1. Home>

Dag van het sociaal overleg

Juni 2024, de sociale verkiezingen zijn achter de rug. De afgevaardigden zijn verkozen en de ondernemingsraad kent zijn leden. Maar het werk zit er nog niet op. Denk aan het opstellen van het huishoudelijk reglement, het bedenken van communicatiestrategieën en het regelen van faciliteiten voor werknemersvertegenwoordigers. Duidelijke afspraken zijn essentieel voor een vlotte en doelgerichte uitvoering van deze stappen.

Tijdens de dag van het sociaal overleg begeleiden onze experts je door deze processen en delen ze hun tips & tricks voor een duurzaam en effectief sociaal overleg. Verwacht je aan een boeiende dag met drie praktische workshops, een netwerklunch en inspirerende keynote van Peggy De Prins.

Trainers
Vermout
Buelens
De Vree
Emma Drozdzyniak,Els Vermout,Karin Buelens ,Peggy De Prins,Catheline De Vree,Jan Vanthournout

Praktische info

Nederlands
Classroom training
3h30
Basic
Datums & locatiesBijna volzet(80%)
Classroom training
225
Inschrijven

Doelgroep

 • Personeelsverantwoordelijken
 • Hr-managers
 • Iedereen die verantwoordelijk is voor het sociaal overleg in zijn/haar organisatie
 • Professionals die in de ondernemingsraad of het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk zetelen  

Aanpak

We starten de dag van het sociaal overleg met een lekkere lunch waarin je de tijd hebt om met andere professionals te netwerken. Na het welkomstwoord starten we met de workshops in kleinere groepen. We werken met een doorschuifsysteem waardoor je aan elke workshop kan deelnemen. We sluiten de dag af met een inspirerende keynote van Peggy De Prins.

 • 12u00 Netwerklunch
 • 12u45 Welkomstwoord
 • 13u00 Workshop 1
 • 13u45 Workshop 2
 • 14u30 Pauze
 • 15u00 Workshop 3
 • 15u45 Keynote Peggy De Prins
 • 16u30 Slotwoord

Programma

Workshop 1: Huishoudelijk reglement

De ondernemingsraad en het comité preventie zijn verplicht een huishoudelijk reglement op te maken. Maar wat zijn de wettelijke verplichtingen hierrond? is het een goed idee om ook een reglement te maken voor de vakbondsafvaardiging? In deze workshop leer je van het huishoudelijk reglement een werkinstrument maken om het overleg vlot te laten verlopen.

Trainers: Griet Peeters, Emma Drozdzyniak

Workshop 2: Faciliteiten voor werknemersvertegenwoordigers.

Personeelsafgevaardigden hebben recht op “de nodige tijd en faciliteiten”, zo schrijven de regels het voor. Maar wat betekent dat precies? In deze workshop kijken we naar de faciliteiten die nodig zijn en dewelke aanvaard of geweigerd kunnen worden. Kortom, wat zijn de handvaten om de faciliteiten voor werknemersvertegenwoordigers  evenwichtig werkbaar te organiseren?

Trainers: Karin Buelens, Els Vermout

Workshop 3: Hoe creëer je een gunstig overlegklimaat?

Of je tijdens de vergaderingen van de overlegorganen tot effectieve oplossingen komt, hangt sterk af van het klimaat binnen je organisatie. Een goede communicatiestrategie ligt daarbij aan de basis. In deze workshop leer je allerlei tips & tricks rond het opstellen van een intern communicatieplan. Je leert hoe je als werkgever de juiste boodschappen brengt en ontvangt en hoe je de juiste mensen bereikt.

Trainers: Jan Vanthournout, Catheline De Vree

Keynote: De onbesproken onderwerpen op de werkvloer

In welke mate worden medewerkers gehoord op de Vlaamse werkvloer? In de afsluitende keynote bespreekt Peggy De Prins in welke mate medewerkers hun standpunten naar voren brengen en welke rol vakbondsvertegenwoordigers hierin spelen. De Prins gaat in op overheersende percepties rond sociale verkiezingen en onbesproken onderwerpen op de werkvloer. De nieuwste bevindingen van de tweede participatiebarometer (een samenwerking tussen AMS, SD Worx & Het Nieuwsblad) worden hierbij onthuld.

Praktische informatie

Startdata en locatie(s)
 • donderdag 20 juni 2024 12u00 tot 16u30
  Antwerp Management School: Boogkeers 5, 2000 Antwerpen
Prijs
225 Prijzen exclusief btw.
Info
Nederlands
Classroom training
3h30
Basic
Inschrijven

Geen datum beschikbaar?

Geef ons jouw interesse door indien er geen datum beschikbaar is, de geplande datum voor je niet past en/of deze sessie volzet is. Van zodra een vijftal personen ingeschreven zijn op de interesselijst stellen wij jou een nieuwe datum voor. Jouw inschrijving op de interesselijst is kosteloos en zonder enige verplichting.

SD Worx spark

Trainers

Emma Drozdzyniak

Emma is jurist sociaal recht van opleiding en houdt zich als Legal HR Consultant dagdagelijks bezig met sociaaljuridische vraagstukken. Deze hebben zowel betrekking op individueel als collectief arbeidsrecht. De huidige sociale verkiezingen en het sociaal overleg maken hier een groot deel van uit.

Els Vermout

Els Vermout

Els Vermout was tientallen jaren personeelsverantwoordelijke in grote bedrijven waar zij dagelijks geconfronteerd werd met problematieken inzake personeelsbeleid. Vandaag maakt zij deel uit van de juridische dienst van SD WORX en verleent zij advies inzake de toepassing van het sociaal recht.

Karin Buelens

Karin Buelens

Karin adviseert al meer dan 20 jaar werkgevers over belangrijke sociaaljuridische issues, zoals arbeidsovereenkomsten, arbeidsduur, ontslag, sociaal overleg, welzijn, privacy, …. Zij weet als geen ander met welke vragen werkgevers in de praktijk worstelen. Door haar jarenlange ervaring kan zij deze technische materie in begrijpbare taal overbrengen zodat de deelnemers hier nadien zelf mee aan de slag kunnen binnen hun onderneming.

Peggy De Prins

Peggy De Prins is professor in het domein van duurzaam HRM en duurzame werknemersrelaties. Ze doet onderzoek naar veranderende arbeidsverhoudingen en sociale dialoog, en onderzoekt belangrijke evoluties binnen de domeinen HRM, de toekomst van werk en kwaliteit van werk.

Catheline De Vree

Catheline De Vree

Catheline is juriste van opleiding en is zich sinds april 2023 werkzaam als Legal HR Consultant binnen het team Legal Consulting. Ze houdt zich op dagelijkse basis met sociaaljuridische vraagstukken, die betrekking hebben op zowel individueel als collectief arbeidsrecht alsook op socialezekerheidsrecht.

Jan Vanthournout