaf nemen wanneer hij of zij dat wil. Dat blijkt uit een onderzoek door HR-dienstenverlener SD Worx over tevredenheid, motivatie, betrokkenheid en engagement van Europese werknemers.

SD Worx deed in zes Europese landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, VK en Oostenrijk) onderzoek naar de vakantieplanningsmogelijkheden van werknemers. Werknemers in België kunnen in meer dan acht op de tien gevallen (84%) meestal of zelfs altijd hun grote vakantie zelf kiezen. Op dit vlak is ons land koploper van alle bevraagde landen. Frankrijk scoorde dan weer het laagst. Slechts 72% van de Fransen kunnen meestal of altijd vakantie nemen wanneer ze dat willen.

    Holiday Leave Release Infographics BELGIUM DUTCH-1_1200x1719

    Bijna een op de vijf hoeft vakantie niet af te stemmen met collega’s

    Uit het onderzoek bleek ook dat een derde (32%) van de Belgische werknemers hun vakantie met zowel een directe leidinggevende als met hun collega's afstemmen. Alleen met een directe leidinggevende afstemmen, komt op de tweede plaats, met 22%. Nog 22% van de werknemers beslist over zijn vakantie met collega's. 17% neemt vrijaf zonder dit met iemand anders af te stemmen Daarmee scoort België op dit aspect het hoogst van alle onderzochte landen.

    Werknemers in Nederland hebben het minst de kans om hun vakantie zonder overleg te regelen (slechts 5%). Oostenrijk scoorde het hoogst om vakantie in overleg op te nemen: 36% van de werknemers stemt zijn vakantie af met zowel een directe leidinggevende als collega's. Duitsland en Frankrijk komen op de tweede plaats met 35%, op de voet gevolgd door Nederland, met 34%.

      Holiday Leave Release Infographics BELGIUM DUTCH-2_1200x1448

      Jan Laurijssen, Consultant bij SD Worx, licht toe: “Werknemers verwachten enige autonomie over hun werk en beslissingskracht over de vakantieperioden. Daarbovenop nemen zij hun verantwoordelijkheid om de continuïteit te waarborgen. Het is dan ook positief als leidinggevenden en collega’s betrokken worden bij vakantieperiodes; de collega’s verzekeren de continuïteit en ervaren dit als een samenwerking en win-win, met positieve gevolgen voor de productiviteit. Aangezien het evenwicht tussen werk en privéleven de laatste jaren steeds belangrijker is geworden – denk ook aan tijd- en plaatsonafhankelijk werken,  is het niet zo verrassend dat de meeste werknemers hun hoofdvakantie doorgaans kunnen nemen wanneer zij dat willen. Er zijn wel enkele interessante verschillen tussen de landen. In vergelijking met de rest van Europa lijkt België koploper inzake vrijheid over vakantie. Bijna een op de vijf hoeft vakantie niet af te stemmen met collega’s of leidinggevende.”