Newsflash corona

30/04/2020

De eerste fase van de lockdown-exitstrategie, zoals afgelopen vrijdag afgekondigd door de Nationale veiligheidsraad, kan doorgaan zoals gepland. Gisterenavond kwam er groen licht. Vanaf maandag 4 mei kunnen bedrijven geleidelijk heropstarten. Op 11 mei volgen de winkels, mits de nodige voorzorgsmaatregelen. Maximaal thuiswerk, social distancing en mondmaskers vormen daarbij de spil. We helpen je alvast bij de voorbereiding en de uitdagingen die ongetwijfeld op je pad komen.

Veiligheid en gezondheid blijven prioritair. Maar al snel moeten ook knopen worden doorgehakt op sociaaljuridisch en hr-vlak. Zijn je medewerkers klaar voor de heropstart? Draai je meteen weer op volle of op gedeeltelijke kracht? Wat met de loonkosten? Op deze en andere relevante vragen geven we een helder en concreet antwoord op onze coronapagina die we binnenkort gaan vernieuwen. We houden je hierover zeker op de hoogte.

In deze editie vind je:

  1. een uitnodiging voor onze online infosessies rond heropstarten: topeconoom Koen Schoors deelt zijn beschouwingen en tips over de exit. Mis de aftrap niet op 7 mei.
  2. de link naar de heropstartgidsen van de FOD Werk en onze partner Mensura;
  3. een overzicht van de meest voorkomende vragen.

Alle info makkelijk terugvinden? Voeg onze coronawebsite en onze FAQ toe aan je favorieten.

Je kunt altijd op ons rekenen voor een persoonlijke toelichting, concreet advies en werkbare oplossingen. Neem contact op met je vaste aanspreekpunt of via het kmo-kantoor in je regio. #StayConnected

Kick-offsessie heropstarten - De impact van corona op economie en kmo’s: is er een weg terug?

Gratis livestream met reflecties van econoom Koen Schoors

In de komende weken organiseren we samen met Mensura, onze partner in gezond en veilig werken, een reeks online infosessies rond heropstarten. Sluit aan bij een of meerdere sessies op maat van je sector of regio. We sturen je binnenkort door wat er nog op het programma staat.

Aftrappen doen we op donderdag 7 mei van 11.00 tot 12.00 uur. We hebben topeconoom Koen Schoors te gast. Samen met Annelies Rottiers, Manager Consultancy SME, zal Koen zijn visie delen over de coronacrisis. Hoe evalueert hij de Belgische aanpak van de lockdown-exit? Hoe ziet hij de reële impact van de crisis op maatschappij en economie, mondiaal en lokaal?

Welke succesfactoren ziet hij om een diepe langdurende recessie te vermijden? Verandert onze manier van ‘tewerkstellen’?

Registreer je voor deze boeiende sessie met twee ervaren sprekers:

Koen Schoors is hoogleraar economie aan UGent, coauteur van het boek ‘De Perfecte Storm’, columnist in De Tijd en een veelgevraagd tv-commentator. Lees hier zijn meest recente opinie “Laat lokale banken lokaal economisch weefsel steunen.

Annelies Rottiers is manager van een team legal- & hr-experts met een passie voor kmo. Al meer dan 10 jaar inspireert én begeleidt zij bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid.

We beantwoorden graag jouw concrete vragen. Wil je die op voorhand insturen? Dit kan bij de inschrijving!

Schrijf je in voor de sessie op 7 mei

 

Veilig en gezond terug aan het werk

Raadpleeg de heropstartgidsen van Mensura en de FOD Werk

Opent je bedrijf binnenkort opnieuw de deuren? Dan moet je garanderen dat je werknemers weer veilig aan de slag kunnen. Hoe je dat precies doet, verschilt uiteraard van je economische activiteit. De Federale Overheidsdienst Werk en Mensura lanceerden elk een heropstartgids met algemene en specifieke maatregelen voor jouw sector.

Gebruik deze handige documenten zeker als leidraad!

 

Uitgelicht: de meest gestelde vragen rond de heropstart

Een duidelijk antwoord in één oogopslag

In onze corona-FAQ beantwoorden we elke dag alle prangende vragen rond de steunmaatregelen, de versoepelingstrategie en de impact ervan op je bedrijf en tewerkstelling. Want de nood aan heldere antwoorden blijft groot, zo blijkt. We bundelden de meest gestelde vragen in dit handige overzicht.

Naar de FAQ-pagina