Absolem gaat voluit voor innovatieve arbeidsorganisatie

Enerzijds heb je onze bedrijfsambities die draaien rond technologische excellentie en economische meerwaarde. Anderzijds gaan we voor een duurzame hr-aanpak waarin de medewerker centraal staat. Wij willen aantonen dat beide niet lijnrecht tegenover elkaar staan. Ze vallen perfect te combineren en versterken elkaar.
Ank De Wilde
Ank De Wilde Mede-oprichter en CEO Absolem

“Onze collectieve intelligentie blijven aanboren was de uitdaging”

Bij Absolem dragen ze een warme, informele bedrijfscultuur hoog in het vaandel.  Hr is de spin in het web om medewerkers te verbinden met elkaar, met de organisatie en hun eigen loopbaanambities. Binnen de branche neemt het ingenieursbedrijf een aparte positie in met deze mensgerichte aanpak. Mede-oprichter en CEO Ank De Wilde: “We werden al een gamechanger genoemd”.

Absolem

Mensgerichte hr-aanpak en economische waarde gaan hand in hand

Maakindustrie transformeren

Absolem ondersteunt bedrijven in de maakindustrie om hun R&D- en productieprocessen efficiënter en wendbaarder te maken. Via projectsourcing, consulting, projectuitvoering of industriële digitalisatie geven ze product-, proces- en machinebouwontwikkeling een boost.  Het bedrijf telt een 70-tal ingenieurs en beschikt over een eigen hoogtechnologisch engineeringcenter in Turnhout met een unieke laserinfrastructuur en -expertise. Absolem heeft ook een vestiging in de Verenigde Staten waar ze engineeringpartner zijn van – hoofdzakelijk Europese – bedrijven die er een lokale productievestiging uit de grond willen stampen. 

Skills matchen

Ank De WildeMede-oprichter en CEO Ank De Wilde: “Sommige van onze ingenieurs werken in-house, andere zetten als consultant hun engineeringkennis en -expertise in voor industriële bedrijven om er R&D-, productie- en automatisatieprojecten in goede banen te leiden. We zoeken dus vooral ingenieurs mechanica, elektromechanica en werktuigbouwkunde met ervaring binnen specifieke domeinen als onderzoek en ontwikkeling of automatisatie.”

Als relatief kleine en jonge speler binnen de sector – Absolem zag het licht in 2010 – is het niet zo makkelijk om die schaarse profielen aan boord te krijgen. Daarom gaat het engineeringbedrijf al vanaf de beginjaren voor een andere rekruteringsaanpak dan veel collega’s uit de sector. 

HR Business Partner An Struyf : “We werven niet in functie van specifieke projecten. Valt er een opdracht binnen, dan kijken we binnen onze groep om project en medewerkers te koppelen op basis van hun skills en competenties. We investeren in onze mensen door veel opleidingen te organiseren, om zowel hun technische vaardigheden als specifieke soft skills bij te spijkeren.”

Informele setting

Persoonlijke ambities en bedrijfsdoelen verzoenen loopt als rode draad doorheen het personeelsbeleid van Absolem. De redenering daarachter is simpel: wie voldoening haalt uit zijn job, zit beter in zijn vel en daar vaart ook de organisatie wel bij.

Al vanaf het eerste kennismakingsgesprek met een kandidaat zetten we de toon. Sollicitanten komen niet naar Absolem, wij gaan naar hen toe. Van het terras van de lokale brasserie tot de coronaveilige wandeling in het park, het is in een informele setting dat je iemand pas echt leert kennen. We zoeken uiteindelijk fijne collega’s, geen sets van competenties. Wat we elkaar kunnen bieden, dat is de hamvraag.
 
An Struyf HR Business Partner ABSOLEM

Duurzame aanpak, medewerker centraal

Hun hr-visie typeren ze als waardegedreven en mensgericht, wat toch een tikkeltje afwijkend is binnen de vrij zakelijke, op kennis gefocuste ingenieurswereld. Ank De Wilde: “Enerzijds heb je onze bedrijfsambities die draaien rond technologische excellentie en economische meerwaarde. Anderzijds gaan we voor een duurzame hr-aanpak waarin de medewerker centraal staat. Wij willen aantonen dat beide niet lijnrecht tegenover elkaar staan. Ze vallen perfect te combineren en versterken elkaar.”

Niet alleen binnen de eigen sector loopt Absolem in de kijker, een tijd geleden bracht ook het magazine Trends hun verhaal in een reeks ‘Gamechangers’. “De focus op employee centricity, bijvoorbeeld, is eerder uitzondering dan regel binnen de sector”, geeft de CEO aan. “Maar het is wel het noodzakelijke startpunt voor een organisatiebrede uitrol en bewaking van onze mensgerichte visie door alle geledingen van de organisatie.”

Geen hiërarchische lagen

Want ook qua arbeidsorganisatiemodel trekt Absolem de innovatiekaart. Ank De Wilde: “Bij de start tien jaar geleden was er geen grote interne structuur. Iedereen nam mee verantwoordelijkheden op en werd betrokken in de beslissingsprocessen. Dat voelde heel natuurlijk aan en was een van onze sterke punten. Maar naarmate een bedrijf de start-upfase ontgroeit, vergroot de scope van je projecten en moet je interne organisatie volgen.”

Hiërarchische lagen van middenmanagement tussenschuiven is wat dan klassiek gebeurt. Maar die toer wilden ze bij Absolem bewust niet op. An Struyf: “We wilden onze innovatieve en gelijkwaardige manier van samenwerken niet verliezen door een hiërarchie te bouwen. Bovendien is het al meermaals bewezen dat gelaagde organisaties demotiverend werken, precies omdat ze de autonomie en betrokkenheid beknotten.”

An Struyf

Collectieve intelligentie

“Daarom hebben we sinds twee jaar een systeem van zelfsturende teams”, pikt Ank De Wilde in. “Die zijn gevormd rond expertisedomeinen en hebben specifieke doelen. Het voordeel van zelfsturing is dat we samen knopen doorhakken in consent en volledig transparant. En bovenal: we blijven de collectieve intelligentie inzetten waarvan er in onze organisatie zoveel aanwezig is.”

En de rol van hr in deze innovatieve arbeidsorganisatie? Ank De Wilde: “Ons hr-team ‘Mens en Organisatie’ is de spin in het web om onze medewerkers individueel te laten groeien en hen tegelijk verbonden te houden met elkaar en de bedrijfscultuur. Tijdens een-op-een-gesprekken stimuleren we hen om verder te groeien binnen hun talenten en we stippelen carrièrepaden uit. Een diepgaande, persoonlijke werkrelatie als fundament, dus.

Daarbovenop bouwen we dagelijks aan onze community. Dat doen we met inspiratiesessies, afterworkdrinks, teambuildings en allerhande andere funactiviteiten. Broodnodig sowieso, maar nog meer omdat een deel van onze ingenieurs gedetacheerd is en bij de klant werkt.
 
An Struyf HR Business Partner ABSOLEM

Innovatieve hr

Om hun ambities rond die duurzame, mensgerichte hr-aanpak te helpen realiseren, ging Absolem enkele jaren geleden met SD Worx in zee. Ank De Wilde: “Wil je als organisatie innovatief uit de hoek komen, dan moet je dat in alles doortrekken, van je corebusiness over je ondersteunende diensten tot en met je hr-partner. Alleen zo ben je authentiek bezig.”

An Struyf

An Struyf: “Mensen stimuleren om hun loopbaan in eigen handen te nemen, is één ding. Je bereikt dat pas wanneer je hen daarvoor ook de juiste tools aanreikt. Maatwerk op verloningsvlak is daar een van. In het voorjaar van 2020, pal in de eerste lockdown, gingen we daarom van start met flexibel verlonen. Niet evident om zo’n uitrol volledig vanaf afstand te organiseren, maar we zijn erin geslaagd om dat samen creatief en professioneel aan te pakken.”

Op dezelfde golflengte

“Eigenlijk al vanaf het allereerste gesprek met SD Worx voelden we die klik”, besluit An Struyf. “Net zoals wij veel energie steken in de warme band met onze collega’s, namen zij ruim de tijd om ons echt te leren kennen. Bovendien zijn ze evenmin tevreden met een status quo en durven ze te pionieren. Ja, met SD Worx zitten we duidelijk op dezelfde golflengte.”

We zoeken fijne collega’s, geen sets van competenties.
 
An Struyf HR Business Partner ABSOLEM
Een diepgaande, persoonlijke werkrelatie is het fundament van onze bedrijfscultuur.
 
Ank De Wilde oprichter en CEO ABSOLEM

Wil je ook een hr-partner die zich samen met jou buigt over je hr-uitdagingen?


Ontdek hoe SD Worx je kan helpen.