HR doelwit van phishing: schaf de juiste tools aan

Oplichting via internet neemt toe. Steeds meer bedrijven melden ons dat ze het slachtoffer zijn van sluwe cybercriminelen. Hun doel? Het loon van de medewerkers opstrijken. 

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met het probleem van valse e-mails. Criminelen doen zich voor als overheidsinstellingen, banken of bedrijven om je aan te zetten een zogenaamd openstaand saldo te betalen. En het wordt met de dag moeilijker om valse e-mails van echte te onderscheiden.

Phishing is ook sterk verspreid in de hr-wereld. De oplichters vragen je in naam van een – vaak hoog geplaatste – medewerker om zijn rekeningnummer te wijzigen. Soms gebeurt de aanvraag op naam van een dienstchef of de CEO. En als hr-medewerker doe je wat er van je gevraagd wordt, toch?

Kies voor een veilige en efficiënte workflow

Het goede nieuws is dat het probleem perfect te vermijden valt. Hoe? Door al je medewerkers te voorzien van de nodige tools om zelf hun persoonlijke gegevens aan te passen. Die tools moeten dan op een coherente manier worden gebruikt. Zo is de module 'Persoonlijke gegevens' in de online softwareoplossing eBlox HR daarvoor ideaal. Je medewerkers of hun directe leidinggevenden passen zelf de vertrouwelijke gegevens aan, jij keurt (zo gewenst) ze goed en de informatie vertrekt vervolgens automatisch naar de payroll. Juridisch waterdicht, geen tijdverlies en altijd up-to-date.
 

Extra maatregelen in afwachting van een geschikte tool:

  • Scan de mails op vreemde taalfouten, verdachte afzenderadressen en buitenlandse rekeningnummers.
  • Wees alert als iemand je via mail om onmiddellijke (financiële) actie vraagt en doe altijd een dubbele controle.
  • Plaats alle post afkomstig van personen van buiten je organisatie in een aparte map of duid deze aan.

Wat moet je doen als je al een rekeningnummer hebt gewijzigd?

Neem zo snel mogelijk contact op met het fraudebestrijdingsteam van je bank. Het kan de storting blokkeren binnen 24 tot 48 uur na een transactie. Vergeet het probleem niet te melden aan de politie. Het nummer van het proces-verbaal is meestal nodig om een geblokkeerd bedrag opnieuw vrij te geven. Vergeet ten slotte niet: hoe meer meldingen, hoe groter de kans dat de fraudeurs worden gevat.

 

Verhoog de autonomie van je medewerkers, bescherm hun persoonlijke data en roep internet- en identiteitsfraudeurs een halt toe. Bekijk hier hoe je dat doet.

Benieuwd hoe de module ‘Persoonlijke gegevens’ van eBlox HR werkt?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je graag vrijblijvend met een expert jouw persoonlijke situatie bespreken, vul dan onderstaand formulier in. We contacteren jou zo snel mogelijk en bekijken samen wat voor jou de ideale keuze is.