1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Mobiliteit>
Woman riding bicyle

Meer nettoloon in combinatie met groene mobiliteit?

Er is in onze maatschappij een enorm draagvlak om voor onze planeet te zorgen, dat is zeker. In de bedrijfswereld komt dit hoofdzakelijk tot uiting in de vergroening van mobiliteit, ook jij hebt hier ongetwijfeld al over nagedacht.

  De realiteit is echter dat er vandaag nog een hoop andere kopzorgen spelen als een direct gevolg van economische onzekerheid en hoge inflatie, namelijk de hoge bedrijfskosten alsook een aantrekkelijke werkgever blijven in de markt. Daarom zien we meer en meer bedrijven die op zoek gaan naar creatieve manieren van verlonen. Maar hoe rijmt dit net met groene mobiliteit?

  Wist je dat het optimaliseren van netto voordelen aan de hand van groene mobiliteit een effectief middel kan zijn om de bedrijfskosten te verlagen en het imago van het bedrijf te verbeteren? Win-win, als je het ons vraagt.

   Nu, die netto voordelen, welke zijn deze, en wat maakt ze net zo interessant?

   Er zijn verschillende netto voordelen die kunnen worden aangeboden, denk maar aan het mobiliteitsbudget, waarmee je tot EUR 16K aan netto voordeel kan uitkeren op jaarbasis. Het implementeren van kilometervergoedingen en openbaar vervoer abonnementen kunnen ook een aannemelijke rol spelen in het kader van loonoptimalisatie.

   • Kilometervergoedingen zijn relevant wanneer (een deel van) jouw werknemers naar het werk komen met de fiets, te voet, privé-auto, scooter, motor of een step. Bijkomend kan deze vergoeding gegeven worden naast het gebruik van een bedrijfswagen. Zo is het perfect mogelijk dat een deel van het traject wordt afgelegd met de bedrijfswagen, maar ook nog een deel te voet of met de fiets. Dit kan 100% netto worden uitbetaald binnen het wettelijk kader.
   • Het openbaar vervoer kan eveneens een belangrijke rol spelen in loonoptimalisatie. Zo kan jij als werkgever abonnementen gaan aanbieden aan werknemers, belasting- en RSZ vrij. De kost voor deze abonnementen wordt 100% betaald door jou als werkgever en tot 26% kan je hiervan recupereren. Ook jouw werknemers zullen kunnen genieten van lagere belastingen als ze een abonnement op openbaar vervoer hebben (vs de situatie met een bedrijfswagen), omdat dit als een onbelast voordeel wordt beschouwd door de overheid in België.

   Deze voordelen zijn voor jou misschien niet helemaal een nieuwigheid, maar wist je ook al dat:
   ✅ HR weinig tot geen werk kan hebben met de uitbetalingen van kilometervergoedingen en berekening ervan? De werknemer geeft de gereden kilometers aan en deze worden automatisch geïntegreerd met de payroll. Uiteraard kan jij dit als werkgever wel nog even dubbelchecken.

   ✅Idem dito wat betreft het bestellen van openbaar vervoer abonnementen, de werkgever activeert dit voordeel en de werknemer zit daarna in de driving seat. Op het einde van de maand ontvang je als werkgever de factuur met maar liefst tot 26% korting zonder enige terugbetaling administratie.
    

    Hoe dit allemaal kan?

    SD Worx werkt samen met Mbrella, aan de hand van dit partnership kunnen alle bovenstaande voordelen worden gegarandeerd om jouw loonpakketten te optimaliseren, hoge kosten te drukken en 100% in te zetten op groene mobiliteit.

     Ontdek onze bestaande oplossing voor het beheer van jouw mobiliteitsbudget.
     Helena Goyvaerts

     Helena Goyvaerts

     Partnership Manager