Arbeidsduur in de publieke sector: Arbeidswet

De arbeidstijdregeling binnen een openbaar bestuur wordt beheerst door twee basiswetten, in het bijzonder de Arbeidstijdwet (14 december 2000) en de Arbeidswet (16 maart 1971). Beide wetten hebben elk hun toepassingsgebied, klemtonen en eigenheden. Het is vanuit deze verscheidenheid dat we onze opleiding opsplitsen in twee halve dagen. Deze opleiding geeft je een duidelijk en volledig overzicht van het wettelijk kader omtrent arbeidsduur zoals voorzien in de Arbeidswet. Je weet dan wat moet. Daarnaast wordt gekeken naar de wijze waarop er op een wettelijke manier flexibel kan worden omgesprongen met deze regels. Zo kom je te weten wat kan.

Deze opleiding op maat van je bedrijf?

Vraag een offerte

Doel

Na het volgen van deze opleiding hebt u een pragmatisch overzicht van de voornaamste principes die u moet respecteren omtrent de organisatie van arbeidstijd en weet u perfect wat mag en wat zeker niet mag.
 
De training is interactief zodat u vlot de link kan leggen tussen wat u bij ons leert en wat er bij u in uw organisatie in de praktijk gebeurt. Breng daarom gerust uw eigen vragen en cases mee. Bovendien leert u veel uit de ervaringen van andere aanwezige cursisten en bouwt u zo een nuttig netwerk op.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich voornamelijk op:

  • medewerkers personeelsdienst
  • personeelsverantwoordelijken
  • HR-verantwoordelijken
  • leidinggevenden
  • iedereen die verantwoordelijk is voor de arbeidsorganisatie in de publieke sector

Programma

  • Het toepassingsgebied: Arbeidswet
  • Het begrip 'arbeidstijd'
  • Arbeidsduur: naleven uurroosters, grenzen inzake arbeidsduur, overuren, overloon en inhaalrust, deeltijdse arbeid, …
  • Onregelmatige prestaties: werken op zaterdag, zondag of op een feestdag
  • Rusttijden en pauzes

Trainer(s)

Lieselot Vanhoutte

Lieselot Vanhoutte - Trainer

Lieselot behaalde in 2003 haar diploma licentiaat in de rechten aan de Universiteit van Gent en startte haar carrière bij Febetra als juridisch adviseur sociaal recht. In 2005 ging ze aan de slag bij Schaubroeck, eerst als juridisch adviseur en vanaf 2010 als legal consultant gespecialiseerd in de werking van lokale overheidsdiensten. Als legal consultant bouwde Lieselot expertise op in het zoeken naar en uitwerken van praktijkgerichte juridische oplossingen en het aanbieden van ondersteuning op maat van de lokale overheidsbesturen. In 2014 publiceerde Lieselot als co-auteur het boek ‘Arbeidstijd bij de Vlaamse lokale besturen. Stand van zaken, knelpunten en beleidsvoorstellen.’ uitgegeven door Die Keure. Gebeten door de uitdagingen waarvoor de publieke sector staat, is Lieselot sinds oktober 2015 aan de slag bij SD Worx als juridische adviseur publieke sector.


Deze opleiding op maat van je bedrijf?
Vraag een offerte