Jolien D’Hoore brengt pakjes naar collega’s van SD Worx

27 april 2020

Veerkracht. Daar ontbreekt het Jolien D’Hoore zeker niet aan. Zij beweert een droom van een job te hebben. Dat hebben we dan toch al gemeen. Een kort verslag van een voormiddag jakkeren over kasseien en beuken tegen de wind. Met respect voor de social distancing, uiteraard!

Moeten we Jolien nog voorstellen? In 2016 behaalde ze brons in het baanwielrennen op de Olympische Spelen in Rio. Ze is daarnaast Europees én wereldkampioene koppelkoers. Een overzicht van haar hele palmares zou ons te ver leiden, maar je snapt het intussen wel: ze is een grote madame. Vandaag rijdt Jolien voor Boels-Dolmans Cycling Team, waarvan SD Worx volgend jaar hoofdsponsor wordt. “Ik voel me heel goed bij die ploeg. De begeleiding, aanpak en strategie, het materiaal … het is allemaal uiterst professioneel. Tegelijk is de sfeer heel gemoedelijk – we zijn bijna familie. Dit is echt top.”

Slapen in een hoogtetent

De voorstelling van de wielerploeg in februari 2020 stond in het teken van Tokio. Het zou een druk jaar worden en de ploeg zette het seizoen sterk in met rit- en eindzege in de Setmana Ciclista Valenciana. Maar toen kwam corona … Het moet verschrikkelijk balen zijn om jaren toe te werken die medaille op de Olympische Spelen. En dan zien dat er een flinke streep door die kans wordt getrokken.

“Natuurlijk is dat niet fijn: ik sliep wekenlang in een hoogtetent om mijn uithoudingsvermogen te vergroten. Ik train alleen maar in functie van dat ene doel. Als dat plots wegvalt, is het wel even vloeken, ja. Toch heb ik dit vrij snel gerelativeerd. We moeten hier allemaal samen door, het heeft geen zin om hierover te klagen. Het belangrijkste is de gezondheid van iedereen en het virus zo snel mogelijk in te dijken. Dat ons leven nu even op pauze staat, so be it. Ik ben blij dat ik gezond ben en kijk uit naar het moment dat we weer mogen koersen, intussen blijf ik trainen: fietsen, mountainbiken, lopen, ... als ik maar beweeg. Sinds we door corona niet meer mogen samen trainen met de ploeg, rijden we elke maandag virtueel samen via Zwift, een indoor cycling app. Fietsen in een virtuele wereld, het is weer eens iets anders. Sommige collega’s slagen er zelfs in om ook daar hun weg te verliezen, haha.”

Geen winterstop

Voor je zelf gaat dromen over een leven als topsporter, think again. Alles samen is Jolien in “normale” tijden niet veel meer dan twee tot drie maanden per jaar thuis. De rest van de tijd brengt ze door op luchthavens, in hotels en uiteraard op haar fiets.

“Van de bestemmingen zien we zelden iets. Tijd voor relaxen of uitstapjes is er niet, je focust op de wedstrijd. Als het wegseizoen erop zit, neem ik twee weken vakantie, that’s it. Nadien start het baanwielrennen, waar het voor mij allemaal begon. Daarna bereid ik me alweer voor op de voorjaarsklassiekers. Van een winterstop is dus eigenlijk geen sprake. Maar ik klaag niet – ik geniet en doe dit supergraag.”

Al vroeg op de piste

Wist ze al lang dat ze voor een wielercarrière zou kiezen? “Eigenlijk niet. Ik fietste weliswaar graag en was op mijn twaalfde al op de wielerpiste te vinden, wat best opmerkelijk is. Mijn ouders hebben me hierin ook altijd gesteund. Bij trainingsritten zet mijn mama me met haar bromfiets uit de wind. Ze neemt dat heel serieus: remmen in de bochten is er niet bij, volle gas vooruit. Wel vonden mijn ouders het belangrijk dat ik een diploma zou halen, dus ging ik kinesitherapie studeren aan de universiteit. Toen ik in 2012 van de Olympische Spelen in Londen terugkwam, besliste ik om voluit voor de topsport te gaan. Ik heb mijn studies verder afgewerkt, maar over meerdere jaren gespreid. De keuze voor topsport heb ik me nog geen seconde beklaagd. Ik heb de mooiste job die er bestaat.”

Om zijn 4.100 medewerkers een hart onder de riem te steken in tijden van permanent thuiswerken, stuurde SD Worx hen allemaal een pakje op. Enkele collega’s kregen dat pakketje persoonlijk overhandigd door Jolien. Dat deed ze graag voor de collega’s van SD Worx. Tja, trainen moet ze toch, nietwaar? Maar vooral heeft ze het hart op de juiste plaats. Een grote madame, dat zeiden we al. Bedankt, Jolien!

Jolien D’Hoore brengt pakjes naar collega’s van SD Worx